Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe amplituner 5.1+ plazma full hd = 1080p?

Absat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Chce skompletować kino domowe, sprzęt będę nabywał sukcesywnie i żeby starczyło to na kilka lat. Narazie mam głośniki r4 akustyka jako główne kolumny,do tego "jakieś tam" monitory i subwoofer na xxls 12" z hypexem 400. Teraz chce kupić amplituner. Sporo slucham w stereo muzyki i opinii i testów stwierdziłem że należałoby kupić coś z Denona lub Harmana Kardona. Docelowo chce aby to podpiąć pod plazme 42-50" full hd. I teraz się zastanawiam czy amplituner powinien mieć skaler do 1080p czy też wystarczy żeby był tylko np 1080i, a czy tak naprawdę zależy czy to odtwarzacza blu ray aby konwertował do 1080p a amplituner mógłby mieć skalować tylko do 1080i. Stąd nie wiem czy brać coś z najnowszych ampitunerów jak np denon avr 1910, hk avr 260, które są ze skalerami do 1080p, czy tez mógłbym wziąć starsze modele używane ze skalerami do 1080i ale za to np z większą mocą(bo moje główne kolumny to 350w przy 4ohm) i więcej pieniędzy przeznaczyć na odtwarzacz blu ray lub lepszy tv? Co do filmów to nie ukrywam że będę też coś netu ściągać co jest w formacie hd i kolejne pytanie jak to przerzucić z kompa na kino domowe- nagrywac plytki w nagrywarkach blu ray, czy tez jakoś dysk zewnętrzny można podpiąc pod którs element kina domowego.

Z góry dziękuje za pomoc

Witaj.

Kurczę pod takie kolumny chcesz podpiąć tak kiepskie amplitunery. To będzie taki przerost formy nad treścią. ;) Nie lepiej kupić jakiś starszy konkretny wzmacniacz lub amplituner KD a do tego bdb bluray?

wzmaczniacz pod same kolumny do stereo kupię znacznie poźniej, no ale mam go w planach. Teraz chyba powinienem się skupić nad amplitunerem, chyba ze masz na mysli kupic stary dobry wzmak a amplituner wykorzystac dla r4 jako przedwzmacniacz w konfigurqacji kinowej? A mówiąc blu ray miales na mysli odtwarzacz?

Myslałem o ampliturze hk avr 745 z drugiej ręki,tyle że on ma skaler 1080i, i tu nie wiem czy to bedzie najwyzszy format jaki bede mogl uzyskac, czy tez bede mogl 1080p miec przy dobry odtwarzaczu bluray i tv full hd?

Tani amplituner nie wiem czy się sprawdzi jako przedwzmacniacz do końcówki mocy ale do zintegrowanego wzmacniacza stereo powinien być ok. Odtwarzacze bluray mają skalowanie do 1080p. Teraz musisz sobie odpowiedzieć sobie na pytanie czy chcesz zestaw tani ampli plus bdb wzmak czy droższe ampli które i tak nie zagra w stereo tak jak wzmacniacz. Ten avr745 zagra tak jak nowy wzmacniacz z okolic 2000zł. Wszystko zależy od tego jaką kwota dysponujesz na klocki. ;)

Teraz moim priorytetem jest kino domowe, tzn kupić w miarę dobry sprzęt do góra 3 tysięcy złotych aby napędzić 5 kanałów. Za jakiś rok, dwa pewnie kupię osobny wzmacniacz do stereo konkretniejszej jakości:) Mam rozumieć że na skalowanie nie muszę patrzeć w amplitunerach, tylko aby one byly w odtwarzaczach bluray?? To więc po co są te skalery w amplitunerach??

HK AVR 745 nie jest az tak starym ampitunerem i dosyć drogi był- około 6-7tysięcy w sklepie, więc i klasa w miarę przyzwoita-chyba:)

Do kina avr 745 jest jak znalazł choć słyszałem opinie, że się Harmany bardzo grzeją. Nie jestem użytkownikiem HK tak więc nie wiem ile w tym prawdy ale znając dźwięk tej marki nie powinieneś się zawieść. Co do skalerów w ampli to po to gdybyś podłączał więcej niż jedno źródło a potem za pośrednictwem amplitunera jednym kablem do tv. Przykładowo ja pod tv mam podłączone dwa HDMI, dwa scarty, jeden component, jeden s-video i jeden kompozyt tak więc trochę tego jest ale na szczęście wszystko ukryte w ścianie. :) A tak gdy masz ampli ze skalerem podpinasz wszystko pod niego i masz do schowania tylko jeden kabelek. ;)

Dziękuje bardzo, to sporo mi rozjaśniłeś sprawę ze skalerem:) Teraz będę się rozglądać więc za amplitunerem starszym ale z dobrą jakością dźwięku i nie będę się skupiał nad opcjami video, ja pod tv tylko jeden odtwarzać bluray planuje mieć podłączony akurat;) Mi odpowiada dźwięk HK, poza tym te moje głośniki są prądożerne więc rezerwa prądowa w HK jest mile widziana, bo np nowe amplitunery Pioneera wyłączają się przy prądożernych głośnikach gdy weżnie się głośniej.. Jeszcze raz dziękuje:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.