Skocz do zawartości
IGNORED

Mam pytanie co wybrać onkyo nr-tx906 czy a-7555

milox

Rekomendowane odpowiedzi

może pytanie będzie durne ale czy moc tych stereo będzie wystarczająca?, w ciągu roku planuję także zmianę kolumn (te kef iq zostaną do kina)ale planuję coś z 3 modeli kef xq40 (te słuchałem i bardzo mi się podobało) paradigm signature s8 i focal electra 1028be.

lubie słuchać głośno (oczywiście zależy co) no i podoba mi się wyraźny vocal (dlatego chwilowo wybrałem kef iq90)

pytam o moc gdyż te yamahy podają moc 2x90, a onkyo ma chyba 2x145, i w przypadku kef 90 słychać i czuć ze dopiero teraz pracują.

jeszcze jedno gdy kupowałem moje kefy to odsłuchiwałem je na arcamie stereo i denonie(ampli)jeśli o chodzi o jakość dzwięku no to na plus arcam ale sprzęt nie miał mocy i był wg mnie za słaby na te kolumny (a nie są to przecież demony mocy)

taka yamaha as1000 czy 2000 to potwory po 22 kg:) te 90 wat takie prawdziwe 90wat rozsadzi ci pokoj albo dom:) zalezy gdzie mieszkasz te 145 wat tego onkyo to bajki :-) dobre wzmacniacze NAD rotel i inne audiofilskie sprzety maja po 20wat 40wat a napedzaja wielkie zollery :) gdzie twoj onkyacz chwycil by przy nich zadyszke na samym starcie

z mocą np: jak był podłaczony do denona 4... to naprawdę grzały bas chodził że aż grzywkę (gdybym miał by podwiewało) to samo jest w onkyo 906, a z tego arcama po prostu szła muzyczka było ładnie czysciutko ale nie było poweru, do jazu, swinga czy klasyka no to ok, ale bo popu czy rocku no to za słabo. dlatego pytam o moc - nie jestem specem od sprzętu ale dla mnie to jest właśnie moc.

i tu sobie odpowiedziales:) pytanie teraz z jaka jakoscia zagra jazz klasyke np taki onkyo 906:) w muzyce nie zawsze chodzi o moc ale i o jakosc takie klocki jak ten arcam sluza do sluchania innego typu muzyki:)

np moj sony 770es mozesz na forum sobei o nim poczytac to typowe monstrum do wszelakich indrustiali , techno, popu ,trencu , muzyki elektronicznej ta maszyna zostala do tego stworzona :)

na takim arcamie lepiejh brzmia operetki itd itp:) tak to mozna tlumaczyc

yamaha as2000 to bardzo uniwersalny kloc zagra wszystko nadaje sie do kazdej muzyki , jest piekna , pieknie zbudowana i pieknie brzmi jest bardzo mocna przy tym potrafi wysterowac pradozerne kolumny jak paradigm studio100

z uzywanych to polecam ci takie soniaki jak wymienilem tylk oz takimi mam doczynienia jesli chodzi o uzywki kolega stecko ma 707es na sprzedaz porzadna maszyna ten to ma moc jaka szukasz:) mozesz osbie o tych klockach poczytac w zakladce klub milosnikow sony es zapraaszam

pewnie masz rację ale, miałem jeszcze styczność z jeszcze jednym podobnym przypadkiem znajomy naczytał się ze wszystkie stereo są lepsze i mocniejsze od ampli miał denona 23.., kupił CA jakiś starszy model (nie był ciężki) kolumny miał jbl es100(nie polecam do muzyki). więc moge powiedzieć jedno ten ca nie mógł ruszyć tych niskotonowych głośników (srednica chyba 20 albo wiecej cm) grał gorzej niż ten denon. może gdyby głośniki były inne nie tak wielkie lepiej by się spisał. stąd moje wątpliwości co do mocy.

no te yamahy mi się podobaja (gustowne, waga odpowiednia no i cena nie odraża) tylko pytanko czym sie różni model 1000 od 2000 moc podają tą samą wagę też, tylko cena inna?

milox, jak kupowałeś 906 to robiłeś jakieś porównania? No bo wydałeś sporo kasy i od razu pytasz na forum, co tu dalej wykombinować. I tak wydasz w ciemno kolejne 4-5 tys?

Czego Ci teraz brakuje? Czy wzmak stereo zagrał lepiej od 906? Jaki wzmak, w czym był lepszy?

no pewnie ze testowałem nim kupiłem 906 ale odsłuch w sklepie to co innego jak u siebie w domu dlatego porównałem go do swojego 607, któremu w porównaniu do 906 brakuje naprawdę bardzo wiele, nawet kino z którego byłem zadowolony przy 906 zbladło zwłaszcza gdy włączyłem przykładowo gwiezdne wojny na thx.

nie wiem dlaczego ale może też to spostrzegłeś u siebie (mczaj) ale zaobserwowałem coś dziwnego z subem mam jbl es 250p, teoretycznie jak czytałem przy subie aktywnym nie powinno być różnicy w jakości dzwięku bo sub ma swój wzmacniacz, a tu niespodzianka na 906 znów jest lepiej - początkowo myślałem, że mam schizy ale przełączyłem z powrotem na 607 i wyraźnie słychać różnicę.

ale wracając do tematu, 906 jest naprawdę mocny i gra super to nie ulega wątpliwości przynajmniej z mojej strony i tak naprawdę nie wiem czy może być lepiej, jednak gdy w pierwszej chwili kupiłem 607 też mi się podobało dopóki nie zauważyłem ze może być, jutro nie polecę kupować nowego stereo to jasne i myślę że, to onkyo zostanie ze mną bardzo długo jeśli nie do słuchania samej muzyki(gdybym jednak kupił oddzielne stereo) to na pewno jako urządzenie multimedialne mam podłączone do niego n-kę, cyfrę, ps3, no i jako kino, jednak jeśli jak pytałem można dokupić końcówkę mocy (do 5000zł) i poprawi to ZNACZNIE (słyszane bezwarunkowo, a nie wyimaginowane) dzwięk stereo lub kupienie wzmacha stereo (do max 7000zł) to będę się nad tym poważnie zastanawiał i zbierał kaskę, (zauważyłem ze jockers ma jakieś kompleksy w stosunku do onkyo i wiele osób próbuje przekabacić do yamahy lub do swojego sony, nie wiem czy robi to z dobrego serca czy też jest jedną z tych osób które uważają ze to co sami posiadają jest najlepsze nawet gdyby posiadali kasprzaka), nie jestem naiwniakiem, a to ze wypytuje jockersa o sprzęt jaki poleca służy właśnie temu aby idąc do sklepu wiedzieć o co pytać i czego odsłuchiwać dlatego wszystkich pytam o różne pomysły. 5000 na ulicy nie leży więc jak pójdę odsłuchiwać na 100% będę go porównywać z 906 jak nie będą go mieli to zabiorę swój choć to kawał kloca.

Witam wtrące swoje trzy grosze.Pytałes o Arcama i Cambridga w połączeniu z Kefami to ciepłe kluchy brak bssu tak jest ,widzisz bardzo wazny jest odpowiednio spasowany sprzęt.Klocki nawet topowe zle dobrane nie będą nigdy dobrze grać.Ja miałem kiedys Camridga i amplituner i wzmacniacz R640 i A640 i z Kefami to była lipa,lepiej te Kefy grały z Harmanem AVR-645,ale nadal bez rewelacji ,te kolumny są stworzone do klasyki, Jaazu,w żadnym wypadku do ostrych kawałków i nie chodzi tu o moc tylko o charakterystyke tych wzmacniaczy i kolumn.Troche dziwnie kompletujesz swój zestaw miałeś 607 była słaba,zmieniłes na prawie topowe Onkyo i nadal nie jestes do końca zadowolony.Tak możesz szukac w nieskonczonosć.Chcesz wzmacniacz za 5000 tys ,za ampa zapłaciłeś też cos koło tego,razem już 100000 tys.Jak tak bardzo ci zależało na super stereo powinienes kupic jakis procesor i koncówki mocy.Ja jak bym tak bardzo chciał Onkyo to bym kupił np 805 i końcowke Rotel RB-1070.Miałbys to w cenie 906 i juz bys nie szukał.Nie warto kupować najdroższych amplitunerów i jeszcze szukac do nich wzmacniaczy i końcówek bo płacimy za pewne rzeczy dwa razy.Dlaczego tak bardzo uparłes sie na Kefy nie jest to eksplozja dynamiki te kolumny sa naprawde specyficzne.Pamietaj że dobrze dobrany wzmacniacz z odpowiednimi kolumnami zagra duzo lepiej niz topowe integry ze złymi kolumnami.

i znowu musze sie zgodzic z dariuszem:) zamiast kupowac drogie onkyo trzeba bylo kupic rotela-1095 lub 1075:) i masz system do konca zycia:) wielokanalowa koncowe mocy topowa 1095 lub wyzszy model 1075 ewentualnie cos z nowosci 1575 i zapomniec od drogim amplitunerze onkyo ktory zawsze bedzie tylko amplitunerem]:))

na kefy zdecydowałem się bo bardzo spodobało mi się jak grają wokal, nie wiem czy dobrze napiszę ale w tych kolumnach wokal jest bardzo wyraźny zupełnie jakby odkreślony grubą kreską(mnie się to bardzo podoba, a do tego bas też potrafi dać czadu, takie powiązanie przypadło mi do gustu.

nie jest też racja że nie jestem zadowolony z 906 wręcz przeciwnie jestem nad podziw zaskoczony różnicą między 607 a 906 gdybym miał swiadomość różnicy nigdy na 607 bym się nie zdecydował, a uderzałbym w 906, zastanawiałem się też nad serią 800 ale w sumie wydałem 1500 więcej i jestem zadowolony.

szukam dalej bo wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia.

dzięki za komentarze

No to radze ci zakończyc poszukiwania,bo zawsze mozna lepiej ,ale to sie wiąze z duzymi kosztami,a to szkoda kasy.Kefy jak pisałem to dobre kolumny specyficzne i nalezy pod nie dobrac dobrze wzmacniacz.Innaczej jest np z B&W czy Paradigmami te kolumny zagraja prawie zawsze dobrze z dowolnym sprzętem ,oczywiscie w miare przyzwoitym.

Milox, na razie zakończ poszukiwania, poważnie. Posłuchaj trochę 906-tki, niech Ci się choć trochę "znudzi", potem ew. poszukaj do niej końcówki, 3 lub 5 kanałowej. Te rotele będą dobre, mnie ostatnio 1575 zainteresował.

Zmiany sprzętu to bardzo przyjemna rzecz, trzeba to sobie dawkować :). Pzdr.

rotel 1575 ma jedynie 5 x 500 zmierzonej mocy na 4 ohm. To odpowiada możliwościom szczytowej końcówki deonona czy anthema za 25% ich ceny.

poza tym potwierdzam, 905 jest b. dobra, dziś też bym ją kupił gdybym miał do wydania 5 tys.

Co nie znaczy, że nie może być lepiej (i drożej), a po roku już zaczyna się człowiekowi włączać "szwędacz".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.