Skocz do zawartości
IGNORED

DALI HELICON 300 MK2 - czy to bedzie grało?!

mikel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam okazję kupić DALI HELICON 300 MK2. Czy z moim sprzętem i pokojem 20 metrów to ma szansę zagrać? "Podobno" te kolumny grają z lampą dobrze wiec może i z moja chybryda zaiskrzą a lampy beda do wymiany.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Nie ma co sie zastanawiac! To sa wyjatkowo udane kolumny jezeli podstawkowe sa priorytetem, sa tak dobre, ze Dali zrezygnowalo z podstawkowych kolumn w swej najwyzszej serii euphonia (nie liczymy flagowca megaline).

Lampa lampie nierowna i zdarzaja sie 'ostre' lampy ale generalnie bedzie fantastycznie. Bardzo zrownowazona kolumna bez podbarwien i ze swietna tak gora pasma jak i basem.

pzdrw

soso

No tak. Ale wiesz. Mój Vincent to niedrogi wzmacniacz hybrydowy (ok 4 tys zł) a jak często słyszę jak nie drogi to nie wystarczający do bardzo drogich kolumn. Oczywiście staram się do tego zdystansować ale nie chciałbym wtopy bo nie chciałbym zmieniać kolumn co chwilę. Słuchałem z moim całym sprzętem Dali Ikon 6 oraz Mentor 2. Było świetnie. Jeśli by tylko wystarczająco dużo prądu starczyło żeby napędzić przyzwoicie Helicony 300 mk2... Dlatego pytam

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

>soso

A z Quadem serii 99 ( 99 pre, CDP-2, 909) mogłoby to dobrze zagrać ? Przy ilu metrach wg Ciebie lepiej zostać przy Helicon 300 a od ilu lepiej sprawdzi się 400 ? A jak z przestrzenią i lokalizacją w tych kolumnach ? Bas miękki i rozmyty czy pod kontrolą ? Dzięki.

No niestety. Malo jest posiadaczy tych heliconow na tym forum :/

.

PILOT, 30 Lis 2009, 17:29

>>soso

>A z Quadem serii 99 ( 99 pre, CDP-2, 909) mogłoby to dobrze zagrać ? Przy ilu metrach wg Ciebie

>lepiej zostać przy Helicon 300 a od ilu lepiej sprawdzi się 400 ? A jak z przestrzenią i lokalizacją

>w tych kolumnach ? Bas miękki i rozmyty czy pod kontrolą ? Dzięki.

Producent rozdzielo podstawke od podlogi przy 25 m2. Ale to jak na polskie warunki dosc duzo. Mysle, ze helicon 400 zagra dobrze i w 20 m.

Przestrzen taka jaka da odtwarzacz i wzmacniacz. Ja mam swietna choc dzwiek nie jest rzucany na twarz i ma dosc znaczna glebokosc. Co do szerokosci mozna by miec watpliwosci gdyby nie to, ze przy niektorych nagraniach jest w zasadzie dookolnie. Zatem kolumny moga wszystko :)

Poczytajcie szczegolnie angielskie i amerykanskie review - bardzo dobre opinie o 300, 400 i 800. Szczegolnie ceni sie neutralnosc, brak podbarwien i wyrownane pasmo

pzdrw

soso

>przestalem szukac zlotego grala

to nie możliwe haha pewnie poprostu się wypaliłeś. Można się poddać fakt. Szukam moich drugich kolumn a już mam dośc bo niby okazja goni okazję :)

Te kolumny uchodzą za melodyjne, spokojne. Czy mają szanse przyzwoicie zagrac coś mocniejszego? Metallica itp?

.

mikel, 1 Gru 2009, 08:30

>>przestalem szukac zlotego grala

>

>to nie możliwe haha pewnie poprostu się wypaliłeś. Można się poddać fakt.

Mozliwe, mozliwe. Nazwa niewazna - wypalilem sie czy nie - jedno pewne, sluchalem sprzetow powszechnie uwazanych za top topow i.. nic. Nie widze zadnego powodu by placic 100 tys. wiecej za kolejne klocki skoro mam w domu cos, co dziala jak pigulka szczescia. Jeden z moich kolegow ma najwyzsze modele McIntosha i nie zauwazylem by jego sprzet odbiegal tym co podaje od mojego skromnego systemu. Zatem nie rozgladam sie choc wiem, ze kombinowanie z lampami jest fajna rzecza i ku temu pewnie bebe sie sklanial.

Tak na marginiesie, dopieciem systemu okazal sie odtwarzacz, ktory zmienil moja opnie o kolumnach i wzmacniaczu. Wydawalo mi sie, ze czegos brakowalo tak heliconom jak i Pathosowi ale ten bol zniknal jak reka odjal po wymienia odtwarzacza. Teraz jest bajka :) Magia.

pzdrw

soso

PS

Niczego nie wymienilem w systemie od prawie 2 lat! Wow!!!

Helicony neutralne ? Mi się wydaje, że dosładzają i ocieplają brzmienie a bas nie należy do szybkich i zwartych.Ale dobrze tych kolumn nie znam więc mogę się mylić.

Zauważyłem też, że wokal jest jakby "rozszczepiony". Przez to że jest przetwarzany przez 3 głośniki brakuje mi troche spójności. Chociaż może przy odsłuchu z 4-5 metrów już tego efektu nie słychać.

PILOT, 1 Gru 2009, 18:12

>Helicony neutralne ? Mi się wydaje, że dosładzają i ocieplają brzmienie a bas nie należy do

>szybkich i zwartych.Ale dobrze tych kolumn nie znam więc mogę się mylić.

Pewnie wiele zalezy od tego z czym graja. Przeczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj twierdza, ze stoja one raczej po ostrej stronie i sa 'wystarczajaco cieple'. Takze bas jest chwalony za zroznicowanie i pewnosc + niskie zejscie. Bass-reflex zawsze jest nieco mniej zdefiniowany niz compact ale czy to wada? Jezeli jest sie na koncercie to bas z reguly jest slyszalny w znacznie bardziej rozlazly sposob niz ze sprzetu hi-fi. Kuriozum same w sobie to bas z mp3 gdzie popierdywanie jest czesto fantastycznie konturowe ;)

W moim ukladzie w zasadzie nie ma czego sie czepiac, wiele zalezy od nagrania, zdarza sie, ze ciepelka brakuje.

>Zauważyłem też, że wokal jest jakby "rozszczepiony". Przez to że jest przetwarzany przez 3 głośniki

>brakuje mi troche spójności. Chociaż może przy odsłuchu z 4-5 metrów już tego efektu nie słychać.

Ryzykowna teza - wokal nie jest produkowany przez '3 glosniki'. No ale moze wokal jest rozszczepiony, nie wiem za bardzo co to ma oznaczac

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Helicony to są bardzo dobre głośniki i zagrają wszystko, jeśli reszta toru pozwoli. Faktem jest, że wymagają konkretnych, szybkich i przejrzystych wzmaków. Wszelkiej maści plumkaczami pomiatają Helicony okrutnie. Ocieplenie i rozluźniony bas to nie są cechy tych kolumn, ale wynik zastosowania kiepskiego wzmaka. Jednak do 300tek w tym metrażu Vincent prawdopodobnie jeszcze da radę.

>soso

Jak słuchałem Heliconów 400 to słychać było jak głos wokalistki "skacze" między głośnikami ( kopułka/ wstęga) w zależności od intonacji głosu. Fragment częstotliwości głosu przetwarza też średniotonowiec, więc w sumie głos idzie przez 3 głośniki odsunięte od siebie.

Z tego powodu intresują mnie Kef-y XQ 40 gdzie wysokotonowy siedzi w średniotonowym i źródło dźwieku jest punktowe. Wokale wypadają świetnie. No ale bas nie schodzi tak nisko jak w Heliconach.

W sumie Helicony mi się podobają. Są muzykalne, naturalne i potrafią przekazać emocje.Tylko ta cena.

Moja końcówka Quada ( 140 W/8 ) raczej nie miałaby problemu z napędzeniem. Słuchałem ich też z monoblokami lampowymi Quada 40 W i to była już bajka. Dźwięk prawdziwie angażujący. To było to o co chodzi w tej zabawie. Z tranzystorem już tego nie ma :)

PILOT, 2 Gru 2009, 11:56

>>soso

>Jak słuchałem Heliconów 400 to słychać było jak głos wokalistki "skacze" między głośnikami (

>kopułka/ wstęga) w zależności od intonacji głosu. Fragment częstotliwości głosu przetwarza też

>średniotonowiec, więc w sumie głos idzie przez 3 głośniki odsunięte od siebie.

kopulka i wstega w heliconach zaczyna sie odpowiednio od 3000 Hz i od 13.000 Hz. Glosy ludzkie to zakres od 80 Hz do 1000 Hz (piszczaca sopranistka) Stad jezeli jakis glosnik jest odpowiedzlany za skakanie miedzy glosnikami to raczej nie kopulka i wstega, ktore tylko dodaja barwy poprzez dozowanie harmonicznych skladnikow glosu. Zadnego 'skakania' u siebie nie obserwuje. Kolumny sa bardzo dobrze sfazowane bo sluchajac nagrania mono dzwiek nie rusza sie ze srodka. Szczerze mowiac nie wiem o czym mowisz.

Moze akustyka pomieszczenia byla taka, ze przy pewnych czstotliwosciach odbicia od jednej bocznej sciany rezonowaly i dawaly wrazenie wzmocnienia a przy innych czestotliwosciach to samo zjawisko miales po drugiej stronie. Stad 'skakanie'. Recze Ci jednak, ze to nie wina kolumn a jakas inna przyczyna. Trzeba by sprawdzic, czy kolumny byly tak samo oddalone od bocznych scian no i czy byly wystarczajaco oddalone a pomieszczenie wytlumione

pzdrw

soso

Czy przez wstęgę helicony są bardziej podatne na złą akustykę ścian bocznych niż inne kolumny?

.

Nie sadze, kratownica tej wstegi jest tak uformowana by kierowac dzwiek w kierunku sluchacza a nie scian. Stad takze rekomendacja Dali by kolumny 'patrzyly' na wprost a nie byly skierowane ku sluchaczowi.

pzdrw

soso

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.