Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Przedstawiając siebie - przedstawiam moich kompanów :)

Sansui solid state 5000 x

l.jpg

Sansui SR 212

l.jpg

Mam pytanie czy są może na forum osoby, które również mają w swoich zestawach coś dokładnie z " tamtej epoki ? " :)

Czy ma, ktoś może doświadczenie z urządzeniem pogłosu - czy ma on jakiekolwiek uzasadnienie przy odtwarzaniu muzyki i ew. jakie ?

poniżej zdjęcie - losowo znalezionego w sieci.

1.JPG

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi :)

Pozdrawiam,

ToM,

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Witaj Gyn ! Pewnie, że daje radę ! :-) Co się tak długo nie odzywałeś ? Ja Cię muszę w końcu zgrać z Achimem z Tarnowskich Gór to posłuchasz modowanej ręką Janka AU-alpha 707DR z Krellem CD ! Warte odsluchu połączenie ! Odezwij się na priv !

Witam Szczemirek.

Posiadany przez Ciebie tuner, jest uznawany za jeden z najlepszych pod względem grania. Wyśmienity dół i środek pasma a i góra bardzo dobra. Szkoda , że mało jest stacji nadających dobre stereo. Dobre - dobrej jakości sygnał. Wiadomo , co nadają to już rzecz gustu a o tym się nie dyskutuje. Wzmacniacz też już należy do takich, że potrafi zagrać. Trochę mu brakuje do topowych model, ale jak Surfbrother pisał, od czegoś trzeba zacząć. Udanej więc przygody z Sansui.

Cook74.

Ja posiadam sprzęt jeszcze starszy od Twojego. Jest to lampowy wzmacniacz. Już pisałem, to jeden z najlepszych moich zakupów ostatnimi czasy. Cieszy mnie nawet więcej jak Cd Alpha 917XR . Może z prostej przyczyny, że gra super a wyprodukowano go w 1964 roku ! Amplitunerek jaki masz jest fajny a gramofon w późniejszych latach doczekał się następcy i był to 222. Jeden z najczęściej kupowanych gramofonów tej marki. Też udanej przygody z Sansui. Co do pogłosu, nie wiem co Tobie da jego zakup. Można siępobawić w echo w pokoju, ale trzeba to lubić. Średnio 500 do 600 zeta trzeba wyłożyć . Jak masz zamiar kompletować dla frajdy z posiadania, ok, ale inaczej nie widzę szczególnej potrzeby posiadania. Lepiej zapolować na np. lampowca AU-70 czy AU-111. Owszem wydatek większy, jednak odwdzięczy się pięknym brzmieniem.

Gym.

Powitać, powitać. Duuużo czasu jak nie gościłeś na ,,łamach,, a tu proszę Kappy8.2 i 901 do napędu. Czemu zaś miała by 901 nie poradzić sobie z Kappami ?Moja mizerna lampa 2 x 18W pięknie napędza te potworki a 901 to już nimi wymiatać powinna, czego też życzę. Fakt, Alpha 707 czy 907 to już poezja jak to gra. Powoli , dojdziesz i do tego.

Jan

Cook74.

Ja posiadam sprzęt jeszcze starszy od Twojego. Jest to lampowy wzmacniacz. Już pisałem, to jeden z najlepszych moich zakupów ostatnimi czasy. Cieszy mnie nawet więcej jak Cd Alpha 917XR . Może z prostej przyczyny, że gra super a wyprodukowano go w 1964 roku ! Amplitunerek jaki masz jest fajny a gramofon w późniejszych latach doczekał się następcy i był to 222. Jeden z najczęściej kupowanych gramofonów tej marki. Też udanej przygody z Sansui. Co do pogłosu, nie wiem co Tobie da jego zakup. Można siępobawić w echo w pokoju, ale trzeba to lubić. Średnio 500 do 600 zeta trzeba wyłożyć . Jak masz zamiar kompletować dla frajdy z posiadania, ok, ale inaczej nie widzę szczególnej potrzeby posiadania. Lepiej zapolować na np. lampowca AU-70 czy AU-111. Owszem wydatek większy, jednak odwdzięczy się pięknym brzmieniem.

dziękuję za odpowiedź. Nie rozumiałem do końca czemu ma służyć to urządzenie. jeśli bym znalazł gdzieś w rozsądnej cenie to dla samego urządzenia i do kolekcji bym się skusił. Natomiast ta cena trochę odstrasza i przyznaję rację, że lepiej kasę przeznaczyć na coś z czego będzie użytek. Z ciekawości szukałem na e..y lampowców o których pisałeś ale tam ani widu ani słychu :( pewnie trzeba uzbroić się w cierpliwość i szukać. A jaka może być orientacyjna +/_ cena tych wzmacniaczy ?

Pozdrawiam,

ToM,

Cook74

Ten Sansujowy wypust reverbatin... służył do ,,rozszerzenia efektu przestrzeni w pokoju. Dodawał pogłosu i również ładnie,,wyglądał,,.Było kilka modeli, pierwsze jak przez Ciebie zaprezentowany w wysokiej i dużej obudowie, ale późniejsze były już mniejsze . Nie miałem takiego, jakoś dla samej chęci posiadania to nie chcę. Wystarczy, że miałem większość Sansujowych Cd. I tu kilku nie miałem i napewno już nie kupię. Wiem, że od pewnego poziomu to tylko wyrzucenie kasy dla niczego.

Odnośnie lampowców to tu suma za AU-70 wacha się w granicach 400 do 650 Eur. AU-111 to cena dwa i więcej razy większa. Zdobycie tych lampowców nie jest proste. Są kilka razy na rok - jedna, dwie sztuki a popyt spory. szczególnie AU-111. Tanie nie są.

Jak lubisz fanje stare sprzęty, Sansui miało serię, wzmacniacz tranzystorowy i w tym samym wystroju tuner, AU-666 - TU-666 i wyżej AU-777 - TU-777 nalwyższy AU-999 i TU-999. Bardzo oryginalny jest tuner z okrągłą skalą i całkiem niezłą głowicą. Leciwy ale z ,,urokiem osobistym,,. Niestety i tu ceny są wysokie a rozrzut cen w zależności od stanu - spory. . Zauważyłem, że częściej pojawiają się na ebayu holenderskim. Są też tam tańsze. Piękna też jest seria amplitunerów DB.... Jedne z najładniejszych stylistycznie. Kto wie czy nie najładniejsze. Są drogie z powodu naprawdę przyjemnego dla wielu osób brzmienia i niezawodności oraz bardzo dobrej głowicy.

Oczywiście dla wyśmienitego brzmienia polecam serię wzmacniaczy AU-Alpha607 do 907 . Sporo można o nich przeczytać na tym wątku. Relacja cena jakość ostatnio niestety się pogorszyła z powodu wzrostu popularności ale uważam, że i tak są znakomite za te pieniądze, które teraz trzeba wyłożyć.

Oczywiście jest jeszcze masa innych modeli i są też warte uwagi ale w jednym poście nie podejmuję się nawet w mega skrócie wszystkich omówić. Samych wzmacniaczy z serii Alpha znam 36 modeli.

Pozdrawiam

Jan

Witam Panowie i pozdarawiam liderów tego wątku.Fakt, chwila mnie tu nie było bo i pisać nie było o czym,dla tego że musiałem wyrobić sobie jakieś zdanie A że 901-ka długo się układała z Kappami (ponad 3 tygodnie) i ani kablomania nie pomagała.Przyczyną tego stanu mogły być same Kappy bo nie wiadomo jak długo mogły stać nieużywane.Efekt na początku był taki że myślałem o lepszej adaptacji akustycznej pomieszczenia ze względu na dużo kotłującego się basu i jakiś srebrnych drutach aby ożywić średnicę.Teraz nie jest żle, akustyka spada na dalszy plan.Wiem jedno-konieczne jakieś lepsze zródło.Tylko jakie.A może w dacu lampy wymienić bo już leciwe to i mulić troche mogą pzdr.GYN.

Witam mam 17 lat ojciec kupil jakies 10 lat temu glosniki Sansui sp- z9II http://www.google.pl...=1024&bih=639�� jakies 8 lat temu dal je mi graly na kilkudziesieciu dyskotekach ze wzmacniaczem kenwood ka -70 postanowilem i ja zrobic nimi impreze , impreza przez 10h grania przebiegla z powodzeniem te glosniki maja 30 lat i sa nie do zajechania , ciekawi mnie ile kosztuja takie glosniki poniewaz jakichs kolekcjonech chce mi zanie dac 2 tys zl , jednak mam do nich sentyment nie sprzedam ich ale jesli ktos wie to niech napisze ile takie kosztuja , ojciec je kupil w niemczech na flomarku :) czytalem gdzies ze niemozna sprzedawac tego sprzetu w stanach zjed, nigdzie nic niemoge o nich znalesc :) maja 320 watt i zagluszaja bezproblemowo altusy 300 :) i bede je trzymal nastepne 15 lat bo nigdy mnie nie zawiodly :)

Witaj

Ja mam te same tylko w pierwszej wersji.

Podejrzewam, że mogą się różnić jakimiś zmianami w zwrotnicy, bo zewnętrznie nie dopatrzyłem się niczego innego, oprócz "II" w nazwie.

Na aukcjach w Stanach widziałem kilka razy i za stan kolekcjonerski z maskownicami i nienaganną stolarką ceny wahają się w przedziale 350-450$ jak doliczysz ceny transportu i cła to wyjdzie z tego całkiem spora sumka.

Ze słyszenia dowiedziałem się, że do Europy trafiły przypadkiem, dzięki kontyngentom żołnierzy z USA, stacjonującym w byłym RFN-ie i pozostały w Niemczech po ich powrocie do ojczyzny po zjednoczeniu Niemiec. Później przechodziły z rąk do rak i niektóre dzięki naszym rodakom trafiły do Polski.

Podejrzewam, że w naszym kraju jest ich mniej niż 10szt.

Te kolumny to sprzęt do ciężkiej pracy i nie straszne im głośne granie, dlatego nigdy Cię nie zawiodą.

Skrzydła rozwijają przy wzmacniaczu który ma "prawdziwy zapas mocy" a nie duże cyfry na prospektach.

U mnie póki co grają na AU-919 i nie narzekam.

Gdy je zobaczyłem pierwszy raz to wiedziałem, że będą moje i nie dałem żadnych szans wszystkim chętnym :-)

Moje są nietknięte przez "grzebaczy". Jak z ciekawości sprawdziłem jak wyglądają wewnątrz, to powiem Ci że wyglądają jakby wczoraj zeszły z taśmy. Wzmocnienia przy każdej krawędzi skrzynki, wypełnienie wełną za subem i bardzo solidnie scalona zwrotnica ale bardzo skomplikowana z masą połączeń (jakoś trzeba połączyć te 6 głośników ). Elementy wyglądają jak nowe, żadnych widocznych znaków zużycia. Kiedyś robiono podzespoły bez "żyłowania na komputerach" z zamysłem, że ma działać dwa lata i się zepsuć jak skończy się gwarancja. Ten sprzęt przeżyje nie jedne dzisiejsze konstrukcje.

Lubię słuchać różnej muzyki z przewagą "wszystkiego co najlepsze " z lat 60' , 70' i 80' plus parę standartów z nowszych czasów.

Świetnie wypadają na nich kobiece wokale i instrumenty klasyczne, a najważniejsze że nie mają dudniącego basu którego tak nie lubię.

Pozdrawiam

Witam kolegę .Ja swoją przygodę z Sansui zaczynałem od 701 która pobiła mój uwczesny zestaw za kilka tysi.Dzwięk tak mi się spodobał oraz relacja ceny do jakości że postanowiłem zostać przy tej marce.Póżniej była711 no i alpha 907. mam nadzieję że również i ty zostaniesz zauroczony sposobem grania Sansui i będziesz poszukiwał póżniej coraz to wyższych modeli tej firmy .Uwierz warto.

Właśnie dzisiaj sprzęt dotarł bezpiecznie. Łał!!!! Ależ to gra! Jestem bardzo zadowolony. Z moimi skromnymi głośnikami Castle Severn dżwięk bogaty. Sam sprzęt jest w doskonałym stanie i zdecydowanie wart swojej ceny!

Wszystkich Forumowiczów serdecznie pozdrawiam i dziękuję za rady i wiadomości! Jestem już przekonany, że to właściwe miejsce dla poszukujących konkretnej, fachowej wiedzy i pomocy. Dziękuję. Zaczynam dzięki Wam swoją przygodę z Sansui - tak, tak - właśnie dzięki zapoznaniu się z Waszymi, Panowie, opiniami na tym forum zacząłem szukać sprzętu tej marki i ostatecznie dokonałem tego znakomitego zakupu. Nigdy przedtem nie słuchałem sprzętu tej firmy, ba nawet o niej nie słyszałem. Wszystkiego najlepszego.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Cieszę się , że kolejny miłośnik muzycznych doznań dołączył do grona zadowolonych :-) Najważniejsze jest to, że mimo iż kiedyś usłyszysz lepszy model to i tak nie przestaniesz lubić swojego. To piękne uczucie gdy przychodzimy do domu z potrzebą posłuchania ulubionych utworów i włączając wzmacniacz Sansui czynimy to z wewnętrznym spokojem, że nie zaskoczy nas niczym nieprzyjemnym i w pełni oddamy się muzycznej przygodzie a nie wlace z "doborem" kabli, wtyczek kolumn, gniazdek ... Sansui pozwala usłyszeć muzyczną prawdę za mimo wszystko małe pieniądze w kontekście tego co dostajemy ! Jeśli do sprawy podchodzimy tak, że kiedyś można było kupić za tysiąc dobry model a dziś za 3 i to jest chore to ja uważam, że jest dokładnie odwrotnie czyli, że można było dostać za tysiąc coś co warte jest 5 i więcej prawda ? Niektórzy nazywają to okazją i tak faktycznie bylo. Kto uwierzył mi swego czasu na słowo dziś mocno nie żałuje ale czy to oznacza, że koledzy którzy wydali po 8 tysięcy i więcej na modele 907 żałują ??? Przyjedźcie posłuchajcie i sami oceńcie czy warto było - ja złudzeń nie mam żadnych - ba - nawet cały czas myślę i zbieram na kolejną 907XR ... Może sie zdarzyć, że jak się pojawi i nie zdąże nazbierać to 907DR pójdzie do kogoś innego ... Jednym ze znanych Wam kolegów, którego zaraziłem pasją do tej marki jest kolega Janek ! Dziś razem staramy się Wam przybliżać różne, warte uwagi modele. Jeśli się dobrze wczytamy w ten mocno rozbudowany wątek to wyłowimy wszelkie informacje dla każdego budżetu zarówno tego niższego jak i wyższego. Pamiętajmy, że mówiąc o modelach najwyższych dajemy Wam tylko i wyłącznie pojęcie o tym do czego to wszystko zmierza. To są te same urządzenia co niższe modele - po prostu bardziej przesunięte w kierunku ideału !

Trochę z innej beczki. Wczoraj dokonał wymiany lasera w Marantzu CD16. Nie taki wilk prawda straszny jak go malują :-) Trzeba wiedzieć jak a sprawa jest banalna. Dla tych co uważają, że CDM 4/36 i 4/19 to dwa różne lasery odpowiadam, że wahadło jest takie samo w 100 % ! Wymieniamy właśnie samo wahadło ! (wiem, że jest o wiele trudniej ale warto bo pozostanie nam aluminiowe chassis i lepszy napęd płyty). Sugeruję nie ruszać serva bo jest fabrycznie nastawiane na podstawowe wartości i każdy zdrowy CDM 4/19 czy 4/36 powinien od razu bez problemu czytać łącznie z RW.

Edytowane przez czubsi

Witam,

Dziękuję janvideo24 za odpowiedź i kilka nowych informacji :) W marzeniach moich lampowy wzmacniacz jest od dawna, ale ten pułap cenowy jak na razie jest dla mnie nie osiągalny. Zresztą na chwilę obecną mój amplituner daję mi mnóstwo przyjemności ze słuchania no i również patrzenia :)

Mam kolejne pytanie dot. innych elementów z tego okresu dot. mojego zestawu:

1. Sansui Reel to Reel SD ( 5000, 5050, 5050 c) są najbardziej zbliżone zewnętrznie do mojego amplitunera ( solid state 5000x) a moze seria QD ?, który z tych modeli warto szukać i ew, Gdzie ? z U.S. cło i inne opłaty przesądzają sprawę. Może, któryś z forumowiczów coś takiego ma ?

l.jpg

2 . Sansui QS 500 - ze wszystkie informacje na ten temat bardzo dziękuję :)

l.jpg

3. Może jest jeszcze jakieś urządzenie o którym nie mam pojęcia ?

Ra - 500 już zakupiłem :)

Dziękuję za wszelkie informacje

ToM,

Witam,

Klubowicze jest na e-Bay. de alpha 707XR do naprawy. Myślę, że warto byłoby się tym tematem zainteresować.

http://www.ebay.de/itm/271161149009?_trksid=p5197.c0.m619

Pozdrawiam- niro1

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Niro dawno ten temat świdrujemy a teraz znów może dojść do "bratobójczej" walki - już kiedyś wspominałem o tego typu linkach ...

Inna sprawa , że pęknięta jest płytka protektora i jedyny rozsądny sposób to jej odtworzenie a nie jakieś łatanie jak się niektórym wydaje ! Kolejna sprawa to sytuacja w jakiej dosżło do uszkodzenia bo jeżeli wzmacniacz wtenczas był pod prądem to płytka będzie zmartwieniem najmniejszym ...

Edytowane przez czubsi

czubsi - przecież chodzi o to żeby jak najwięcej osób w naszym kraju oraz w naszym klubie mogło się cieszyć z racji posiadania tego typu sprzętu- jakże ukrywać takie oferty.

Fakt jeżeli usterka jest związana z dodatkowymi "niespodziankami" i wzmacniacz był (a z pewnością był) pod prądem itp. to tak jak już kiedyś wspominałem- lepiej nie wnosić tego typu sprzętu gdziekolwiek do serwisu. Cena niemała a strach w oczach serwisantów oraz cyferki złotówkowe mogą się posypać aż "miło"- inaczej.

Pozdrawiam- niro1

Witam was,

wzmacniacz który jest aktualnie do sprzedaży, oferował mi wczoraj sprzedawca telefonicznie za około 5 stówek. Miał go włączonego. Wzmacniacz nie ma być niby w protection, włącza się prawidłowo. Opowiadał mi, że to jest bardzo fajny sprzęcik, którego już po raz trzeci kupił. W ubiegłym roku miał też cd-decka 917, który poszedł do polski. Może do Janka? Sprzedawca importuje bezpośrednio z Japonii. Ewentualnie na zamówienie z japońskich portalów aukcyjnych ....... .

Więcej na prywat.

Pozdrawiam,

Tomek

Witam,

Mam pytanie odnośnie głośników Sansui.

Czy użytkuje, ktoś takie głośniki i jakie są opinie na ten temat ?

Pytanie o aukcję : http://allegro.pl/kolumny-sansui-sp-350 ... 94060.html

Warto ?

Pozdrawiam,

ToM,

Witam.

Dziękuję niro1, tak się składa, że miałek chotę kupić ten wzmacniacz, Zaraz po Twoim anonsie wszedł licytant i zalicytował ostro. Teraz sprzedawca już nie ma ochoty sprzedawać. Jak by co, urazy nie mam, jednak zamiast zakupu mam figę. Tak bywa.

Shibujasoul, tak ten 917 kupiłem ja.

cook4, kolumny Sansui ma kolega Knerazk, jego warto zapytać jak grają. Ja nie miałem a słyszałem wyższe modele, tego nie.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

O tym cały czas mówię ale widać , ze niektórzy nie rozumieją ... Każdy z naszych kolegów z forum śledzi aukcje a takie wrzuty powodują najazd handlarzy i automatyczny brak szans na atrakcyjny zakup - czy tak trudno to zrozumieć ?.Nasze forum jest śledzone przez pół globu ! Na wątkach Audiokarmy o Sansui są ludzie, którzy doskonale rozpoznają mnie i Janka... Nic to nie ma sensu dłużej o tym gadać - była szansa, że za małe pieniądze wzmacniacz trafi do Polski teraz w to wątpię ...

Też myślę aby wypracować pewną "politykę" przekazywania tego rodzaju info na forum. Każdy kto ma trochę grosza sam przecież we własnym zakresie poszukuje ciekawych aukcji w głównej mierze na EBAY-u i innych znanych portalach aukcyjnych to nie jest nic trudnego . W takim układzie już i tak jest duże prawdopodobieństwo tzw. bratobójczych walk o sprzęt i nie ma co tego dodatkowo podkręcać. Sam ostatnio dostałem na priva "cynk" o fajnym klocku i chociaż ochota wielka to kaski niewiele i muszę się obejść smakiem, póki co zostawiam info jednak dla siebie, bo kto faktycznie chce coś kupić to już dawno sam sobie aukcje znalazł. Piszę oczywiście o "wysokich" modelach. Myślę że niższe można śmiało wylewać na forum i nie będzie to aż taki negatywny skutek. Info o aukcjach "rodzynków" proponuję- jeżeli coś wogóle mogę zaproponować przekazywać pomiędzy zaintersowanymi z pominięciem forum publicznego. Lepiej niech jakaś " gapa" coś przegapi niż trąbić o tym na całą europę albo i dalej.Wtedy robi się większa szkoda bo niestety najczęściej kieszeń Polaka ma ciężką próbę stając w walce z ofertami naszych zachodnich sąsiadów . Pzdr Arek

Witam. Jak wiadomo istnieje PRIV, można do zaufanego kolegi wysłać maila a nie ogłaszać światu wszem i wobec. Co się stało , to się stało. niro1, straciłem wpierw niezłego sprzedawcę, bo Ciebie mu poleciłem a teraz okazję . Jan

janvideo24 - " niro1, straciłem wpierw niezłego sprzedawcę, bo Ciebie mu poleciłem a teraz okazję . Jan " - z całym szacunkiem, ale nie rozumie tego zarzutu, czy mógłbym prosić o więcej informacji. Zostało poruszone na forum publicznym, to niech już idzie tym torem.

W większości mamy już swoje lata a "piaskownica"?

Przeczytajcie proszę jeszcze raz na spokojnie co napisałem wczoraj a dopiero potem piszcie takie zarzuty i na prywatnego komunikatora podobnie. Proszę zwrócić uwagę na słowo - zainteresować co nie oznacza kupić!!! Niewielu potrafi naprawić tego typu sprzęt a temat dostępności uszkodzonych bądź ewentualnie dostępnych podzespołów elektronicznych to osobna historia. Wiem "coś" o tym tak jak i również zainteresowani tematem. Proszę bardzo, można przecież taką przysłowiową "okazję" nabyć za od 1EUR do 1000EUR i co dalej jak nie można uruchomić i użytkować?

Taka jest prawda, jak się mylę poprawcie, albo - dalej rzucajcie kamieniami.

Czy jest to Klub Miłośników Sansui, czy nie jest to Klub Miłośników Sansui???

Pozdrawiam- niro1

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Zgadza się niro to jest Klub milośników Sansui a nie "bazar" ...Nie zrozum mnie źle, nie chodzi o to, że zrobiłeś coś złego tylko o więcej wyczucia bo czasami dobrymi (jak nam się wydaje) intencjami czynimy więcej szkody niż pożytku - wierzę, że mnie rozumiesz.. Co do napraw - oczywiście dla 98% ludzi tego typu awaria będzie barierą stawiającą taką transakcję jako okazja lub wtopa ale jest te dwa procent dla których taka sytuacja jest zwykłą interwencją i niczym więcej. Taki człowiek (zwłaszcza cieszący się uznaniem i szacunkiem) naprawiając tego typu wzmacniacz zapewne odstąpi go za znacznie mniejsze pieniądze niż u typowego handlarzyny dając możliwość obcowania z fajnym Sansui kolejnemu z naszych koelgów - widziałeś to w ten sposób ?... Panowie nie ma sensu kruszyć kopii wystarczy ocenić trzeźwo sytuację - wzmacniacz mieliśmy ustawiony za okolo 500 euro - trwała właśnie procedura zamknięcia aukcji i pojawił się wpis kolegi niro - efekt natychmiastowy ... Cóż stało się - mam tylko nadzieję, że zainteresowani koledzy wyciągną wnioski i tyle .

Nie widzę zatem powodu ciągnąć tego tematu - skupmy się na temacie wątku.

cook74.

Poszperałem tu i tam odnośnie kolumn o których pisałeś. Czterodrożne na 6 głśnikach . 32 cm basowy.

Ważą coś około 25 lub więcej sztuka. Bas z kolumn Sansui, jakie słuchałem, jest mocny i szybki. Potrafi zauroczyć. Przy okazji , jako, że grzebię codziennie na eBay - ach wszelakich, napotkałem je też w Niemczech. Nie napiszę nic o cenie, nie mam pojęcia ile warto za nie dać. Zważywszy na profil sprzętu jaki kolekcjonujesz, mogą być ciekawym zakupem. Jak by nie było, są strojone do sprzętu Sansui. Piękny gril , wycinany i robiący wrażenie. Szukałem też taśmowców i tu raczej niewiele. Tu i tam jakieś się pojawiają, ale są drogie i w różnym stanie. Słuchałem kaseciaków właściwie od niskich po najwyższe modele naszej ulubionej marki i muszę powiedzieć, że robią wrażenie, oczywiście te najwyższe modele. Jak na taśmę grają rewelacyjnie. Co uderza to eliminacja szumów. Bardzo czysty i klarowny dźwięk. Myślę, że typowa szpula na wyższych obrotach powinna być super.Jak lubisz, taki zakup będzie fajną przygodą. To co zawsze piszę, warto zwracać uwagę na wyższe modele, gwarantuje to wyśmienitą jakość/ Niestety jest wiele masowych wypustów i tu raczej nie ma co się ładować w zbieractwo na siłę. Podoba mi się podejście do tematu. Fajne starsze modele z wyglądem i oczywiście Sansujową duszą.

Pozdrawiam.

Jan

Proszę Panów,

Kolejna prośba o opinie i pomoc. Ponieważ stałem się szczęśliwym posiadaczem sprzętu FIRMY, po pierwszych odsłuchach pojawiła się chęć i konieczność uzupełnienia stanu posiadania o godne głośniki. Obecnie używane uważam za absolutnie niewystarczające (patrz opis).

Czy można określić jakieś szczególne wymogi odnośnie głośników, które winny być użyte z Sansui?

Bardzo proszę o jakiekolwiek propozycje w akceptowalnym dla przeciętnie majętnego człowieka przedziale cenowym.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pytanie jest z kategorii - kto był lepszym kompozytorem Beethoven czy Mozart?! Ale warto spróbować poznać opinię bywałych na wielu odsłuchach Kolegów. A co tam!

Może ważna informacja dodatkowa, handlowa - mieszkam w UK i często przebywam u rodziny w Niemczech.

Dziękuję i pozdrawiam.

Szczemirek.

Szanowny Kolego. Ponieważ przebywasz na wyspach, podsyłam link do aukcji :

http://www.ebay.co.uk/itm/Sansui-HiFi-System-B-1000-C-1000-CD-V-1000-T-1000-New-condition-Hardly-used-/230817200432?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item35bdc6f930

jest tam pokazany bardzo solidny zestaw kolumn. Co do reszty oferty nie polecam, nic ciekawego. Jednak kolumny są OK. Gość jest z Manchesteru . Przy poszukiwaniu kolumn zalecam odsłuch z własnym zestawem. Minimum wzmacniaczem. Są jeszcze wyższe modele kolumn, np. Z9.

Możesz też poszukać Infinity, modele Kappa 6.2 ; 8.2, Reinessance 90. Fajnie grają Dynaudio.

Ogólnie trzeba jednak jak się uda posłuchać. Masz AU-X 701 więc wystarczające będą Kappy 6,2i lub nawet monitory Dynaudio. Jak sądzę masz typowe, nie za duże i nie za wysokie pomieszczenia. Jak tak , nie muszą być podłogówki a mogą być dobre monitory. Jeżeli jednak lubisz mocny bas, Kappy o których pisałem są dobre.To tyle co mogę podpowiedzieć.

Jan

Szczemirek

Kolumny które znalazł Jan są godne polecenia. Powiem tylko tyle - nie będziesz żałował. Ja gram na SP-Z99, a więc model nieco wyższy ale o podobnych gabarytach. Wg mnie są to Duże Monitory, i gdy postawisz je na minimum 0,5 metrowych stendach będziesz miał odbiór idealny.Tylko, że aukcja się już toczy i to chyba całego zestawu...

Pozdrr

ZbyszeK

<br />jest tam pokazany bardzo solidny zestaw kolumn. Co do reszty oferty nie polecam, nic ciekawego.<br />

Obserwuję, obserwuję! ;) Dzięki.

<br />Tylko, że aukcja się już toczy i to chyba całego zestawu...<br />

W tym jest sęk! ;) Dzięki.

Szczemirek.

Ja tylko dałem przykład. Odnośnie zaś aukcji, co z tego, że się toczy. Możesz zaproponować gościowi zakup tylko kolumn. Jak szuka kasy, może sprzeda. Ten zestaw jest już kilka razy na aukcji. Takie kolumny były niedawno wystawiane ,,nówka sztuka,, z pudłami. Też na UK eBay. Jest kilka podobnych zestawów na różnych portalach aukcyjnych. Kolega Knerazk ma Sansujowe kolumny i bardzo je sobie chwali a ma bardzo dobry zestaw między innymi Alphę 70NRA. Ten wzmak potrafi zagrać i to mocno.

Jan

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.