Skocz do zawartości
IGNORED

SONY CDP-590 trzeszczy po dłuższym graniu

hazel

Rekomendowane odpowiedzi

Piotr wiesz może jakie powinno być napięcie przy zaznaczonych elementach wyżej ? Kiedyś musiałem w Soniaku wyregulować biasy bo ktoś przekręcał wcześniej, wpadłem z myślą że tutaj tez mogło to być ruszane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak sądzisz, nawet jeśli były ruszone wpłynie to jakoś mocno na dźwięk i żywotność CD?

ps. mam jeszcze takie pytanie czy CD Sony CDP z serii 700 i 900 warto kupić do 100zł ?

trudno powiedzieć czy na dźwięk ale na błędy odczytu śledzenie ścieżki to i owszem ;) co do cdp-700 i 900 to nie wiem ja raczej słucham z PC a mój mały Denon robi tylko jako transport dla DAC.

Ustawienia tych potencjometrów nie wpływają na żywotność lasera i CD.

Na tranzystor w zasilaczu trzeba założyć radiator jeśli odtw. przestaje grać.

Z tej serii godny polecenia jest jeszcze np. CDP-490, CDP-670, CDP-690, CDP-770 i CDP-790. Można z nich wiele wycisnąć.

Pasta nie jest konieczna, wystaczy dobrze przykrecic srobka kawalek grubszej miedzianej lub ew. aluminiowej blaszki. Jezeli konstruktor nie przewidzial tam radiatora to taki amatorski powinien pomoc. W czasie pracy nie powinien on byc bardzo goracy, nie powinien parzyc,

Pasta nie jest konieczna, wystarczy kilkugramowy radiator aluminiowy lub kawałek blaszki, jeśli znajdziesz miedzianą to tym lepiej, ważne by po jego instalacji temperatura tranzystora spadła ze 20 stopni C.

ZImne luty sprawdzone, radiator aluminiowy znalazłem który akurat pasował idealnie. Nadal się grzeje.. Po 4 piosence już trzeszczy. Jak sądzicie czy regulacja czułości lasera może wpływać na to ? Im większa czułość tym bardziej się nagrzewa.

Może trzeba wymienić kondensatory w zasilaczu (te duże)? Nadal się grzeje ten tranzystor? Teraz jego temperatura powinna być niższa. Znaczy coś zwiera, jakiś elektrolit może się grzeje i płynie przez niego duży prąd? Sprawdź czy napięcie na linii +5V i przed stablilizatorem nie siada podczas tych trzasków.

To może być zarówno zużyty laser jak i inne uszkodzenie, czyli może utrata pojemności przez kondensatory i zwarcie.

• 3 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.