Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ czasu na wzmacniacz

NOWOROSYJSK

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do specjalistów. Czy czas ma jakiś wpływ na prace/działnie/funkcjonowanie wzmacniacza??? I nie chodzi mi tu o takie rzeczy jak trzeszczący z czasem potencjometr, spalenie koncówki od przeciążenia. Zastanawia mnie czy z czasem któryś z elementów/podezspołów budowy wzmacniacza traci na jakości przetwarzanego dźwięku np. kondensatory??? Jeśli tak to dokładnie które elementy/podespoły??? Może któryś z Szanowych Kolegów miał z taką sytuacją styczność??? Czy wzmacniacz np. 1978 roku będzie grał tak samo/brzmiał tak samo jak wzmacniacz z np. 2000 roku??? - zakładajac ze oba wzmacniacze są identyczne (ta sama marka, klasa, budowa itp.)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/60465-wp%C5%82yw-czasu-na-wzmacniacz/

Podpinam sie pod pytanie ;)

Czy z wiekiem, wzmacniacze moga tracic na jakosci brzmienia.

Ja zauwazylem jedna ciekawa rzecz, i to juz nie w jednym starym wzmacniaczu. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale zaleznie od wyboru zrodla (magnetofon/gramofon/radio/kaseta/cd/aux), brzmienie jest nieco inne. z reguly cd/aux brzmi najczysciej, podczas gdy magnetofon/gramofon/radio/kaseta brzmia odmiennie, tak jak by dzwiek przechodzil przez jakies filtry. Kolega elektronik powiedzial ze to niemozliwe, dopoki sam tego nie zobaczyl/uslyszal. Dowiedzialem sie tyle, ze nie wie z czego to sie bierze ;) Powtarzam ze taki motyw zauwazylem w nie jednym wzmacniaczu. Tyczy sie to glownie Unitry, Technicsa i Onkyo - bo takie marki akurat mialem okazje testowac.

Podejrzewan że największy wpływ na dźwięk mają wyschnięte kondensatory po latach.Czytałem kiedyś wypowiedź że ktoś miał kilka Radmorów i każdy z nich grał inazej.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Specjalistom nie jestem ale uważam, że sprzęt po latach musi brzmieć inaczej, elektrolity wysychają i wpływa to odczuwanie na dźwięk, ja w poprzednim wzmacniaczu wymieniałem kondensatory i była wyraźna różnica, przede wszystkim mniej kształceń. Miałem też, kiedyś właśnie kilka radmorów i każdy z nich brzmiał inaczej a w ten w którym wymieniłem kondensatory na inne niby lepsze brzmiał o niebo lepiej.

Nie jestem specjalistą ale zabiorę głos;-)

1. Kondensatory mogą wysychać ale nie muszą, w wielu przypadkach, nawet opisanych na tym forum przy grzebaniu w leciwym sprzęcie mierzona jest pojemność kondensatorów i bardzo często wyniki są w fabrycznych normach. Oczywiście jest ryzyko, ze tak nie będzie więc wszystko zależy od stanu no i szczęścia.

2. Mam w domu kilka wzmaków a w przeciągu roku przewinęło się z 6, najlepiej z nich gra (przynajmniej do tej pory) najstarszy z nich Accuphase e303x z lat 80tych. Jeśli jak był nowy to grał lepiej to tym bardziej chylę czoła;-) ale nawet po tych dwudziestu kilku latch jestem zadowolony.

Nie ma co teoretyzować, trzeba posłuchać, szczególnie, że raczej cieżko znależć jak napisałeś, taki sam wzmacniacz z 78 i 2000;-)

Spotkałem sie kiedys z opinią że starsze kondensatory nawet jesli trzymaja parametry (pojemnosc)to i tak beda brzmiały gorzej od nowych.Była to wypowiedż zawodowego alektronika audiofila.Mozna prypuszczac ze moze ma poniekad racje albo chciał zarobic na wymianie sprawnych jeszcze kondów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.