Skocz do zawartości
IGNORED

zbudować swój kabelek głośnikowy

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ehh takie coś dorwać :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

wiesz co w końcu zamówiłem ale coś mi mówili że nie mają tego bla bla i zrezygnowałem ,

ale mogę kilka metrów odkupić od Ciebie do testów

ale dalej chodzi za mną srebrny solid core np. ,8mm w rurce przeźroczystej:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• 5 tygodni później...

Ja od tygodnia słucham na kablu z Castoramy. Jest to przewód elektryczny miedziany z dwiema (+-) grubymi żyłami miedzianymi. Efekt fenomenalny ale nie dla wszystkich, ponieważ kabel rozjaśnia system. W jasnych konfiguracjach może być niemiło. Kable z jakimi je porównywałem to AudioNova MoonWalk. W porównaniu do AN jest stanowczo głośniejszy i wyraźniejszy, niezamulony. Na początku wydaje się że basu jest mniej jednak spowodowane jest to jego odmuleniem. Zostaje to co najlepsze jego kształt, kontrola i powietrze. Góra stała się bardzo otwarta co poprawiło stereofonie a także poprawiło prawdziwość przekazu. Dźwięk stał się bardziej wciągający i przyjemny. Eksperyment sie opłacił zwłaszcza że w Castoramie 5m kabla kosztowało mnie jakieś 20zł brutto. Generalnie polecam takie eksperymenty...

A tu jest coś dla odważnych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wystarczy skręcic kilkadziesiąt drucików, wsunąc w izolację i będziemy w Nirvanie :)

Ukryta Zawartość

MarekA, 28 Lis 2009, 20:49

>Ja od tygodnia słucham na kablu z Castoramy. Jest to przewód elektryczny miedziany z dwiema (+-)

>grubymi żyłami miedzianymi. Efekt fenomenalny ale nie dla wszystkich, ponieważ kabel rozjaśnia

>system. W jasnych konfiguracjach może być niemiło. Kable z jakimi je porównywałem to AudioNova

>MoonWalk. W porównaniu do AN jest stanowczo głośniejszy i wyraźniejszy, niezamulony. Na początku

>wydaje się że basu jest mniej jednak spowodowane jest to jego odmuleniem. Zostaje to co najlepsze

>jego kształt, kontrola i powietrze. Góra stała się bardzo otwarta co poprawiło stereofonie a także

>poprawiło prawdziwość przekazu. Dźwięk stał się bardziej wciągający i przyjemny. Eksperyment sie

>opłacił zwłaszcza że w Castoramie 5m kabla kosztowało mnie jakieś 20zł brutto. Generalnie polecam

>takie eksperymenty...

Marku, mam pytanie, czy masz możliwość podłączenia kolumn bi-wire? Jak tak, to może spróbuj Castorame wpiąć na górę, a Moonwalka na bas. Pozdrawiam

Imacman, 29 Lis 2009, 10:41

>Marku, mam pytanie, czy masz możliwość podłączenia kolumn bi-wire? Jak tak, to może spróbuj

>Castorame wpiąć na górę, a Moonwalka na bas. Pozdrawiam

Żeby go znowu zmulić?

Mam Hyperiony III i one nie mają dwóch par wejść. Można by się pobawić różnymi przekrojami badając relacje między balansem tonalnym, a średnicą przekroju przewodu. Coś czuję, że im większa średnica tym mniej basu... ale jeszcze nie sprawdzałem. W systemach bi-wire można zastosować lepszy przekrój dla basu na dół, analitycznie postąpić z górą... Jestem bardzo zaskoczony efektem, ponieważ słuchałem już nie jednego przewodu i różnice między nimi były niemal niesłyszalne. Porównywałem od solidnych kabelków z M1 poprzez VanDenHoole do Moonwalków. Byłem już niemal pewien, że jeśli kabel jest dobrze wykonany to już więcej w tym temacie się nie da wycisnąć, a tu proszę, niespodzianka i to jaka miła. Polecam, efekty są porównywalne z wymianą CD...

widzisz kolego ja słyszę różnicę pomiędzy plecionką ofc za 5pln mb a obecnym solid corem aq type4 który nie jest jakoś ładnie obrany ani tragicznie drogi,

ja troszkę zazdroszczę tym co nie słyszą różnicy, naprawdę mogą zaoszczędzić

Focal + Naim

Kpijcie sobie kpijcie, już nieraz coś drogiego zebrało baty od budżetówki.

Mnie temat bardzo interesuje. Kiedyś popełniłem głośnikowce z potężnego antenowca Belden H1000. Co prawda środek do bani, za to skraje super, bas potężny a wysokie diablo szczegółowe. W środku wspomagam się puszczonym równolegle multistrandem Monstera, razem kabelki świetnie się uzupełniają. Całkowite okablowanie wyszło jakieś 40zł/mb a gra naprawdę dobrze, a jak na te pieniądze to już zupełnie rewelacja. Oczywiście z megawypasami pewnie nie ma się co równać. Wiadomo: wielkie cele wymagają wielkich środków, więc wypleść hi-end ze zwykłych drutów raczej ciężko (chociaż nie mówię że się nie da, świat nie takie przypadki widział).

Czekam na dalsze pomysły.

Pzdr,

Asiki

mikson, 3 Gru 2009, 12:46

>osoby które będą wypisywały farmazony o kablach z castoramy będą blokowane.

Bardzo słusznie!

Jak chcesz na długo zamknąć temat kabli głośnikowych to zrób je sobie z przewodów używanych w przyrządach pomiarowych.

Np coś takiego:

Ukryta Zawartość

2,5mm2 w podwójnej izolacji silikonowej,

a jak ma być bi-wire to do tego 0,5mm2 i koniec tematu.

Ukryta Zawartość

wychodzi 14pln za mb :) za plecionkę no name :)

to już wolę kupić za 16pln najprostszą tarę labs a tam ponoć miedź 8N

lub aq type2 za niecałe 20

są jakieś inne ciekawe solid cory lite z których można zrobić głośnikowe?

Focal + Naim

mikson, 3 Gru 2009, 13:16

>wychodzi 14pln za mb :) za plecionkę no name :)

>to już wolę kupić za 16pln najprostszą tarę labs a tam ponoć miedź 8N

>lub aq type2 za niecałe 20

powodzenia!

z mojej strony EOT.

>masz może fotki twojej konstrukcji kabla?

Mam, ale nie przy sobie, może wieczorem wrzucę.

>osoby które będą wypisywały farmazony o kablach z castoramy będą blokowane.

A dlaczego?! Skoro u MarkaA lepiej zagrały kable z Castoramy, widzę kilka możliwości:

1. w tym konkretnym przypadku - do jego systemu lepiej pasują zwykłe acz solidne druty, przecież różne systemy są w różnym stopniu wrażliwe na okablowanie, to raz, a dwa że różnym systemom potrzeba różnych działań żeby im zrobić dobrze (w jednym potrzeba grubego przewodnika, w innym czystości srebra żeby wynieść system na wyżyny),

2. dotychczasowa Audionova Moonwalk po prostu jest do bani,

3. w pewnych aspektach jest lepiej, w innych gorzej, ogólnie inaczej, a MarekA dał się zwieść nowym doznaniom.

Oczywiście nie jestem w stanie zawyrokować co było przyczyną, dla mnie wszystkie 3 możliwości są równie prawdopodobne. A MarekA nie jest pierwszym który pisze że zwykłe druty grają mu lepiej niż niejedna firmówka. Swoją drogą daje to do myślenia jak bardzo producenci nabijają nas w butelkę wmawiając że na zwykłych drutach nie zagra.

Pzdr,

Asiki

asiki

tym wątku od początku staramy się zbudować lub dać pomysł na kable głośnikowe

o konstrukcji solid core (multi) miedź lub srebro , o żadnych plecionkach nie było mowy

więc możliwe że castorama od kosiarki zagrała jak ubrana audionova ale mnie to nie interesuje u zacieratylko głowny temat wątku.

pozdr

Focal + Naim

bo nie zamazują informacji w sygnale jak plecionki.

zauważ że najdroższe kable praktycznie każdego producenta są robione w tej konstrukcji.

pozdr

Focal + Naim

Miałem wrzucić fotki kabla, ale chyba tego nie zrobię - temat budowy został już opisany na sąsiednim forum, zachęcam więc do zajrzenia:

Ukryta Zawartość

Opis budowy, zmiany, wrażenia i fotki znajdują się na stronach 2 i 3, dalej jest już tylko nic nie wnosząca pyskówka.

Na zachętę, jedna foteczka ;)

post-12019-100008783 1259873717_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.