Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-SR602E grzanie pytanie do posiadaczy

kosmik903

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój pierwszy post więc na wstępie chciałem powitać wszystkich na forum.

Od niedawna jestem posiadaczem używanego amplitunera Onkyo TX-SR602E. Wiedziałem, że sprzęt się dość mocno grzeje i ma prawo ze względu na moc jaką dysponuje. Byłem jednak pewien, że mocno grzać powinien się radiator do którego przymocowane są tranzystory końcówki mocy.

U mnie jednak bardzo mocno grzeje się radiator który znajduje się zaraz za potencjometrem głośności (do radiatora przymocowane są 4 elementy, 2 tranzystory i 2 stabilizatory napięcia).

Po pomierzeniu termometrem temperatura na jednym z tranzystorów osiąga 93 stopnie (temperatura po około 5 minutach grania, nie zmienia się w zależności od głośności). Radiator z tranzystorami mocy ma przy dość głośnym graniu około 55 stopni.

Sprzęt mam oryginalnie zaplobowany więc nic nie było przy nim robione.

Jeśli możecie, to sprawdźce jak jes tu was, przy dotknięciu ręką góry obudowy jest ona wyraźnie cieplejsza przy potencjometrze niż w innym miejscu.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam Darek

Onkyo tak ma. W mojej "byłej" 503-ce tak samo. Grzeje sie radiator od stabilizatorów. Temp. wysoka ale stabilna. Sprzęt pracował kilka lat bez najmniejszej awarii. Na obudowie jest nawet nalepka ostrzegająca przed dotknięciem z powodu wysokiej temperatury. Ja bym się nie przejmował.

Jorkers, 29 Sty 2010, 16:30

>ze wzgledu na moc jaką dysponuje :) dobre hehe<

Kolego, możesz mnie oświecić po co wogóle się odzywasz? Piszesz coś tam coś tam zeby wyzbyć się kompleksów i się dowartosciować? Jak nie masz nic mądrego do napisania (a przeważnie nie masz) to doceń możliwość trzymania jezyka za zębami. Twój wpis nic nie wniósł do problemu poruszonego w wątku. Opanuj się trochę...Przepraszam resztę Forumowiczów ale zostałem niestety sprowokowany. Małostokosć niektórych nie zna granic...

Jaki klan, chory jesteś? Użytkowałem Onkyo kilka ładnych lat i byłem zadowolony więc co mam napisać, że to badziewie skoro tak nie jest? Obecnie nie mam już 503-ki. Przyszedł czas na eksperymenty z innymi producentami ale potrafie docenic te chwile przyjemnych doznań, które przeżyłem dzięki Onkyo. Wogóle nie rozumiem Twojej wojny - naprawdę -myślę, że masz jakis kompleks. Ale nie martw się -to chyba daje sie leczyć :-)

No to się cieszę, że zrozumiałeś, uśmiechnąłeś się i teraz czas na leczenie z kompleksów, zabobonów i wierzeń ludowych. I jeszcze mała rada - w Polsce używa sie języka polskiego więc należałoby uszanować tutejszych bywalców i podszkolić się w tej sztuce - bo powiem szczerze- kiepsko...bardzo kiepsko Ci to wychodzi. Przypuszczam, że mało kto rozumie o co Tobie chodzi w postach które piszesz. A dla własnego dobra powinieneś chyba chcieć być rozumianym ;-) ?

O, widzę że miłośnik altusów, siest i disco-polo Jorkers znowu "nadaje"? A ja myślałem że w koncu cię z tego forum wyrzucili.

Do autora wątku: zablokuj tego osobnika, bo zrobi Ci z wątku rynsztok, wyłącznie tym się zajmuje.

witamy klakiera (klona?) jorkersa, najprawdopodobniej handlarza tonsilami.

Co za przypadek, że nick "sebastian71" reaguje zawsze gorączkowo na tagi: tonsil/siesta itp.

No i zawsze krok w krok za jorkersem. Przypadek?

Jeśli jest taka możliwość - proszę autora wątku lub jakiegoś Administratora-moderatora o jego zamknięcie. Autor dowiedział się czego chciał i szlus...Potem wtrąciło swoje 3 grosze indywiduum zwane Jokersem czy jakoś tam i zrobiło się nie dość, że nie na temat to bardzo niemiło. Proponuję jak najszybciej coś z tym zrobić :-)

"witamy klakiera (klona?) jorkersa, najprawdopodobniej handlarza tonsilami.

Co za przypadek, że nick "sebastian71" reaguje zawsze gorączkowo na tagi: tonsil/siesta itp.

No i zawsze krok w krok za jorkersem. Przypadek?"

Błaźnij się więcej, i tak juz nie raz czytałem twoje wypowiedzi jesteś bardzo podatny na prowokacje:) to oznacza brak pochamowania i prostote:) z jokerem czy jak on tam się zwie nie mam nic wspólnego śledzę wątki uwielbiam czytać twoje "ataki" w strone forumowiczów

Sebastian71, 30 Sty 2010, 13:27

"to oznacza brak pochamowania"

tak, te jedynki to były z ortografii, co nie ? Siedzieliście z Jorkersem w jednej ławce? :)))

Rozwaliście kolejny wątek, gdzie toczy się noramlna dyskusja z onkyo w tle. Zadowoleni?

Rzadko sie odzywam, ale jak czytam wyzej wymienionego kolesia o nicku Jorkers niedobrze mi sie robi... Zero fachowej wiedzy, i jakies totalne uprzedzenie do Onkyo. Glupota gdyby miala skrzydla potrafilaby latac, tak to do ciebie Jorkers. Nic wiecej niz ignor nie pomoze na tego osobnika.

Nie ma sie czym martwic, Onkyo sie grzeje, zapewnij mu warunki do "oddychania" i sie nie martw ; )

Na forum są niestety szumowiny, które bezkarnie szukają awantur i rozwalają wątki.

Taki sebastian71 trwającą miesiąc przygodę na audiostereo rozpoczął od szalikowych tekstów o "prawdziwej wielkopolsce" i paszportach do Poznania, gdy do klubu wielkopolska chciał się zapisać kolega z Konina. Za coś takiego na starcie powinien dostać bana, ale administracja nie reaguje.

Mam uczulenie na takie menty i, niestety, potem pretensje do siebie, że dałem się wciągnąć w ich gierki.

Panowie nie piszcie że grzanie się amplitunera to nie problem.Ja miałem Harmana AV-R 645 który fajnie grał,ale grzał sie jak diabli miał jakies 8 cm luzu.nad nim była szklana półka na której stał odtwarzacz dvd i ta półka mimo tej odległosci rozgrzewała sie tez bardzo.Może jak nad amplituneram nie ma żadnego elementu to może być,ale jak mamy inne elementy to raczej lipa.Z tego powodu musiałem sprzedac mojego Harmana.Zauważyłem ze amplitunery Onkyo,oraz Harmana grzeją się ponad norme.Yamahy,Denony prawie wcale.Teraz mam Marantza który leciutko się nagrzewa i to jest do zaakceptowania.W jaki sposób ustawic DVD ,czy Blu-rey na amplitunerze skoro sie tak grzeje,jak ktos nie ma miejsca to ma pozamiatane.

Jorkers, ty sobie postaw cedeka na leb, przyloz granitem a potem schlodz cieklym azotem. Jesli jakis kondensator w twoim mozgu to przetrwa i nie wyschnie na wior, to pisz dalej te brednie. Pozdrawiam srdecznie : )

>Na forum są niestety szumowiny, które bezkarnie szukają awantur i rozwalają wątki.

>Taki sebastian71 trwającą miesiąc przygodę na audiostereo rozpoczął od szalikowych tekstów o

>"prawdziwej wielkopolsce" i paszportach do Poznania, gdy do klubu wielkopolska chciał się zapisać

>kolega z Konina. Za coś takiego na starcie powinien dostać bana, ale administracja nie reaguje.

>Mam uczulenie na takie menty i, niestety, potem pretensje do siebie, że dałem się wciągnąć w ich

>gierki.

mczaj >> No niestety zawsze czarna owca sie znajdzie... Jednego i drugiego jak czytam to jakis taki niesmak mam... Zenujace generalnie, pozdrawiam Ciebie jako jednego z niewielu trzymajacych poziom na tym forum : ) Znikam znow w niebyt, trzymaj sie ; )

• 1 miesiąc później...

tez kiedys miałem onkyo tx-sr503e(przez2,5roku) i grzał jak kaloryfer na poczatku sie bałem ze sie zaraz spali wiec zadzwoniłem do serwisu no i odpowiedz była jedna:on tak ma podobnie jest z harmanami tez wydzielaja duzo ciepła postaraj sie aby miał duzo wolnego miejsca od gory i boków dla prawidłowej wentylacji i odprowadzenia ciepła

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.