Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio RS1 czy BR5 do 20m2 pokój z aneksem?

henryk.t

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem zdecydowany na zakup jednego modelu kolumn jak w tytule. Proszę o pomoc które będą lepsze dla Pianocrafta E810. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

Witam,

biorąc pod uwagę PianoCrafta zdecydowanie sugeruję RS1 lub najnowsze Rx1. Porównując kolumny BR5 i RS1, seria Silver zdecydowanie węcej oferuje pod względem brzmienia. BR5 zagrają jedynie trochę dynamiczniej ze względu na budowę kolumny. W 20m2 jednak spokojnie powinny sobie poradzić Rs6.

Nie jestem pewien, jaką realną mocą dysponuje PianoCraft, ale jeśli ktoś jeszcze potwierdzi, że moc jest wystarczająca (a sądzę, że jest), to zastanowiłbym się poważnie nad BR5. Do tej pory miałem do czynienia z BR2 i powiem szczerze, że BARDZO pozytywnie zaskoczyły mnie te monitorki. Do dziś mam je w domu. Jeśli nie masz kasy na serię Silver lub nową Silver RX, to bez paniki. Seria Bronze naprawdę jest godna polecenia.

Właśnie przeczytałem poprzedni wątek. Wynika z niego, tak jak podejrzewałem, że Pianocraft ma całkiem sporą moc. Więc teraz wszystko zależy od Twojego budżetu. Zarówno RS1 jak i BR5 zagrają wystarczająco głośno w tym metrażu, jakkolwiek na Twoim miejscu wziąłbym podłogówki. Zawsze zwiększa to szanse na nieco lepszy bas, a na tej powierzchni o nadmiar basu nie trzeba się martwić.

A najlepiej będzie, o ile zamierzasz kupić nowe kolumny, pójść do salonu i wypożyczyć jedne a później drugie, lub jeśli masz tyle gotówki, by zostawić w salonie równowartość, to weź obie pary, porównaj u siebie w domu i kup bardziej Ci odpowiadające.Po co gdybać, lepiej samemu posłuchaj i się przekonaj które wolisz.

Też myślę że warto wypożyczyć, na Twoim miejscu jednak wybrał bym między RS1 a RS5. RS5 mają trochę więcej basu niż RS1(mimo że mają taki sam układ przetworników, to jednak mają trochę większą obudowę) i to może być właśnie best buy. Podziel się wrażeniami po zakupie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 4 tygodnie później...

PianoCraft E810 nie poradził sobie z MA BR5. Musiałem sprzedać PC i kupiłem Rotela, właśnie do MA BR5. Także jak nie chcesz zmieniać elektroniki to nie łącz MA BR5 z PianoCraftem.

Dziękuję wszystkim za opinie, porady..... Ostatecznie zakupiłem Monitor Audio RS1 i jest wyśmienicie, przepiękna stereofonia, przestrzeń, basu w sam raz.... jestem bardzo zadowolony z tego połączenia.

Pozdrawiam wszystkich

Gratulacje z udanego połączenia. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.