Skocz do zawartości
IGNORED

Co powiecie o FENIXIE firmy TONSIL

Artibus

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemski

(Konto usunięte)

jeśli się poświęci trochę czasu to za ok 1500 zł kupi się o wiele lepszy komplet głośników, rozglądałbym się za Mission serii 700 albo Tannoy seria Mercury, ewentualnie KODA, ale raczej wyższe modele, Eltax (ale tylko Liberty i to z drugiej ręki)

moje propozycje:

Misssion 702e - front, 701 - tył, 701 - centralny przedni/tylny - ok 1550 zł !!!

Wharfedale 8.2 - front, 8C - centralny, 8 DFS lub 8.1 - dipolarne/klasyczne tylne - nowe ok 1800 zł

KODA F51 - po odsprzedaniu subwoofera cały komplet z importu powinien się zmieścić w cenie 1700-1800 zł

Tannoy M2 - front, M2 tył, M2 - - centralny przedni/tylny - używane nie powinny przekroczyć ok 1800 zł

• 9 miesięcy później...

Wiem że to stary temat i może już nikt go nie sledzi, ale zastanowił mnie ostatni wpis.

Jasno sugeruje że KODA F51 jest lepsza od Tonsil Fenix.

Teraz F51 można za 1999 z subem kupić, jest sens zastanawiać się nad Fenixami za 1399??????

Mój szanowny przedmówca dodatkowo ma Yamahe, lub miał a ja planuje Y450 bo mam DVD Yamahy

więc moze odsłuchiwał ta zestawy na Yamahach.

• 1 rok później...

widze, ze juz nikt sie fenixami nie interesuje, a szkoda, bo na forum bardzo malo jest informacji. Osobiscie waham sie pomiedzy fenixami i mistralami. oprócz impedancji i wymiarów niskotonowca parametry niczym sie nie roznia, jednak mistrale zbieraja zdecydowanie lepsze recenzje. Które mi polecacie do Technicsa SU-VX620 ? (2 x 120)

Zobacz jakie w nich siedzą głosniki i na tej podstawie spróbuj się czegos więcej dowiedzieć. Zob. recenzje, powinny być na stronie Tonsilu. Mistrale mają chyba wyższą efektywność, 89dB, to ważne i chyba lepsze głosniki niskotonowe, nie wiem jakie pozostałe.

Optymalnie byłoby kupić zestaw: Mistral Front + Fenix Center + Fenix Sat. Fronty Mistral są zdecydowanie lepsze niż Fenix, za to satelity są lepsze w tej drugiej serii - w serii mistral są jednodrożne :(. Mistrale mają dużo basu, więc sub raczej nie będzie potrzebny. Polecam mistrale bo są droższe chyba o 200zł, a zbudowane zostały an ZNACZNIE lepszych przeteornikach (woofery polipropylenowe na gumie, normalny średniotonowy i jedwabna kopułka contra papier na piance, jakiś "wypierdkowaty" midrange i plastikowa kopułka - sądzę, że wybór jest prosty)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.