Skocz do zawartości
IGNORED

Gale 3030 ..... mam rezonans ..pomocy

Fademan

Rekomendowane odpowiedzi

w jednej z kolumn mam przykry rezonans pojawiajacy sie w czestotliwosciach ok 250 hz ..... czym to moze byc spowodowane ..... moze jak dodam balast to problem zniknie ( choc nie wydaje mi sie ) ...... a tak na boku ... moze ktos posiada ten model Gale'i .... czy ktos ma ten sam problem ..................

https://www.audiostereo.pl/topic/6124-gale-3030-mam-rezonans-pomocy/

Witaj, miałem podobny problem z moimi Omegami, na płycie Fadovera było to bardzo dobrze słyszalne, z tego co pamiętam na utworze 18. Poradziłem sobie z tym poprzez podklejenie głośników gąbką, która pełni funkcję dodatkowego amortyzatora. U mnie poskutkowało. Ale jeżeli masz je na gwarancji to możesz zwrócić się do sklepu gdzie je zakupiłeś.

Pozdr.

Nie mam Gale'a. Mam Radmory LS 40 ale mialem podobne klopoty. Przy glosniejszej muzyce bylo slychac „wspolgranie”. Oczywiscie, mam dociazone piaskiem kolumny (spora poprawa)+ kolce.

Eksperymentowalem z:

1) matami bitumicznymi,

2) gabka falista,

3) welna mineralna.

W pierwszym wypadku, po dotlumieniu calkowitym: bas gluchy, nieco slabszy, przeciagniety, bez wybrzmien.

W drugim, podobnie, choc bas wyraznie wiekszy.

W trzecim... Szkoda gadac, jakbym otulil poduszka.

Calkowite wytlumienie jest ryzykowne. Nie nalezy przesadzac. Stanelo na tym, ze przednia i dolna (skosna) scianka sa niczym nie oklejone. Na tylnej i gornej pianka 5 cm, na lewej bocznej od gory na 2/3 wysokosci pianka 2,5 cm, tosamo z prawej, z tym ze od dolu. Do tego zastosowalem chwyt podobny do Audiovawe: w poprzek w 3 miejscach wcisnalem i wkleilem pociete poprzeczki drewniane kupione w castoramie (wystarczyly 2 odcinki) o srednicy 1,5 cm. Wniosly spora poprawe. Jak odbiore kolumny z upgradu zwrotnicy, sprobuje usunac troszke pianki z bokow. Teraz nie ma dudnienia, ale bas jest nieco za misiowaty. Pamietaj jednak ze wszystko zalezy od twojego gustu, muzyki, pomieszczenia i sprzetu. To co zrobilem, podoba sie przede wszystkim mnie:) Niemniej sa to tanie, choc pracochlonne metody.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.