Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie satelit - niżej czy wyżej?

Ekhangel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad ustawieniem swych satelitek w systemie. Z początku zawiesiłem je na ścianie, ale czy lepiej, aby stały na jakimś stojaku, czy zostały tak, jak są? Czy warto kupić odpowiedni zaczep do głośników, abym mógł skierować membrany trochę bardziej pod moim kątem? Ostatecznie jest to 5.1, a teoretycznie w tym systemie głośniki te powinny stać od razu z boku, ale cóż... Wiadomo, że rzadko takie ustawienie jest możliwe w praktyce. Na pewno nie w moim pokoju.

Jedne źródła mówią, że głośniki tylne powinien znajdować się na linii z resztą, inne, że trochę wyżej, jedne że z membraną na słuchacza, drugie, że przeciwnie... Co wy myślicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem jest kiepsko. Osobiście powiesiłbym trochę niżej i szerzej oraz skierowałbym w poziomie pod kątem w stronę słuchacza. To taka moja sugestia a najlepiej zrobić to na słuch i zostawić wtedy gdy efekty są najlepsze.

"Rozwiązaniem może być zawieszenie głośników na ścianie - o ile ich konstrukcja na to pozwala. Umieszczając je na wysokości ok. 1,7 m nad podłogą, efekt powinien być dobry."

No właśnie, i to miałem na myśli pisząc, że wiele źródeł mówi co innego... W każdym razie, już od jakiegoś czasu poluję na stojaki, aby zobaczyć jak dźwięk brzmi na nich, postawionych zaraz przy ścianie, ale trochę z membranami skierowanymi ku mnie. Zwykle siedząc i grając/oglądając, fotel jest dość znacznie oddalony od ściany (Zbliżam się ku telewizorowi który jest na przeciwległej ścianie, jak nietrudno się domyślić). Macie jakieś propozycje stojaków? Przeczesałem allegro, i kiepsko z tym, oj kiepsko... Jak już coś jest, to za 600 zł - a za kawałek aluminium naprawdę tyle nie zamierzam bulić, bo za to można mieć przyzwoity głośnik centralny.

Wg mnie jest ok. dość szeroko i w miarę dobra odległość . Jeżeli fotel byłby bliżej ściany to musiałby skierować w stronę słuchacza i prawdopodobnie jeszcze obniżyć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.