Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Dual CS 731Q (CS-731Q) problem z automatycznym startem

kareta

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat jestem posiadaczem gramofonu Dual CS-731Q. Kilka dni temu pojawił się pewien problem/usterka. Mianowicie po wciśnięciu przycisku START talerz zaczyna się kręcić, podnosi się ramię po czym ramię opada z powrotem na podstawkę i gramofon wyłącza się. Powinno być tak ,że ramię po podniesieniu powinno przesunąć się nad płytę i, opaść na nią, no i ...wiadomo - odtwarzać płytę. Drugi problem (spowodowany prawdopodobnie tą samą usterką): podczas odtwarzania płyty naciskam przycisk STOP, ramię podnosi się i po chwili znów opada na płytę w tym samym miejscu. Dodam jeszcze, że po skończeniu odtwarzania płyty ramię podnosi się i opada w tę i z powrotem zamiast wrócić na swoją podstawkę i opaść. Na szczęście ręczne sterowanie działa bez zarzutu więc płyty można odtwarzać ale chciałbym tę usterkę naprawić. Przypuszczam, że jest to problem mechaniki odpowiedzialnej za ruch ramienia. Chociaż może to być też problem z jakimś stykiem elektrycznym, który uruchamia mechanikę - nie mam pojęcia bo nigdy nie naprawiałem gramofonów. Proszę o pomoc/radę w tym temacie. Może ktoś się zna na tym, spotkał się z taką awarią, nawet w podobnym sprzęcie? Albo jakiś namiar na serwis gramofonów? Z góry dzięki - pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy później...

Witam

Odśweżam ten wątek ponieważ przydażyło mi sie dokładnie to samo co "karecie". Czy "kareta", a może ktoś inny z kolegów

na forum podzieli się wiedzą i napisze co z tym fantem zrobić? W temacie "naprawa gramofonu" jestem bladozielony, a zpowodu

w/w mankamentu aż mnie skręca...

Z góry dziekuję za wsparcie.

• 2 miesiące później...
  • 1 rok później...

Witam ponownie. Myślałem, że ten problem nie będzie tak popularny ale dostaję od czasu do czasu wiadomości z prośbą o pomoc, wskazówki, jak to naprawiłem. Otóż znalazłem w sieci rozwiązanie, z którym chciałbym się podzielić z kolegami. Ponizej strony/linki z których skorzystałem naprawiając swojego Duala. Mam nadzieję że wciąż sa aktualne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i życzę powodzenia w przywracaniu do życia gramofonów.Dual.

Kareta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pięknego Duala 521 i ten sam problem :-(

Kareta - czy mógł byś napisać dwa zdania na temat naprawy tej usterki ? Nie znam angielskiego i nie wiem o co chodzi z tym "pimplem". Mam nawet serwisówkę do Duala 521. Ale najprościej by było, gdybyś opisał główną przyczynę tej usterki. Z góry dziękuję za pomoc.

Na e-yu są gotowe :pimlpy" do nałożenia na bolec. Co najważniejsze w całej spawie - odpowiedniej długości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel

Zrób sobie pimpel z wewnętrznej izolacji kabla koncentrycznego. Musisz ją tylko trochę rozepchać. Zacznij od długości 6 mm i zmniejszaj jak będzie źle działać.

Na ebayu jest właśnie taki dorobiony. 11 $ za kilka mm izolacji - nieźle :-)

Kasjel

Zrób sobie pimpel z wewnętrznej izolacji kabla koncentrycznego. Musisz ją tylko trochę rozepchać. Zacznij od długości 6 mm i zmniejszaj jak będzie źle działać.

Na ebayu jest właśnie taki dorobiony. 11 $ za kilka mm izolacji - nieźle :-)

Wydaje mi się, że powinna być to raczej jakaś guma. A w kablu koncentrycznym ten środek jest z tworzywa sztucznego. Ale najważniejsze jest to, że już wiem o co chodzi. Z czegoś tego "pimpla" sobie wystrugam :-)

I właśnie ten plastik się sprawdza. Uruchomiłem tak już trzy Duale.

Z gumy nie próbowałem, może będzie jeszcze lepszy pimpel z tego :-)

I właśnie ten plastik się sprawdza. Uruchomiłem tak już trzy Duale.

Z gumy nie próbowałem, może będzie jeszcze lepszy pimpel z tego :-)

Już zrobione ! Chyba wpadłem na trochę lepszy pomysł i użyłem izolacji przewodu sondy miernika elektronicznego. Taka izolacja jest grubościenna i wykonana z igielitu. Czyli z tego, z czego chyba powinien być wykonany ten "pimpel". Wchodzi z dużym oporem na tą oś, więc nawet kleić nie trzeba.

• 5 miesięcy później...

Pozwolę sobie się podłączyć do tematu:

Co powinno być zrobione z takimi trzema dużymi śrubami krzyżakowymi? Wiem, że służą one do zabezpieczania gramofonu na czas transportu, ale nie wiem jak powinny być ustawione.

Podczas normalnego użytkowania powinny być wkręcone. Tak żeby zawieszenie "pływało". Do transportu mają być maksymalnie wykręcone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.