Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Marek Bodecki napisał:

Dużo zależy od gustu, warunków i reszty toru. Ja, akurat Teac’a lubię, a streamer i cd wpasowały mi się w system idealnie.

Ja też lubię.... dac w moim nt505 idealny. Kosteczki VERITA AK449720250402_221329.thumb.jpg.29fa29f56222d4020e9044a6922c36bc.jpg

7 godzin temu, bartasxx napisał:

nowe

Ooo! Jest i czarnulka 😍

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 23.03.2025 o 19:54, czubsi napisał:

Helloł ! 

Jako, że nic u mnie nie może być na sztukę postanowiłem poprawić selektor procesora oraz zregenerować potencjometr mocy i wymienić w NRA tak by był w niej ten który był oryginalnie a przy okazji pokażę, że też je czyszczę 🙂 Dziś już chyba nie wielu pamięta kto je pierwszy rozbierał ... 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

Czyszczenie selektora procesora i wymiana potencjometru mocy

26.jpg

27.jpg

28.jpg

29.jpg

30.jpg

31.jpg

Tak więc w tej chwili wszystko działa tak jak powinno i uważam rewitalizację 907 NRA za zakończoną !

Ps

Opowiem Wam taką historię - otóż szarpnąłem się na pracę dziś ... w niedzielę ... no i nie czarujmy się wiedziałem, że się zemści ...

Ponad dwie godziny zabawy , ustawiam , skręcam podłączam i ... dupa jasna ! zero dźwięku ... Co ja nie wyczyniałem a to na bezpośrednie przełączyłem a to na tuner a to na ... no nie pytajcie ... stwierdziłem - coś poszło nie tak z selektorem procesora - w końcu przez niego idzie sygnał ... już się załamałem a tu nagle "paczę" a ja patafian zielononosy podłączyłem kolumny pod 07 a nie nra .... także ten no ....

Na koniec fotka z początkiem kolejnej relacji czyli AU07 !!!

32.jpg

33.jpg

34.jpg

Kawał dobrej pracy👍, ten NRA jest świetny choć w bezpośrednim porównaniu z 07 jednak odstaje..🙂

Hehehe, nie słyszałeś NRA po rewitalizacji, z moją AU07 która się jakoś doczekać nie może podobnej obróbki radzi sobie w każdym aspekcie... Nra po ok. 30 latach to nadal świetna maszyna ale brak jej kontur i generalnie charakteru. Jest zbyt grzeczna i zbyt słodka co może trochę dziwić patrząc na jej konstrukcję. No i Ci powiem, że po zrobieniu nabiera wiatru w żagle! Oprócz tych swoich niezaprzeczalnie pożądanych cech nabiera wigoru i jest naprawdę kompletnie! 

Zastanawiam się nad wyborem Sansui 907 mr lub 907 nra. 

Nie będę miał możliwości posłuchać dwóch obok siebie. 

Nawet czytając całe forum Sam Czubsi raz pisze pochlebnie o NRA a później inaczej. 

Jakis rusek mi pisał że Nra lepiej z koleji znany z tego forum Serwisant że by wybrał Mr. 

Może ktoś ostatni raz opisać dokładne różnice brzminiea między nimi 

Co Czubsi teraz sadzai o NRA vs Mr 

Prywatnie jestem posiadaczem 607mr 

Sansui przed i po serwisie to dwa kompletnie różne klocki. Osobiście wybrałbym NRA z rąk Pawła. To naprawdę kompletne granie. Poza tym NRA przedstawia większą wartość kolekcjonerska, mniej ich jest na rynku. MR też jest ok, ale NRA po kompletnym serwisie naprawdę gra pięknie.

Cóż - słowa niestety to tylko słowa. Ale fakty są takie, że mam AU07 , 907 limited i 907 NRA po rewitalizacji i jak myślicie czego słucham ??? ... Moje słowa można rozumieć różnie - jedno co zarzucałem NRA to lekkie odejście od typowego dźwięku Sansui - dla jednych to może być coś uważane za gorsze a dla drugich wręcz przeciwnie 🙂 Pisałem czym NRA się różni - jest silniejsza , bardziej rozdzielcza ,bardziej przestrzenna , lepiej obrazuje detale itd - zatem sam sobie kolega Adrian oceni co lepsze 🙂 - oczywiście to moje zdanie ! Chcesz Adrian - przyjedź posłuchaj - póki jeszcze ją mam .... NRA to wzmacniacz który łączy cechy dawnego schematu i końcówki mocy - nierobiona jest monotonna i trochę za bardzo zmiękcza wszystko ale po przelucie to zupełnie inna historia - wszystko nabiera właściwych proporcji i ocena tego wzmacniacza jest na zdeczko innym poziomie ... Powiem tak - mając np Accuphase e470 i Sansui 907 NRA nigdy nie wybrałbym Accuphase ...

Edytowane przez czubsi

Szukając różnych opinii trzeba umieć je interpretować. Ważne jest

1. Kto to pisze ? Wiek, doświadczenie, osłuchanie .

2. Jaki był sprzęt towarzyszący plus pomieszczenie.  Gdy było się osobiście i zna się warunki lokalowe oraz akustykę to łatwiej zrozumieć słowa tego który o czymś pisze . 

3. Jakie ten ktoś ma zasilanie, kable, osprzęt, stoliki, platformy w chwili gdy to pisał . 

4. Jaki to był egzemplarz ? Czy długo czy krótko grał w danym systemie? Czy ktoś miał na własność czy tylko kolega przywiózł na 3h ?

5. Czy sprzęt był po przeglądzie, wyregulowany w punkt itd. 

Sprzęt używany ma to do siebie że droga jaką przeszedł ma największy wpływ na finalne brzmienie po iluś latach od wyjścia z fabryki . Mając 3 egzemplarze tego samego modelu może okazać się że każdy gra inaczej niż pozostałe i słychać jakieś różnice . Dlatego najlepiej jest umówić się i posłuchać na miejscu niż snuć opowieści o mchu i paproci . 

Różnice między egzemplarzami mogą być tak silne jak ta sama kobieta bez makijażu w porównaniu do efektów po skorzystaniu z profesjonalnego makijażysty .

Wzmacniacz po przelucie i konserwacji to jak auto po kapitalnym remoncie, na nowych płynach i filtrach.

Banan na twarzy gwarantowany.  

Pozdrawiam

Pygar

• 2 tygodnie później...
W dniu 14.04.2025 o 12:21, Adrian1990 napisał:

Zastanawiam się nad wyborem Sansui 907 mr lub 907 nra. 

Nie będę miał możliwości posłuchać dwóch obok siebie. 

Nawet czytając całe forum Sam Czubsi raz pisze pochlebnie o NRA a później inaczej. 

Jakis rusek mi pisał że Nra lepiej z koleji znany z tego forum Serwisant że by wybrał Mr. 

Może ktoś ostatni raz opisać dokładne różnice brzminiea między nimi 

Co Czubsi teraz sadzai o NRA vs Mr 

Prywatnie jestem posiadaczem 607mr 

Każdy model gra inaczej. Ale ... To jak zagra dany model mocno zależy od tego jakie masz źródło dźwięku, jakie są łączące kable i jakie podłączysz głośniki. Najważniejsze jednak są preferencje słuchającego. Czyli to co lubi w dźwięku. 

Najlepiej odsłuchać. Dużo zależy od pomieszczenia. 

Musisz posłuchać, najlepiej u siebie.Z Sansui jest tak jak pisze Pygar , dźwięk zależy od wielu czynników.Ja mam Mr i końcówkę B 2103 Mos,. Dźwięk u mnie się zmienia na lepszy jeśli słucham non stop przez tydzień po kilka godzin dziennie,bo Sansui wtedy jest dogrzany.I od chwili włączenia po ok 1 godzinie grania się  powoli otwiera,ale dopiero po 3 gra już super. Mam połączenia kablowe od Pana Roberta ,czyli Nxlt Ethery wszystkie i jest super.Te najwyższe modele Sansui z serii Alpha i końcówki mocy wszystkie są super i grają zjawiskowo..Za te cenę używek to są mega okazję,a słuchałem wiele sprzętów  nowych i starych.Polecam posłuchać i sobie wyrobić zdanie.Lepiej pojechać do kogoś , posłuchać wydać na podróż te kilkaset złotych,ale dzięki temu zdobywamy doświadczenie i osłuchanie.

IMG_20250413_203748353_HDR.jpg

IMG_20250413_203908845_HDR.jpg

Edytowane przez PASJA-AUDIO
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.