Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do subwoofera???

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zrobić swój pierwszy własny subwoofer mam już wybrany głośnik lecz nie wiem jaki wzmacniacz byłby do niego najlepszy.Myślałem o gotowych konstrukcjach ale bez problemu poradził bym sobie z zestawem do złożenia.

Oto ten głośnik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi o gotowe wzmacniacze myślałem o tym:

Ukryta Zawartość

Więc moje pytanie jest następujące czy lepiej jest kupić gotowca czy złożyć zestaw o podobnej mocy??

Jakie wzmacniacze jeszcze polecacie do tego głośnika??? Lub jakie zestawy do złożenia??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/61003-jaki-wzmacniacz-do-subwoofera/

Tak tylko na wzmacniacz od Irka będzie trzeba pewnie czekać parę miesięcy...

A co do głośnika to nie wiecie może gdzie jest jeszcze dostępny oprócz strony głównej producenta bo słyszałem że od dłuższego czasu go nie ma...

dino fan kablarstwa rozumiem :D

Więc mam takie pytanie jako, że prąd ma gęstość i irek stosuje kabel od suszarki to czy ty masz żadki czy gęsty prąd w gniazdu i czy ci się dławi w kablu czy swobodnie przepływa?

Ja mam dwa wzmacniacze od irka z kablem od suszaki i mam gęsty prąd i swobodnie mi przepływa przez ten kabel :D

Kolego do irka zadzwoń to się dowiesz lub napisz ile trzeba czekać.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Odświeżam temat

Pisałem do STX-a z zapytaniem o dostępność wzmacniacz S-300-W i okazało się że nie będzie szans go kupić bo ich fizycznie nie ma.Pan z STX-a polecił mi odezwać się do Irka i tak właśnie zrobiłem.

Okazało się że jego panele pokazane na tej stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są także praktycznie nie do dostania bo ludzie od wielu miesięcy czekają na te panele a sam wykonawca nie jest w stanie zrobić ich tyle z powodu niedawnego wypadku i niesprawnej ręki.

Więc może macie jakieś zaufane konstrukcje proszę o odpowiedzi:)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

400 W RMS to nie suszarka.Chcesz się przekonać to włącz suszarkę na godzinę.

Uwaga o kablu była na początek a to co mnie zawsze zastanawia to skąd się te waty biorą - bo ani radiator ani trafo jakoś mi nie wygląda na 400W.

Rozumiem, że standardy z chińskich suszarek są dla kolegi wystarczające.

A tak praktycznie proponuje policzenie jakiego radiatora potrzebujemy, żeby odprowadzić ciepło dla 400W mocy znamionowej.

Do suba wystarczy 100 (uczciwych)wat chyba, ze nagłaśniasz dyskotekę.

Bywa, że niektóre głośniki maja skuteczność chińskich suszarek i wtedy trzeba więcej mocy ale i tak idzie ona głównie .. w ciepło.

Zacznij od mostka na TDA - prosty i skuteczny. Jak będzie za mało mocy to prostownik do ładowania akumulatorów i cudeńka z CHRL do aut (tam nawet piszą 1000W) - nie zapominać o niebieskich diodach i świetlówkach.

bardzo prosty i subwoofera dobry.

Ukryta Zawartość

post-1532-100004014 1264708549_thumb.jpg

post-1532-100004015 1264708549_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to są 'uczciwe waty'? Każdy głośnik megnetoelektryczny cewkowy ma sprawność żałośnie małą w porównaniu do chińskiej suszarki:P Dla 100W na 4 ohm +/-40V do 45 na ludzie będzie wystarczające. Dla 400W +/- 75V. 150W z jednej pary darlingtonów bez zabezpieczeń to trochę ryzykowny manewr.

pozdrawiam.

spraginieni mocy zawsze mogą zastosować MJ11015/6 ( 120V 30A ) lub nawet MJ10032/3 (120V 50A ) i napiecia rzędu 55-60V , wtedy oczywiście pozostałe tranzystory trzeba dobrać tak żeby wytrzymały wyższe napięcia.

• 3 lata później...

Witam szanownych forumowiczów.

Temat podobny, więc nie będę zakładał nowego. Planuję budowę subwoofera domowego i potrzebny jest mi panel wzmacniacza. Napędzać ma on głośnik STX SW 10.2.500.8.F.A.FC.X, który już czeka u mnie w domu. Niestety nie mogę znaleźć nigdzie nic ciekawego. Na Alledrogo są panele w cenie niecałych 300zl, tylko się zastanawiam nad tym dlaczego nie ma zdjęcia podzespołów (widać tylko sam front wzmacniacza) i pasmo przenoszenia od 40hz (trochę wysoko jak na subwoofer), co sądzicie o tym wzmacniaczu, czy warto go kupić? Ewentualnie gdzie mogę kupić panel wzmacniacza który nie zrujnuje mojego budżetu a nisko i mocno potrząśnie tym głośnikiem.

Pozdrawiam

• 1 rok później...

Aby nie tworzyć nowego wątku - co polecacie w klasie D? Minimum 800 W/ 4 ohm i minimum wejście niskopoziomowe z pre, regulacja fazy, częstotliwości odcięcia i filtr subsoniczny. Celowo nie pisze o cenie, ale dobry stosunek cena/jakość mile widziany :)

----------------

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.