Skocz do zawartości
IGNORED

Merlin VSM kolumny głośnikowe czy ktoś je zna?

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Są to podobno lepsze kolumny do lampy niż Magico.Pisze podobno ponieważ sam ich nie słuchałem ale przeglądając wtórny rynek stwierdziłem,że są na nim rzadkością.Oczywiście mam jedną opinię bardzo dobrą ale trudno się na jednej oprzeć i dokonać zakupu.Wiadomo mi również,że stosują jakąs ciekawą technologie,której nie znam.Proszę o opinie znających temat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To strona internetowa,producenta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To bardzo dobre kolumny, słynne od wieeelu lat. Są na słynnym esotarze wysokotonowym.

Na audiogonie można je kupić zarówno z BAM-ami jak i bez (moduł poprawiający bas).

americano.

Jak się mają te Merliny do Magico,no i jak możesz to napisz o co chodzi z tymi BAM-ami.

Jak to działa itd.Poza tym,są nowe modele i starsze,czy one czymś się różnią?Wiem od kogoś,że dobrze grają z lampą(chodzi o Jadis JA80)-porównując w tym kontekście-są lepsze od Guarnieri?

magico słyszałem raz i mi się nie podobały.

BAM powodują, że bas niżej schodzi, możesz poczytać w necie o tym. Są zasilane bateryjnie.

Szczerze mówiąc to nie śledziłem kolejnych modeli merlinów, pamiętam wersję millenium sprzed wielu lat. Czy są lepsze od Guarneri? Dobre pytanie. A czy extremy są lepsze od Guarneri? Merliny mają lepszy bas zdecydowanie od Guarneri. Góra też jeż świetna, tylko, że trudno mi zawyrokować ponieważ nie robiłem porównań A/B. W Guarneri masz modyfikowanego estotara (bez ferrofluidu) a w merlinach raczej fabryczny (ale nie jestem pewien). Pewnie z uwagi na bardzo szybki i mały skaning audio w Guarneri również górna średnica (jej rozdzielczość) może być odrobinę lepsza. No i Guarneri są piękne kiedyś już prawie je kupiłem ;)

Myślę, że można się zastanowić nad kolumnami jak podasz z czym i w jakim pokoju ma to grać.

Merliny są znakomite, ale wybór kolumn do lamp jest duży i nie wiem jakie masz preferencje co do brzmienia i rodzaju muzy...

konieczność wpinania BAM-a pomiędzy preamp a końcówkę mocy i dodatkowe interkonekty to chyba jednak wada. Dlatego ja bym się nie upierał przy tym, same Merliny podstawowe są świetne, a te 10Hz niższego zejścia nie każdemu jest potrzebne.

Wiesz, do 25m przydałby się BAM. Z drugiej strony do pentody nie wiem, czy potrzebujesz aż tak ciepłe kolumny, z pentodą przykładowo świetnie grają wstęgi. A może masz przerobionego JA80 na triodę? Trzecia sprawa, to jak bym jednak pomyślał o zestawach 3-droższych. Czy mają być nowe?

jeśli chodzi o second hand to pomyślę co...

Jeśli chodzi o nowe, to myślę, że powinieneś odszukać firmę polską, która wystawiała na Audio Show kolumny 3-drożne na seas i najnowszym wysokotonowym etonie ceramicznym. Nazwa firmy Equilibrium (?), chyba związani z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) trzeba by zadzwonić i spytać bo nie brałem wizytówek...

Kolumny te to rewelacja, koszt porównywalny do ściąganych merlinów BAM (25 tys. zł chyba).

Z JA-80 moim zdaniem zagrają nieziemsko w pokoju 25m.

Ukryta Zawartość

No właśnie, 8 calowy świetny przetwornik zaaplikowany idealnie, bas wspaniały.

Nie tylko bas. Góra z etona o dwie klasy lepsza niż z Wilson Audio Sasha. Najlepsza kopułka dynamiczna po diamentowych accutonach. Esotar z Merlinów to jednak nie ten poziom. Myślę, że te kolumny są bardzo dopracowane...

americano.

Ten niskotonowiec zaaplikowany w Elipsie nie spisywał sie dobrze ale pewnie to wina złej aplikacji.

Były trudne do wysterowania i miałem z nimi problem.Pozbyłem sie Elipsy i problem zniknął.

Zaraz zaraz. Te przetworniki to chyba są etony: bas 8-472/32 Hex, a średnica to nowy 4-200/A8/25 Hex.

W elipsach zresztą jest chyba 10 calowy bas nie 8 calowy.

Znalazłem zdjęcie w innym wątku.

Nie jestem pewien na 100% czy to Etony... W każdym razie bas szybki, głęboki i z energią. Idealny do 25m.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te zielone głośniki w kolorze flegmy pochodzą z nowe? serii Symphony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te zielone głośniki w kolorze flegmy pochodzą z (nowej?) serii Symphony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Że zielone, to zależy od ujęcia.

Słyszałem kilka razy Etony tak na średnicy jak i na basie, i to jest moje brzmienie. Ciekaw jestem jak spisuje się ich nowa kopułka.

No i się wyjasniło,te z korekorem fazy są mniejsze(7cali)i zastosowane w mniejszej kolumnie a te bez korektora,są odpowiednio wieksze(8cali)i zastosowane w wiekszej kolumnie.Kolumny mają inne nazwy.

Rozmawiałem z producentem i te większe są za 16000zł.Trochę za drogo.Zważywszy mało skomplikowany,prosty projekt to cena wywindowana.Może jednak dźwięk wybitny?Posłuchamy to się okaże.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.