Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade NAD C540 - LAMPY?

Woody

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie do końca podoba mi się granulacja i chropawość dźwięku w NAD C540. Czy ktoś może podać linka albo kontakt na kogoś, kto coś z tym zrobi? Czy warto zastosować np. stopień końcowy na lampach? Czy jest to możliwe? Jakie lampy? Kto takie rzeczy robi? Swego czasu modyfikowałem staruszka Pioneera PD-8700 do Kustagona The Second. Mimo, że minęło już pięć lat, nadal efekty budzą moje uznanie. Basu jest wyraźnie mniej niż w Nadzie (do tego mniej precyzyjny) za to środek i góra o wiele bardziej spójne i gładkie. Niestety, ta łagodność nie zawsze się sprawdza. Chodzi mi o złoty środek. Z tego co wiem, kości w Nadzie są całkiem niezłe, ale może trzeba wymienić opa? Z góry dziękuję za rady i sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/5818-upgrade-nad-c540-lampy/
Gość bOBILEK

(Konto usunięte)

Z tego co się orentuję to w C540 jest Burr-Brown Sigma-Delta DAC 24-bitowy 2-kanałowy a na wyjściu są op-ampy OPA2604. Według mnie zmiana op-ampów już niewiele przyniesie, tylko zmianę charakteru. Możesz spróbować Analog Devices AD8065/8066, które "na górze" są chyba gładsze.

Jeżeli chodzi o wyjście lampowe to zajrzyj tutaj:

http://www.fortunecity.com/rivendell/xentar/1179/theory/vasfda/vasfda.html

(bardzo dobry artukuł, często polecany na tym forum i innych!)

i tutaj:

http://www.ultranalog.com/cdenhancer/cdenhancer2.html

(niestety wysokie koszty, ale wszyscy ludzie, którzy mieli okazję to słyszeć piszą, że extra!)

lub poszukaj arytułu Chrisa Found'a pt. "Crystal Clear".

Generalnie 90% procent projektów DIY układów wyjściowych do CD na lampach dotyczy przetworników

wielobitowych z wyjściami prądowymi i konieczną konwersją I/V. Mało jest projektów dla przetworników Delta-Sigma z wyjściem różnicowym, a dla takich z podwójnym różnicowym, które stosuje np. Pioneer w swoich modelach z wyższej półki, to już w zasadzie jest tylko jeden (drugi link powyżej).

Oczywiście można zrezygnować z wykorzystywania drugiej pary różnicowej i zastosować inne uproszczenia, ale wtedy tracimy korzyści, które przynosi podwojenie przetworników DAC.

Jeżeli nie będziesz w stanie namierzyć artykułu Chris Found'a, to mogę Ci przesłać na maila, bo gdzieś na dysku u mnie z pewnością jest.

" Mało jest projektów dla przetworników Delta-Sigma "

Jest ich mało bo te przetworniki są raczej kiepskie i z reguły ktoś kto chce dorabiać jakiś porządny stopień analogowy woli bazować na czymś lepszym.

>Woody

Własnie stad ta chropowatość.Jeśli chcesz piękne ,gładkie i w miarę analogowe brzmienie trzeba dobrego przetwornika wielobitowego jak na przykład PCM63 lub TDA1541A.

Bawiłem się w up-grady przetworników Delta-Sigma ale ciągle byłem niezadowolony.Wybraem TDA1541A i to jest to! Reszta juz tylko zależy ode mnie i tego co do niego dobuduję.

O jakie dokładnie up-grady ci chodzi?

O wymianie przetwornika zapomnij ,takich rzeczy się nie robi.

Zresztą nie twierdzę ,ze to jest jakaś straszna kicha,bo jak się uprzesz to pewnie wyciągniesz z tego CD-ka sporo (na przykład po kompleksowej przebudowie będzie brzmiał jak CD za 6-8tys).

Ale jest pewien pułap którego nie przeskoczysz bo ani ten DAC Delta Sigma ,ani gówniany plastuikowy transport od Sanyo na nic więcej nie pozwolą.

Chciałbym troszkę nie w temacie- do wszystkich posiadaczy NAD`a . Korciło mnie żeby wymienić ten cieniutki kabelek sieciowy który serwuje nad w np:C340. wymieniłem narazie prowizorycznie na taki jaki mam w ścianie i ze zdziwieniem stwierdziłem że ten wzmacniacz ma bas! narazie nie wiem czy ten dzwięk mi się podoba ale róznica jest KOLOSALNA. wysokie tony straciły na ostrości ,średnica wyrażnie sie przybliżyła do słuchacza a bas w ustawieniu liniowym schodzi naprawdę nisko (przedtem często musiałem podkręcać). Ten kabelek sieciowy w NAD`dzie to jest bardzo wąskie gardło.

Zastanawiam się gdzie można kupić jakiś niedrogi i fajny kabelek sieciowy..............?

Gość bOBILEK

(Konto usunięte)

Zobacz na allegro!

Niektórzy członkowie tego forum kupili "parę" metrów kabla i "parę" wtyczek i robią teraz różne klony

kabli sieciowych, żeby sprzedać je za bajońskie sumy :-(

Pamiętaj tylko, że przepłacasz!

Do wszystkich, którzy chcieliby się rzucić mi teraz do gardła: nie mam do Was żadnych pretensji, ani nie jestem rozgoryczony! Smutno mi tylko, że robienie kasy polega na szukaniu jeleni! Może jestem zbyt naiwny :-(

Gość bOBILEK

(Konto usunięte)

Bartek1>

Rzecz jasna, że pytam o lampowy ;-)

Widzę, że szykujesz się do sprawdzenia tego rozwiązania!

Jak wynika z Twoich postów, będzie to oczywiście wyjście do DAC wielobitowego.

Ja również przymierzam się do tego układu! Tyle, że na tak nie lubianym przez Ciebie :-( DACu Delta-Sigma w konfiguracji różnicowej.

Myślę jednak, że warto byłoby w przyszłości podzielić się uwagami kiedy już będziemy po odsłuchach.

I jeszcze jedno! Czy masz jakieś doświadczenia z przetwornikami Sigma-Delta ale z asynchronicznym recklockingiem na wejściu na układzie AD1890 (np. taki jak Audio Crafters Guild)?

Tak,zamierzam za jakiś czas to sprawdzić.Czy zwróciłeś uwagę ,ze sam Thorsten w tym artykule pisze ,że jeśli chce się coś jeszcze lepszego to można zastosować lewą częsć układu tego preampu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zmieniając tylko wartości dla ECC88.Ciekawe ,ale trochę droższe,transformatory Bartolucci trochę kosztują.

Z delta sigma mam od dawna przygotowane w woreczku wszystkie części na DAC Sheldona Stoke (SDS Labs).

Tego na CS8412 i CS4390.Z tym ,ze tam jest prosty op-amp na wyjściu,a ja dam chyba właśnie ten stopień lampowy ze strony Thorstena.Specjalnych rewelacji się nie spodziewam,ale jestem ciekaw.

Jak coś to pisz w zakładce DIY ,na przykład w moim wątku o OPA660.Bez sensu tu o tym pisać.

Chętnie wymienię jakieś doświadczenia.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.