Skocz do zawartości
IGNORED

TANI sprzęt na imprezę - max 300pln.

Dimon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam sprzętu który nagłośni salę przeznaczoną dla 30-50 osób. Mamy na tą inwestycję 300zł :) wiem, że jest to malutka kwota lecz na więcej nie możemy sobie pozwolić (tyle nam zostanie z wejściówek po odjęciu kosztów wynajęcia sali).

OPCJA 1:

- posiadam wzmacniacz 4x70W i do niego chcemy kupić jakieś kolumny...i tu pojawia się pytanie - jakie?

* JAMO STUDIO 180 za ok 300zł

* EMPIRE AUDIO HQD 12 za ok 220zł

* VK885A za ok 260zł [wiem, ze ta firma to *** ale niestety fundusze na zbyt wiele nie pozwalają]

* CLATRONIC LB 562 + jakieś tanie podłogówki lub satelity do 120zł

* ...lub po prostu zestaw 4 kolumn - czy to podłogówek czy podstawek (obojętne). Rozłożone w rogach sali powinny dać radę.

^oczywiście zawsze można się potargować ;)

OPCJA 2:

- kupno najtańszego wzmaka estradowego + 2xkolumna estradowa. Może udałoby się zamknąć w 300-350zł.

Zestaw typowo na imprezę - czyli nie musi być ładne...musi być głośno :)

Wymieniajcie proszę nazwy kolumn, firmy warte uwagi a my będziemy na nie polować. Czasu mamy mało...gdyż - jak się pewnie domyślacie sprzęt - kompletujemy na "andrzejki" :)

Pozdrawiam!:)

Bierz Altusy 110 / 140 uwierz mi, będzie głośno :) .

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Sprawdźcie proszę te dwie aukcje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odpada - nikt z moich znajomych nie ma sprzętu estradowego a o 'normalne' kolumny się boją.

Nie będą one na jedną imprezę - robimy 2-3 w roku. Wcześniej korzystaliśmy ze sprzętu kolegi lecz niestety wyjechał na studia a sprzęt spieniężył ;-/

Na allegro są A110 za 300kilka złotych lecz po modyfikacji głośników - wolę nie ryzykować kupna no i nasz budżet jest naprawdę okrojony(300-320zł, kable mamy).

Te pierwsze do raczej nie, po drugie nawet nie wiadomo jak tam sprawa sie ma z piankowymi zawieszeniami w głośnikach, jak są sparciałe to sobie głośno nie pograsz, te drugie to ciężko powiedzieć co za firma ale trochę przypomina Jamo.

Jakichś dziwactw ze zmienionymi głośnikami nie bierz.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ukryta Zawartość

Altusy wersja nowsza stxowa :D

budżet przekroczyłbyś o 9zł + wyłka :D

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ich wlasciciel napisał mi, że głośniki wyglądają na oryginalne a co do firmy to nie jest pewien...zasugerował UNIVERSUM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Altus 140 za 320zł, co wy na to?

Ukryta Zawartość

Czemu Altusy ??

A może warto się rozglądać za sprzętem estradowym, w tej cenie znajdziesz głośniki na 15" basowym z głośnym gwizdkiem....

Jeśli ma być głośno to szkoda Altusów, a te badziewia estradowe są bardzo głośne ...

Dlatego, że Altusy są głośne i polecane na forum jako dobry sprzęt na małe imprezki.

Estradowy...myślałem o tym ale wątpię abyśmy się zmieścili w 300zł. Przypomniała mi się impreza na której grał sprzęt estradowy naprawdę niskiej klasy i brzmiało to gorzej niż Eltax Discovery ;-/

PS. przed zaoferowaniem kolumn zerknijcie na mój pierwszy post gdzie podałem kilka tanich kolumn.

CLATRONIC LB 562 - zdechnie po podaniu większej mocy (miałem coś podobnego, grało ledwo tydzień)

VK885A - jest szansa że wytrzyma, na pewno można z nich uzyskać troszkę basu, jednak są wrażliwe na przeciążenia

EMPIRE AUDIO HQD 12 - nie znam, ale podobą konstrukcję miałem w Technicsach i świetnie to grało

JAMO STUDIO 180 - mój kolega ma takie, nawet to gra ale musi dobrze przycisnąć wzmacniacz

A może coś takiego??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Perfect 150 znam z doświadczenia, wiele razy przekonałem się o ich dynamice.

Jak dla mnie grają lepiej niż te sławne Altusy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

STX podaję kwotę za sztukę a nie za komplet.

Tonsile są ok, ale obawiam się o stan membran w tak wiekowych kolumnach...mimo wszystko warto rozważyć tę opcję. Słyszałeś jak grają - więc powiedz proszę czy grają głośno? ;-) To mimo wszystko ma być sprzęt na IMPREZĘ a więc nad jakość przekładamy siłę...lecz nie popadajmy w skrajności ;)

EMPIRE AUDIO HQD

VK885A

TONSIL 150

Ukryta Zawartość

^ to są jak na razie finaliści. Wyglądają 'solidnie' - powinny dać radę. No i cena ~300zł. Tonsili, które zaoferował kolega również są w kręgu.

Ukryta Zawartość

Perfect 150 ma wady ... otóż kruszeją w nich piankowe resory.

Ale po wymianie śmiga wszystko rewelacyjnie :)

Czy grają głośno ?? ... owszem, jak na takie małe klocuszki to są strasznie głośne ... a co najważniejsze przy wzmacniaczu 2x40W odczuwałem bas całym ciałem - można powiedzieć że niskie tony mną sponiewierały :)

Obecnie używam Kef IQ90+IQ30 i nie odczuwam tak silnej dynamiki jak z Perfektów ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj są w dobry stanie. Musiałbym się dowiedzieć tylko o stan membran. Martwi mnie tylko niska efektywność.

Ukryta Zawartość

Ludzie nie przesadzajcie, kolumny "estradowe" za 300 zł????? I aby naglośniły małą dyskotekę...smiech na sali.Jaja sobie robicie czy co.Za takie pieniądze kupicie sobie pierdziawki typu omnitronic, voice kraft itp itd.Altusy 140 nie dadaja się na imprezy

A ja dopiero przeczytałem że "szukam sprzętu który nagłośni salę przeznaczoną dla 30-50 osób. Mamy na tą inwestycję 300zł :) "

Byłem przekonany że ma być sprzęt jako domówka a nie mała sala.

Hahahaha ... no to życzę powodzenia :)

Może lepiej komuś zapłacić 300zł za wypożyczenie sprzętu co ????

Ja robiąc małe potupaje wchodzę minimum z 4x MSR400 Yamahy :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.