Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo z możliwością rozbudowy do 5.1

k4jz3r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zwracam się z prośbą o pomoc w celu skompletowania kolumn.

Moja konfiguracja wygląda następująco:

-Ampl Cambridge Audio Azur 640R

-Dvd Cambridge Audio Azur 540D v2

-Kable ProCab LS25

-inter. Klotz LaGrangeGY107

Kino przeznaczone do filmów i słuchania muzyki (tak z 70% filmów), również koncerty w DVD.

Muzyka to wszelkie odmiany metalu, od thrashu i heavy do blacku i deathu, tudzież hardrock, rock, nie pogardzę również klasyką, jazzem oraz popem. (czyli prawie wszystko)

Poszukuję zestawu kolumn do ww kina, chciałbym zmieścić się w frontach do 2000, na resztę przyjdzie czas potem.

Szukam dźwięku czystego, ma być ładnie wyeksponowana gitara, nie dudniący, ale soczysty bas. Wokal również niczego sobie. Pokój niewielki 16m2.

Przeglądałem forum i myślę o następujących możliwościach:

-JBL Balboa?

-Yamaha ns-555 (z rozbudową 444 i 333)?

-AE NEO THREE (potem reszta)

-Czytałem o jakimś secie KEF-a

-JBL ES PACK

Ewentualnie inne Wasze sugestie. Z góry dziękuję.

jbl sobie odpusć w kinie bedzie ok ale w stereo kicha totalna na twoim miejscu rozwazał bym miedzy yamaha ns555 lub ns 777 no i kef ale bedzie ci ciezko cos sensownego z kefa(mowa o serii q i iq) do tej kwoty znalesc alternatywa moze byc kef c7 do kupienia ponizej 2000zł maja fajny basik powinny sie spodobac

róznica będzie słyszalna i to bardzo sama wiekosc przetwornika niskotonowego pogłebi bas i zejdzie nizej ns777 moga pracowac na troche wiekszych głosnosciach bez przesteru ogólnie jest to duzo wieksza kolumna od ns555

Tak jest sens i to duży aby fronty schodziły niżej. Co do głośników to kupiłbym na twoim miejscu znacznie coś droższego (zarazem będą to dużo lepsze głośniki jak te do 2000zł) ze względu na posiadane już klocki. Moim zdaniem takie kolumny za 2000zł nie sprostają twojej elektronice tym bardziej ,że stereo też cię interesuje,a tu wymagania będą dużo większe co do kolumn.Jeśli nie stać Cię na lepsze to może w ostateczności kupił bym Tonsile Siesty. To tanie kolumny ,ale grające na przyzwoitym poziomie ,ale potrzebują wydajnego wzmacniacza. Co do kabli to na 100%wymieniłbym tego klotza np. na Cordiala z serii...122N lub cordiala z serii gitarowej. U mnie nigdy klotz nie zagrał lepiej od cordiala choć inni go polecają.I jak będziesz kupował centralny to pamiętaj ,że musi być tylko głośnik zamknięty.Tylko taki sprawdza się dobrze (i nie furkocze przy wysokim poziomie głośności).Mój zestaw połączony jest ze stereo poprzez wyjścia pre-out. I sprawdza się znakomićie.

Powodzenia w kompletowaniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

roro-szu, 6 Mar 2010, 08:17

I jak będziesz kupował centralny to pamiętaj ,że musi być

>tylko głośnik zamknięty.Tylko taki sprawdza się dobrze (i nie furkocze przy wysokim poziomie

>głośności).

Proszę cię, przestań pisać któryś już tam raz takie farmazony. OK, kupiłeś centrala "zamkniętego", podoba ci się, ale to nie znaczy, że centralny MUSI być zamkniety, bo ty taki masz.

Zapewniam cię, że mój centralny pomimo że b-r gra czyściutko, dokładnie, z wielką dynamiką i nigdy nie furkocze.

Podobnie jak nie furkocze 99% kolumn na rynku, które są bass-refleksami. Jak coś ci kiedyś furkoczało, to znaczy że miałeś wadliwą kolumnę.

Jak widać każdy ma swoją drogę do celu.Co do furkotania to raczej miałem na myśli problem basu z dialogami.

A w tanich konstrukcjach (bo o tych raczej rozmawiamy) to nie jest takie oczywiste .Moje kolumny też mają otwory i nie ma z tym problemu,ale w tańszych sam rozumiesz,przy głośnym słuchaniu to nagminne. Mimo wszystko każdy może wybrać dla siebie lepsze lub gorsze rozwiązanie . Nie mam też zamiaru z nikim się o to kłócić. I to chyba tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.