Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw minimalistyczny do VW Polo?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad malo inwazyjnym (czytaj malo widocznym dla ciekawskich) zestawem

Mysle o Nakamichi CD300, wysokotonowe Proa Simplex 25 i srednioniskotonowe Proa Nigra A16...co dalej?

Czy samemu montowac? Pytalem o instalacje z wytlumieniem - okolo 1200zl w Warszawie...troche duzo.

Prosze o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/58887-jaki-zestaw-minimalistyczny-do-vw-polo/

Kolego a czym to chcesz napędzać? czy w te 1200 zł jest wliczona zwrotnica? jeśli nie to dolicz kilka stówek. poza tym coś mi się nie chce wierzyć że instalacja z wytłumieniem tylko 1200 zł. W budżecie ok 1000 zł jest kilka "gotowych" zestawów które całkiem fajnie brzmią. tylko że bez dedykowanego wzmacniacza się nie obejdzie. odnośnie montażu w własnym zakresie to możesz się pokusić o próbę. jak to zrobić znajdziesz na innych forach ( np o tematyce VW, Polo lub Caraudio). Proponuje również poszukać FAQ Nazara, bardzo pomocna literatura. pozdrawiam

juz nieco sie zorientowalem na rynku. w tych pieniadzach to raczej mozna cos łup/bum/cyk znalezc a to mnie nie interesuje.

akurat zwrotnica do tego zestawu to 3,9uF na gore (bedzie Mundorf MCap) i tyle...ew. okolo 220uF bipolarny od dolu

poza tym znalazlem firme ktora zrobi za 1600zl (glosniki jak w temacie, pelne (dwustronne) wyglusznie drzwi matami STP, bez zmiany okablowania bo nie ma poki co sensu

dzieki za pomoc.

• 3 tygodnie później...

Nie wiem jakie są wymagania, ale jeśli obecnie jest zastosowany standardowy zestaw to ... czas na zmianę :P

Ja osobiście poczytał bym troszkę forum VW i pokusił się o próbę własnej modernizacji ponieważ przynosi to znacznie więcej radości ... a na pewno odczuje się różnice po zmianach jak:

- zastosowanie lepszych głośników

- zastosowanie mat bitumicznych i pianek

- montaż zwrotnic

dodatkowo warto jeszcze:

- zmiana okablowania głośnikowego

- zmiana okablowania elektrycznego

- zastosowanie dopałki

- itp....

Pozdrawiam

Dobrą instalację można wykonać tak, że nikt nic nie zobaczy z zewnątrz:) I wcale nie musi być droga, bo nawet Helixy za ok. 250 zł wraz ze wzmacniaczem zagrają lepiej niż te, które wymieniłeś pod samym radiem. Radio ma ok. 10 W RMS przy małych zniekształceniach. Moce, które podają producenci są przy bardzo wysokich zniekształceniach. Moja propozycja jest taka: nie napalaj się na całość od razu, poczekaj, oszczędź troszkę i wykonaj wszystko jak trzeba. Niewielki wzmacniacz stereo (szczerz się typowych chińskich konstrukcji!) można wyrwać nawet za 200-300 zł na allegro (np. JBL GTO2000 - bardzo dobry do stereo, kultowa już konstrukcja ceniona na zachodzie). Do tego głośniki 165 mm (Helix albo Hertz w zupełności wystarczą). Oczywiście nowa instalacja głośnikowa do wzmacniacza. Głośniki zamontuj na dystansach, najlepiej zrób sobie (żywica i włókno szklane) nowe boczki, użyj maskownic żeby wszystko ładnie ukryć. Drzwi wytłum matami, tylko unikaj firmy APP, gdyż maty tej firmy odpadają po krótkim czasie. Wszelkie rogi, kanty itd. w drzwiach zamaluj kilkoma warstwami np. blachogumu, żeby woda nie dostawała się pod matę, bo wtedy dziury w drzwiach zapewnione. Z czasem możesz zmodyfikować zwrotnice i zainstalować w niej podzespoły wyższej klasy. Całość zawsze możesz wyciągnąć przy sprzedaży auta, gdyż wzmacniacz wypniesz, kable wyciągniesz, a głośniki i całą resztę masz już do następnego auta (dziś 165 mm to standard).

Reasumując: dobrze wykonane stereo zagra bardzo przyzwoicie:) Zero głośników z tyłu, opcjonalnie subwoofer 8-10" w bagażniku i masz instalację w sam raz do słuchania muzyki. Wiadomo, że auto jest ciężkie do nagłośnienia, a pchanie się w instalacje do sound-off nie ma sensu moim zdaniem. Lepiej zrobić to, co napisałem wyżej, a sound-off zrobić sobie w domu:)

• 4 tygodnie później...

komu jak komu ale mnie Helix czy Hertz za kilkaset zlotych nie wystarcza

jetem wrecz pewien ze Proa (czyli Vifa) sa lepsze

a moc mnie malo interesuje, tymbardziej ze ten kto zasiegnal wiedzy elektronicznej wie ile mozna wyciagnac z 12 woltow.