Skocz do zawartości
IGNORED

Canon EOS ----> FD raz jeszcze...

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jesli dobrze pamietacie kiedys juz zalozylem podobny temat. Od tamtego czasu moje umiejetnosci jednak znacznie sie poprawily i zastanawiam sie nad kreatywnym zastosowaniem obiektywow FD w systemie EOS. Body jak w "o mnie" czyli EOS 30D do tego calkiem spory zestaw szkiel i pytanie czy warto? Niedawno zalozylem sobie 50mm f1.4 FD do Canona FTb i dla zabawy wzialem kolezanke na zdjecia. Efekty wyszly znakomite:) Ostrosc rozdzieczosc bokeh - wszystko. I teraz mam do Was kilka pytan. Jedno juz zadalem: czy warto (przy zalozeniu ze kilka ciekawych szkiel FD jest na stanie)? Jesli tak to jaki konwerter wybrac? Mysle ze na pewno bez soczewki bo na tym juz sie przejechalem ale co z chipem potwierdzajacym ostrosc?

https://www.audiostereo.pl/topic/58385-canon-eos-fd-raz-jeszcze/

discomaniac71, 4 Paź 2009, 14:13

lomatko !!!

a jakie masz szkla do tego fd ?

rezygnujesz z przyslony automatycznej ?

masochozm w pelnym wydaniu :)

1.8/50 plastikowy kosztuje tyle zapewne co ta redukcja

a jakos z niego jest bardzo dobra

nie widze za bardzo sensu , chyba ze masz elki canona fd ?

pozdr

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Michal moje szkla do Canona masz w "o mnie". Jest tez 50mm f1.8 jest 85mm f1.8 i 135mm f2.0 jest zoom Sigmy (na razie lepszy na spacer i do studia nie jest mi potrzebny). Mysle ze bardziej chodzi o zabawe... Jakie mam FD? Tylko i wylacznie zawodowe. Uzywane przez ojca w celach zarobkowych i artystycznych przez ponad 30 lat. Zreszta te szkla w razie czego mozna latwo kupic:)

wspolczesne obiektywy sa projektowane specalnie pod cyfre

inne priorytety mniej sie liczy np dystorsja , ktora mozna latwo skorygowac w kompie

a to upraszacza konstrukcje obiektywu

moze masz jakas nietypowa ogiskowa do fd?

mialem kiedys f1 i dwie sztuki t90

super aparaty i szalenie mocne ale eosy bily na glowe swa ergonomia

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Michal powiem krotko: odbitka z profesjonalnego FTb z np 50mm f 1.4 powala... To dlatego chcialem sprobowac... Nawet wydawaloby sie kiepski 35-70mm f 4.0 daje znakomite rezultaty. Wkleilbym ale skanowanie degraduje jakosc fot. To trzeba zobaczyc.

ja nie wiem jak to mozliwe

mialem 35-70/4 slaby ci on strasznie byl

mialem tez 35-105/4 ten dopiero byl cacy ale ustawianie ostrosci n nim to straszna mitrega

krecisz i krecisz nie wiadomo kiedy ostrosc gotowa

ja jestem na etapie ze jakosc szkla nie ma wielkiego znaczenia

najwiekszym jest sens wypowiedzi i sensowna obrobka ew w tradycyjnej fotografii dobranie filmu i wywolywacza

znam artystow ktorych prace w katalogu i internecie strasznie traca bo za bardzo przywiazuja uwage do techniki ,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.