Skocz do zawartości
IGNORED

nagrywanie z amplitunera na twardy dysk

MWilon

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Czy jest możliwe nagranie muzyki z amplitunera [koncerty radiowej Dwójki] na twardy dysk, posiadając jedynie kartę dźwiękową zintegrowaną na płycie ASUSA [średni model, kupiony pół roku temu]. Jeżeli jest to możliwe, to jakie połączenie zastosować, tzn. czym połączyć Harmana z rzeczoną kartą zintegrowaną na płycie? I jeszcze jedno: czy można w tym układzie zadziałać w drugą stronę, czyli odtworzyć muzykę z plików przez zestaw stereo?

Pozdrawiam,

Michał

https://www.audiostereo.pl/topic/6054-nagrywanie-z-amplitunera-na-twardy-dysk/

jakie masz gniazda (audio) na tej plycie? odwarzanie jest bezproblemu wyjscie z karty laczysz kablem jack->2xchinch z wejsciem aux we wzmacniaczu i gotowe. z nagrywaniem jest gorzej bo mozesz takim samym kabelkiem polaczyc wzmacniacz (petla magnetofonowa) z wejsciem na karcie (slaba jakosc)lub jezeli masz na tej plycie wejscie s/p dif lub optyczne toslink to podlaczasz odpowiednim kabelkiem klopot w ty ze malo ktory amplituner ma wyjscie spdif a z koleii malo ktora plyta ma toslink pozostaje tylko analog ale zakladajac ze chcesz nagrywac z radia, telewizora badz magnetofonu to powinno wystarczyc (bo plytke mozesz kopiowac bezposrednio w kompie)

pozdrawiam:)

Czyli - gdybym miał podwójne wyjście typu chinch, to wystarczyło by podłączyć to z amplitunerem z tyłu i mógłbym cos zdziałać? Ale nie widziałem, żeby takie odwójne wyjście tam istniało. Rozumiem, że to są dwa różnokolorowe otwory obok siebie? Chyba takiego nie ma. Jeszcze sprawdzę.

A może ktoś ma informacje, czy typowa karta zintegrowana na płycie ASUSA ma możliwość połączenia z amplitunerem?

takie cos

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo takie cos

Ukryta Zawartość

jack do kompa we chinch do aplitunera wy z tape 1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie

Mam już program [działający] do nagrywania na twardy dysk. Sprawdziłem, używając małych słuchawek jako mikrofonu - działa :-)

Wiem także, iż potrzebuję dwóch kabli, z jednej strony zakończonych chinchem, z drugiej - mini-jackiem. Wiem, gdzie mam włożyć do karty dźwiękowej mini jacki, żeby móc nagrywać z amplitunera i odtwarzać pliki przez głośniki zestawu.

Pozostaje jeszcze jedno pytanie: w które gniazdka w amplitunerze włożyć oba chinche, żeby niczego nie zepsuć, a zarazem móc nagrywać i odtwarzać???

Dla ułatwienia przesyłam link do instrukcji mojego amplitunera, gdzie znajduje się dokładny rysunek prezentujący wszystkie gniazdka. Bardzo proszę o doradzenie, jak mam wykonać wszystkie podłączenia. Jutro kupię oba przewody z końcówkami i chciałbym móc od razu srawdzić, czy wszystko działa. Jeli to możliwe, proszę o odpowiedzi do godziny 16.00 - potem wychodzę z pracy. Po tej godzinie proszę o podpowiedzi na maila: [email protected]

Oto link do instrukcji Harmana:

Ukryta Zawartość

Z góry dziękują za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,

Michał

Ukryta Zawartość

==>netboy'u

napisałeś: w petle magnetofonowa (NAPISANE JEST TAPE) potraktuj kompa jak cyfrowy magnetofon bedzie ok

Niestety, nic z tego nie zrozumiałem :-) Otwieram instrukcję na stronie 7 i widzę różne gniazdka "tape": tape monitor play/in, tape monitor record/out, tape 2 play/in, tape 2 record/out... Gdzie wobec tego mam podłączyć chinche do nagrywania, a gdzie do odtwarzania?

Niedawno z kolega nagrywalismy set housowy na kompa.

Polecam programik GoldWave. Tu mozna go sciagnac.

Ukryta Zawartość

Jakosc nagranego materialu jest naprawde dobra, a program ma bardzo fajna funkcje: na analizatorze widma pokazuje sile sygnalu na wejsciu do karty. (trzeba to ustawic: Wciskamy F11, zakladka Record i zaznaczamy Monitor Input). Teraz mozemy puscic material ktory chcemy nagrac i w ustawieniach glosnosci pobawic sie z sila nagrywanego dzwieku - w ten sposob wysterujemy caly sprzet.

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Witajcie

Wszystko funkcjonuje znakomicie. Mam już nagrany II kwartet smyczkowy Panufnika :-)

Używam freewarowego programu Messer - jest prosty, można programować sesje i oferuje, jak dla mnie, przyzwoitąjakość. Szczerze mówiąc, spodziewałem się znacznie gorszej jakości. Tym bardziej się cieszę :-)

Do obróbki używam Audacity, żeby powycinać zbędne fragmenty.

Pozdrawiam,

Michał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.