Skocz do zawartości
IGNORED

Audioquest Type 6+ i Creek

okno

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin T.

Kupilem w piatek ta listwe Fellowesa, o ktorej mowilismy/ta po 100pln/. Jedyna roznica pomiedzy nia, a ta od arcodama, czyli ta, ktora Ty wpiales do pc /ta po 160pln/, jaka moge teraz wychwycic, to dluzszy czas wydzwieku blach z plyty testowej. Dokladnie mierzylem czas wydzwieku na tamtej, zapisalem i porownalem z ta. Z tego co pamietam, to na tamtej dzwiek byl troche stłamtoszony. Ta raczej niewiele wnosi. Ale kupilem ja nowa okazyjnie, takze bardziej oplacalo mi sie ta. Takto kupilbym chyba tamta od arcodama. Zreszta teraz mam inne kable, wiec sytuacja sie w ogole zmienila. Ale ten wydzwiek blach badalem na starych kablach. Mysle, ze warto ja kupic i to co pisales o tej listwie, sprawdzi sie.

A chcesz ja kupic?

Pozdrawiam.

• 1 rok później...

Witam,

Odświeżę wątek bo tak się składa, że mam właśnie taką konfigurację jak w temacie + AVANCE OMEGA 503 po tuningu i mam problem z wysokimi. Są czasem męczące. Trochę czasu minęło od ostatnich wpisów w tym wątku i może pozmianiały się wasze konfiguracje - może macie już więcej doświadczeń. Jaki kabelek polecicie do Creeka A50 żeby było przestrzennie jak z AQ 6+ ale też mniej ostro.

Pozdrawiam

Pit

czesc PIT

Nie wiem jak z wyzszymi Audioquestami, ale ja bym nie szedl w tym kierunku, tak intuicyjnie. Polecalbym Ci moze cos z Tary albo Cardasa, poniewaz te kable sam przerobilem i przez nie (a takze przez cd) przestalem sie na jakis czas bawic w audiofilska przygoda zmieniania sprzetu i brzmienia.

Jak juz naprawde nie bede mial co z kasa robic, to wtedy wymienie glosnikowe na Cardasa, bo to wg mnie super kable.

Wg mnie do Creeka musisz miec kable dajace troche miesiste brzmienie. Ten Type6+ jest chyba zbyt szybki i ostry jak na to zestawienie, tak wg mnie. A moze kontrowersyjny DNM Reson?

W moja opinie o Type4+ w dziale opinie prosze nie wierzyc. Byla pisana po niedostatecznym poznaniu kabla i zbyt duza dawka mlodzienczego entuzjazmu i zachlysniecia sie :-).

A jaki masz interkonekt?

pozdr.

m.

p.s.

okno (kiedys) = shinobi

Czesc Shinobi,

Mam podobne zdanie na temat AQ - zbyt ostry. Nie próbowałem jeszcze DNM i zastanawiam się nad zmianą kolumn - myślę o EPOS M15.2. Ostatnio z ciekawości byłem u kumpla i porównywaliśmy creeka A50 do musicala A2 i powiem szczerze, że każdy z nich jest inny. Creek stawia akcent na średnice i wokale wychodzą fajnie natomiast musical ma ciekawsze barwy ale za to nie ma takiej przestrzeni. Najlepszy wzmak dla mnie to taki, który połączy obie cechy czyli piękne barwy i otwarty przestrzenny dźwięk - pytanie tylko co to za wzmak? :-)

Odnośnie interkonektu to na razie mam zwykłego Profigolda - ale nie wiem na ile interkonekt może coś zmienić. U kumpla podpiąłem jakiegoś Kimbera (nie wiem jaki model) co kosztuje 3kpln/metr i niestety jakiś super pozytywnych wpływów nie usłyszałem. Pod wpływem Twoich wpisów zdecydowałem się ma Quadlinka. Udało mi się załatwić metrowy za 300 zeta :-) i za tydzień powinienem go mieć - jestem ciekawy czy cardas faktycznie coś zmieni.

Czy testowałeś u siebie DNM?

Pozdrawiam

PIT

Hej PIT.

Niestety, nie wpinalem u siebie DNM Resona. Slyszalem go w innym systemie takze nie jest to miarodajne. Nie wiem jaki masz ten Cd, podejrzewam, ze dosc sie wykosztowales i nie chcesz go zmieniac, ale moze warto jakis cd inny na chwile wpiac. U mnie to wlasnie zadzialalo glownie. Interkonekt pomoze, ale nie az tyle chyba na ile bys chcial.

Taki wzmacniacz o jakim piszesz - moze jakas lampa? Moze inni sie wypowiedza.

Wg mnie z tego Creeka mozna duzo wycisnac, trzeba sie troche pomeczyc. Ja bym zaczal od kolumn lub cd. A co do eposow, to sam jestem bardzo ciekaw jak by to u mnie brzmialo. Moze jestes czasem we wroclawiu, wtedy mozesz wpasc do mnie i zobaczyc jak to u mnie wyglada.

Napisz co Cardas zmienil u Ciebie.

pzdr,

m.

A ja właśnie niedawno zmieniłem Resona po dwuletnim użytkowaniu na AQ Type6+, to różne charakterem kable - każdy ma swoje niepowtarzalne zalety, każdy sprawia przyjemność słuchania oferując to, co potrafi najlepiej no i pewne niedostatki względem drugiego... Póki co nie rozpiszę się o różnicach, bo nadal mam łączówkę Reson'a - która w połączeniu z głośnikowym Type 6+ jest kompletnym nieporozumieniem w moim systemie!!! Góra pasma praktycznie nie istnieje - została doszczętnie stłumiona, rysują sie jedynie cienkie szkice pewnych smaczków. Wymienię łączówkę i wtedy opiszę wrażenia / różnice. Zastanawiam się nad Albedo Blue lub XLO lub coś Tary Labs...

Natomiast niedługo mam zamiar zmienić także wzmaka i tego CREEK'a biorę pod uwagę w pierwszej kolejności!

Pozdrawiam

(w każdym razie Reson głośnikowy + interkonekt oddam za w miarę symboliczną opłatą - info na maila)

>Shinobi

Jeżeli chodzi o CD to nie jest on najwyższych lotów - ONKYO 7222 + DAC p. Stelmacha. Być może inny CD wprowadziłby sporo dobrego? Ale uważam, że wyraźna poprawa to wydatek pewnie z 2kpln za jakiś second hand - a na razie mam inne potrzeby. Dzięki za zaproszenie - może kiedyś skorzystam - choć to kawałek drogi ode mnie :-(. Jak odbiorę Quadlinka to na pewno coś skrobnę.

Pozdrawiam

Pit

• 4 tygodnie później...

>shinobi

Jak obiecalem wczesniej napisze cos o IC Quadlinku. Generalnie miales racje - kabelek jest niezly. W duzej mierze uspokoil brzmienie systemu. Nie jest juz tak metalicznie i ostro - a to mi najbardziej przeszkadzalo :-)

Wokale dzieki temu wychodza bardziej naturalnie i nie sa takie natarczywe. Jezeli chodzi o bas tu tez jest poprawa. Schodzi nizej i jest lepiej kontrolowany. Musze jednak dodac ze wplyw na taka ocene ma rowniez tuning CD przeprowadzony w tamtym tygodniu. Podejrzewam ze to glownie on wplynal na ogolna poprawe i kulture dzwieku. Jak znajde czas to wepne poprzedni kabelek IC i wtedy bede jednoznaczie wiedzial jak Cardas poprawia brzmienie. Problem tylko w tym ze teraz po zmianach tak mi sie podoba sluchanie ze nie mysle o basie wysokich i innych rzeczach tylko z przyjemnoscia slucham muzyki :-)

W najblizszym casie chce tylko potestowac u siebie monobloki DENONa POA 4400A i moze uda mi sie pozyczyc koncowke ABOXa. Chce zobaczyc czy mozna duzo lepiej czy kolejne zmiany nie dadza juz odpowiednich efektow.

Zobaczymy....

Pozdrawiam

Pit

super :-)

owocnych poszukiwań dalej i daj znać jak spisują się nowe konfiguracje.

masz podoba sytuację jak ja, czyli w tym samym czasie zmiana w cd i w ic. i podejrzewam, ze tuning cd mogl dac wiecej, niemniej jednak cardas rules.

pozdr,

s.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.