Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę kupić wzmacniacz-Proszę o pomoc

krystek929

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam pewien problem. Od kilku lat kompletuje sobie sprzet i w tej chwili moj zestaw sklada sie z : amplituner onkyo HT-R518 i Jamo S 708. Od jakiegos czasu zacząlem czytac wątki na tym forum odnosnie amplituner czy wzmacniacz. Wszedzie gdy pojawia sie to pytanie odpowiedz brzmi-wzmacniacz.Mowa oczywiscie ze bedzie to zastosowane w muzyce. Nie jestem audiofilem, dopiero zaczynam przygode ze sprzetem, jest to moj drugi zestaw. Teraz moje pytanie jest nastepujace-czy do tych kolumn warto kupic wzmacniacz?czy lepiej zostac przy tym onkyo?budzet jaki moge poswiecic na wzmacniacz to maks 1000 pln.Oczywiscie onkyo bym sprzedal bo nie mam az tyle gotowki. Czytalem ze warto jest miec amplituner i na pre-out miec podlaczony wzmacniacz.Dodam tez ze lubie obejrzec sobie film, w filmach Jamo radzi sobie swietnie z tym amplitunerem. Czy na wzmacniaczu z Jamo otrzymam podobny efekt do Onkyo-Jamo?Nigdy nie slyszalem jak gra wzmacniacz, podobno bas bardziej miekki, glebszy oraz wysokie tony sa bardziej wyrazne.Bardzo bym chcial zeby tak bylo ale totalnie nie wiem jaki wzmacniacz mam kupic.I jeszcze jedno, czy warto wymienic te Jamo na Dali Concept 6? Dziekuje i pozdrawiam.

Jeżeli masz podłączone kolumny tylko stereo to zdecydowanie lepiej wzmacniacz, za 1000 zł możesz kupić nowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dali Concept 6 rewelacyjna kolumna, bardzo uniwersalna, jasny dzwięk. choć do ciężkiej muzy może troszkę brakować dołu. Napisz jakie masz preferencje muzyczne to można doradzić coś więcej.

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

zauwazylem wlasnie ze ludzie polecaja tego Cambridge Audio, tylko obawiam sie ze moze miec zdecydowanie za mala moc do Jamo...Co o tym sadzisz?na tym onkyo idzie je naprawde pozadnie "rozbujac". Hmmm jesli chodzi o preferencje to chcialbym zeby bas byl dynamiczny, szybki oraz nisko schodzacy aczkolwiek nie musi byc az taki miekki.Zawsze mozna dokupic suba ale nie chcialbym tego robic. Wysokie tony tez chcialbym zeby byly krystalicznie czyste, nie lubie dzwieku takiego typowego "Flat". Pomieszczenie w ktorym beda graly to 18m^2- prawie kwadrat wiec mysle ze jest ok. Hmm rozumiem ze cos z Yamahy odpada? Chcialbym zeby to bylo w miare mocne...jesli bylby wzmacniacz przekraczajacy minimalnie 1000 zl a znacznie lepszy to mozna rowniez go uwzglednic

Ja mam dokładnie ten sam dylemat przy czym filmy i KD są sprawa mało istotną ale bardzo sobię cenie DVD Audio . Takich pozycji będzie u mnie przybywać. Ostatnio zmieniłem kolumny na Maestro 180 i mam zagwostkę :

1. Dokupić wzmac np. Yamaha A-S700 +dosyć dobry Cd

lub

2.Zmienic obecny amplituner Yamaha 370 na lepszy z nastawieniem na lepsze stero. np Denon , Yamaha

Chcę w sumie osiągną podobny cel , miekki lepszy bass ( bardziej kontrolowany ),lepszą dynamikę.

Słucham od Pink Floyd w kierunku cięższych brzmień ( rock symfoniczny, gotyk ).

Jeżeli ktoś ma doświadczenia z zestawem Meatro 180 + stereo to chętnie skorzystam z doświadczeń bo czym więcej czytam tym w zasdzie jest gorzej.

Pozdrawiam serdecznie.

Cambridge podaje prawdziwa moc moim zdaniem poradzi sobie z napędzeniem, z basem już inna historia nie są to na pewno wzmacniacze basowe, Jest jeszcze opcja amplituner stereo YAMAHA RX-497 gra bardzo dobrze jak za takie pieniądze

Pieniądze nie grają !

Jeżeli już wzmacniacz stereo zamiast amplitunera to tylko marek wybitnie się tym zajmujacych jak NAD, Rottel ewentualnie Arcam żande Yamahy czy Denony. Kolumny warto zmienić, choć to moja osobista opinia, bo nie bardzo przepadam za JAMO, a wspomniane Dali Concept są świetne jak za tą cenę.

Ok, rozumiem że każdy ma swoje preferencje, gusta i marzenia ale świat nie jest czarno-biały.

Jak zakupie "wybitny" wzmacniacz to w konsekwencji trzeba będzie zmienic kolumny, kable, itd. Skończy się na 20 000 pln . Ja chcę złożyc zestaw na miarę potrzeb i możliwości.

Pozdrawiam serdecznie

-> krystek929, Ravel75:

Jak wzmak wydala pradowo, nie robi podbarwien i jestescie z niego zadowoleni, to najlepiej zostawic go w spokoju.

Najlepsze efekty daje wymiana samych kolumn, badz bez wydatkow proba zmiany rozstawienia aktualnych.

RADUL:

Ale ja nie chce zmieniac kolumn. Nie wiem czy sie dobrze zrozumieliśmy. Ja mam Maestro II i chcę dobrac wzmac lub zmienić apli . I tu jest problem bo po pierwsze nie wiem czy jest sens , czy coś się zmieni i czy warto , po drugie na co czyli patrz mój post wyżej ( ogólne podniesienie jakości bo ta yamaha 470 ma juz swoje lata i model raczej słaby, oraz bass lepszy bo lubie /chciałbym niżej schodzący, głębszy )

Pozdrawiam

Rafał

>ta yamaha 470 ma juz swoje lata i model raczej słaby, oraz bass lepszy bo lubie /chciałbym niżej

>schodzący, głębszy )

i co z tego ze ma swoje lata? wydala pradowo? nie ma znieksztalcen jak dasz duzo wieksza glosnosc?

moim skromnym zdaniem, choc dali to marka ktora bardzo lubie, roznice da zmiana kolumn albo tak jak mowilem inne rozstawienie tych co posiadasz. jest wielce prawdopodobne, ze jesli poswiecisz przynajmniej jeden dzien na wachlowanie posiadanymi kolumnami, to uzyskasz poprawe. bardzo polecam sprobowac.

Rady jak najbardziej słuszme, juz nie jeden dzień siedziałem i mam chyba optymalne ustawienie.Chociaz brak mi doświadczeń. Za kable boje sie brać , obecnie miedz budżetowa .

Pozdrowionka

> Za kable boje sie brać , obecnie miedz budżetowa .

kable to sprawa dyskusyjna i bardziej roznice subtelne (choc wiem ze zaraz moze posypac sie grom sprzeciwow - jest to jednak rzecz ktora poczatku). wazne zeby byly dobrze ekranowane, a nie zupelnie najtansze z elektronicznego.

ok, czyli podsumowujac, warto by zmienic moje Jamo na Dali C.6 lub tez Tonsil M. II 180 tak?no to teraz, ktore beda lepsze?mialem okazje posluchac jak graja Dali, graja naprawde bardzo ladnie ale wedlug mnie brakuje im dołu, natomiast nie wiem jak stoja z dołem Tonsile. A co powiecie na temat Tonsil Maestro S?Bardziej mi sie podobaja.No i teraz kwestia wzmacniacza czy tez amplitunera stereo. Nie ukrywam ze wolal bym to drugie z tego wzgledu ze po pierwsze maja radio ktore jest mi potrzebne no i po drugie sa zdecydowanie ladniejsze.Teraz tylko czy amplituner stereo da taki dzwiek jak wzmacniacz? Ta yamaha rx-497 bardzo mi sie podoba i z checia bym ja kupil, tylko czy faktycznie bedzie to lepiej gralo od mojego Onkyo HT-R518?

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Hmm... A Pan Ravel75 chyba zapomnial jakie zasady obowiazuja na forum? Moim zdaniem nie wypada sie tak ''wcinac'' w czyjs watek. Mozecie mnie poprawic jesli sie myle... Co do pytania ''gospodarza watku'' to popieram ostatnie wpisy, ze lepiej zainwestowac w kolumny nizeli elektronike. Da to na pewno wiekszy efekt niz wymiana elektroniki.

Pozdr

RX-497 gra bardzo dobrze w tym przedziale cenowym nic lepszego nie znajdziesz. Co do kolumn w tej cenie to pomyśl nad:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak lubisz dobry dół to polecam RX-497 + NS-555, wszystko masz yamahy, dobry kabelek ultralinka i śmiga jak ta lala, ewentualnie mission ale yamaha ładniejsza, podarój sobie Tonsila znowu padli, kupili ich chyba Holendrzy i juz nie to co kiedyś podobno z chin podzespoły już dają. Co do yamahy to kup z gwarancją polską 3 lata, w kolumnach może się cyk przepalić i lipa a tak 3 lata Ci wymieniają wrazie co.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Przepraszam jezeli wyszło nie sympatycznie.

Chciałem dołaczyc do wątku bo mam dokładnie te same dylematy.Lepiej zawsze łączyc siły i nie powielac pytań.

Pozdrawiam

Ravel

Boras1, 4 Sty 2010, 18:14

>RX-497 gra bardzo dobrze w tym przedziale cenowym nic lepszego nie znajdziesz. Co do kolumn w tej

>cenie to pomyśl nad:

>

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

> podarój sobie Tonsila znowu padli,

>kupili ich chyba Holendrzy i juz nie to co kiedyś podobno z chin podzespoły już dają

Maestro grają lepiej niż zaproponowane przez Ciebie produkowane w Chinach Mission M34 - produkcją zajmuje się teraz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Chciałem dołaczyc do wątku bo mam dokładnie te same dylematy.Lepiej zawsze łączyc siły i nie

>powielac pytań.

dokladnie tak. nie ma co dublowac postow. nie jedna osoba sie "wcina" w nie jednym temacie. mysle ze to lepsze rozwiazanie wszystko w jednym miejscu, niz mnozenie samych tematow.

Ja tam wole produkowane w chinach na brytyjskiej technologi niż produkowane w polsce na chińskiej. Zobacz sobie np tonsil fenix i koda AV-702 ale tak dokładnie z bliska. Do producji przez chińczyków nic nie mam ważne z czego jest to robione a nie przez kogo bo czy chińczyk inaczej obsłuży maszyne czy śrubokręt ? Ponadto ile salonów audio w polsce handluje tonsilem myślicie że nie chcą wspierać po złości polskiej marki czy się przekonali z czasem do tego co w nich siedzi.

Pieniądze nie grają !

Tyle, że Maestro to nie Fenixy...

Salony nie handlują Tonsilem, bo niewiele na nim zarabiają - lepiej sprzedawać jakieś świetnie zareklamowane markowe gówno, którego koszt produkcji stanowi ułamek ceny finalnej.

Ale "Polak" zawsze uważał, że cudze jest lepsze...

A jeżeli chodzi o chińską produkcję, to w podobnej cenie do Mission z serii M3x mamy Kody z serii Harmony, które od tych angielsko-chińskich rarytasów grają zdecydowanie lepiej.

zapomniałem dodać nie ma kolmn co grają lepiej czy gorzej GRAJĄ INACZEJ !! a wiadomo że każdy ma inny słuch i coś innego kazdemu pasuje. Dla jednego lepsze będą Tonsile dla innego Missiony a dla drugiego Yamaha nie wspominająć że z każdą elektroniką i kablem zagra to inaczej.

PONADTO TO NIE WINA ZAROBKU ŻE TONSILA NIE MA W SALONACH RABAT OD DETALU W TONSILU JEST WIĘKSZY o 5% NIŻ NP W KODZIE CZY MONITOR AUDIO, więc marża zostaje bardzo dobra.

Nie mówie że to jest najgorsze g itd ale nie skreślam sprzętu przez to że produkują go chińczyki, bo można iść dalej i napisać że Paradigm czy Canton jest najlepszy na świecie bo robią go w Kanadzie czy Niemczech. Bo tak naprawde to żadna różnica bo taki Niemiec zabierze maszyne do chin i guzik zamiast wciskać Niemiec będzie wciskać chińczyk tylko taka różnica

Pieniądze nie grają !

KODA się zgodze ale jeżeli koledze zalezy na dobrym basie to tylko K-5000 to już mamy całkowicie chiński sprzęt ale co to za różnica czy to jest chiński czy angielsko chiński czy chińsko polski ważne że podoba się dzwięk

Pieniądze nie grają !

Jeżeli chodzi o Tonsil Maestro.

Nie mam zbyt dużego doswiadczenia co do kolumn.

Kupiłem na podstawie opinii , troche z sentymentu bo porzedni tonsil grał bez awaryjnie wiele lat.

Pojechałem odsłuchać kolumny do 1200 pln i Tonsile grały najlepiej . Tonsile S grały za wysoko, ja lubię basy.

Teraz mam ochotę na zmianę jeszcze jednego elementu ( na tyle mni stac ) aby wycisnąć co się da z tych głośników.

Pozdrawiam

Ravel

W tonsilu moim zdaniem zawodzi tylko jedno, KANAŁ DYSTRYBUCJI do dilerów. Jak z przed 50 lat gdzie nie było konkurencji nawet po przejęciu przez zagranicznego inwestora nic się nie zmieniło a szkoda, może kiedyś się ogarną oby nie było za późno !!!

Pieniądze nie grają !

a co powiecie na to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam pytanie, wiecie moze czym rozni sie Denon PMA- 500 AE od 700 AE? warto w ogole je kupic?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA-500AE raczej nie wart uwagi - PMA-700AE już dużo lepiej, ale też w tym przedziale cenowym ma sporo wartych uwagi konkurentów.

Jeżeli chodzi o zbyt małą ilość basu w Dali Concept to polecam Wharfedale seri Diamond - mają fajny głęboki dół jak się je wygrzeje dobrze i rozbuja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.