Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo + procesor kina domowego - jest sens ?

soulfly

Rekomendowane odpowiedzi

obydwie ost propozycje sa bardzo interesujace.

jednak chcialbym abyscie mi udzielili odpowiedzi na pytanie:

Czy w filmach divxowych uzywane jest dts, pro logic 2 , dd czy tam jescze inna najnowsza technologia ? bo jak nie to tego 580 mam okazje kupic za mniej niz 200 zl. Co wydaje sie byc naprawde dobra okazja. prosze o odp :)

Wszystko zależy od tego, jak zakodowany został dźwięk przez osobę konwertującą film. Spotkałem się z kilkoma przypadkami ścieżek dźwiękowych w AC3 lecz 99% to jednak dwukanałowe mp3. DIVX odchodzi powoli do lamusa a jego miejsce zajmuje mp4 (matroska), gdzie masz zachowaną oryginalną ścieżkę dźwiękową. Jeśli myślisz poważnie nad rozbudową swojego systemu to już teraz zainwestuj sobie w używany ampli który posiada wyjścia pre-out, bo jeśli połkniesz bakcyla to trudno Ci będzie sprzedać tego grata, jakim jest ta Yamaszka.

No wlasnie ze az tak powaznie nie mysle nad rozbudowa, bo filmy w moim wypadku to max 2-3 tygodniowo, gydz niestety nie mam az tyle czasu. Bardziej zalezy mi na stereo niz na kinie - o wiele wiecej korzystam. Dlatego tez kupno ampli jest dla mnie ryzykowne bo watpie ze zagra lepiej niz moj rotel. Kolega podeslal ampli Nada ktore radzi sobie w stereo. Ale znowu sprzedawca nie jest pewien :) i delikatnie za drogie. ojj to tak :)

No to w takim razie został bym przy tym, co masz. MP3 przerobione przez procesor DSP wprowadzi zniekształcenia do dźwięku i tylko pogorszy efekt. Zostań przy stereo.

czyli odpuscic sobie Yamahe dsp e-580 ?

z tego co widzialem to filmy w formacie mkv maja dzwiek robiony na 5.1. Ta yamaha obsluzylaby wtedy te tylnie kanaly? A jezeli mamy film w 2.0 a bym podlaczył do tego procesora to takie tylnie glosniki beda graly to co przodnie czy bedzie cisza :>

wybaczcie za moze infantylne pytania ale jestem laikiem w tej sprawie.

Obsłuży, ale w całkiem inny sposób niż chcieli realizatorzy ścieżki dźwiękowej. Yamaha DSP-E580 nie posiada dekoderów DD, DTS. Prologic uprzestrzennia jedynie dźwięk dwukanałowy, więc z AC3 trzeba zrobić stereo i później DSP-580 zrobi z tego pseudo 5.1 (wyjdzie straszna kaszana). To podobnie, jakbyś chciał z mono zrobić stereo. Yamaha DSP-E580 nie posiada dekoderów DD, DTS i nie posiada wejść pre-in w razie użycia zewnętrznego (np. w PC) dekodera DD, DTS.

obserwuje 2 Nad'y 742 i pojawil sie 760 na allegro ale nie wiadomo za ile pojdzie.

natomiast ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bym kupil odrazu jakby usterka nie byla powazna..

Ukryta Zawartość

Ja osobiście zastanawiam się nad takim rozwiązaniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może ktoś posiada i mógł by opisać , podzielić się wrażeniami.

Ukryta Zawartość

Soulfly.

Pod tym linkiem masz świetną aukcję Yamaszki, która w Twoim przypadku rozwiązała by wszelkie wątpliwości:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mialbym taki off-topic do tego. Czy jezeli z odtwarzacza dvd idzie sygnal po hdmi do telewizora, to czy bedzie rowniez zapodawany sygnal cyfrowy na coaxialu lub optycznym (konieczny do podlaczenia do procesora)? Hdmi (przynajmniej w moim odtwarzaczu) odcina scarta, jak to jest w przypadku coaxiala?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.