Skocz do zawartości
IGNORED

budowa głośnika

MLoxey

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatajcie. Ostatnio przeglądałem ofertę pewnej firmy produkującej kolumny głośnikowe i zauważyłem, nie pierwszy raz, że głośnik niskotonowy jest wypukły. Jakby ta wewnętrzna osłonka przeciwpyłowa była ogromna i zajmowała większą część membrany. Czy ktoś mi może wytłumaczyć taką budowę tego głośnika (np. B&W ASW675). Z góry dzieki. ML

https://www.audiostereo.pl/topic/6065-budowa-g%C5%82o%C5%9Bnika/

witam:

W B&W taka budowa nie ma raczej głębokiego uzasadnienia - poza tym, że duża czasza jeśli jest twarda to usztywnia membranę. Ten sam kształt w Dynaudio jest już wynikiem wewnętrznej budowy układu magnetycznego. Cewka jest bardzo duża - ma 75 lub 100mm średnicy. Magnes znajduje się wewnątrz cewki a nabiegunnik zewnętrzny ma kształt kubka (magnes kubkowe są również powszechnie stosowane w małych głośnikach TV). Dlatego wewnętrzna część przykrywająca cewkę jest również odpowiednio duża. Dodatkowo w Dynaudio jest wykonywana z jednego kawałka - razem z membraną co także poprawia sztywność.

No tak. Miałem na mysli uzasadnienie głebsze niż tylko usztywnienie. Sztywność membrany stożkowej można osiągnąć różnymi metodami (niekoniecznie przez wklejanie czaszy). W Dynaudio membrana czaszowa to już niemal konieczność - wynikająca z budowy układu magnetycznego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.