Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-Wire kolejność podpięcia żył

SheikF16

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich-jestem tu nowy ;-) -próbowałem uzyskać info popinąjąc się pod pod inny wątek tydzień temu ale nie uzyskałem żadnej odpowiedzi dlatego zakładam nowy-przeczytałem wszystko o bi-wire i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:

Czy ma znaczenie kolejność podpięcia żył w płaskim kablu czterożyłowym (XHS343W Parallel Geometry 4x2,1mm2) w układzie równoległym?

Zrobiłem tak:

+ LF

+ HF

- HF

- LF

a można też tak gdzie plusy i minusy są naprzemiennie

+ LF

- LF

+ HF

- HF

Który sposób jest dobry, czy też nie ma to znaczenia dla indukcji czy innych niepożądanych zjawisk fizycznych bo się na tym nie znam. Przeglądałem net i znalazłem fotki z bananami w obu konfiguracjach i wybrałem taka która bardziej mi pasowała do podpięcia.

Mój sposób aby wysokie dać w środku wziąłem stąd:

"6004 Flat Bi Wire

6004 to płaska czterożyłowa konfiguracja do zastosowań bi-wire. W konstrukcji wykorzystano dwa przewodniki wysokiej częstotliwości złożone z 98 nitek z czystej miedzi beztlenowej o przekroju 1,5 mm i dwa przewodniki niskiej częstotliwości z 196 nitek z tego samego materiału lecz o przekroju 2,5 mm. W kablu dwa przewodniki wysoko-tonowe umieszczone są w środku zaś na zewnątrz basowe. Dzięki temu możliwe jest zaniżenie niepożądanej indukcyjności kabla. Odczuwamy to bezpośrednio w jakości przekazu muzycznego, który jest dokładniejszy, precyzyjniejszy zaś scena muzyczna zaprezentowana jest w sposób bardziej naturalny. Warto dodać, że na kablu umieszczono czytelne opisy zastosowań poszczególnych żył co ułatwia jego właściwe wykorzystanie."

A może powinno być tak?:

+ LF

- HF

+HF

- LF

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27326-100007497 1270980584_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...no to se jeszcze poczekam ;-)...

a poważnie to nikt nie odpowiada bo:

a) zadałem głupie pytanie? czy b) nie jest głupie ale nikt kto zna odpowiedź jeszcze go nie przeczytał?

Czerwone do Czerwonego

Czarne do Czarnego

Reszta nie ma znaczenia.

p.s. jeśli któryś czerwony lub czarny ma niej żył od drugiego to podepnij go ho HF

SheikF16, 15 Kwi 2010, 22:34

>...no to se jeszcze poczekam ;-)...

>a poważnie to nikt nie odpowiada bo:

>a) zadałem głupie pytanie? czy b) nie jest głupie ale nikt kto zna odpowiedź jeszcze go nie

>przeczytał?

Trochę dziwi, że można być audiofilem, mieć audiofilski sprzęt i pytać o tak proste rzeczy. Oczywiście nic złego w tym nie ma. amator_stereo w pełni odpowiedział na Twoje pytanie. Cudów, ani większej magii w tym temacie nie ma.

No i wielkie dzięki za konkretne odpowiedzi. Tyle się naczytałem o tej Audiofilskiej Magii że musiałem zapytać (skoro nawet na kablach jest kierunek podłączenia) to i takie czary wydawały mi się ważne i chciałem Was fachowców którzy siedzą głęboko w temacie o to spytać. W końcu aby się dowiedzieć trzeba pogadać z kimś kto wie więcej-po to jest forum.

jozefkania

chyba się ze mnie nabijasz ;-) że jestem audiofilem i że mam audiofilski sprzęt-to zwykła budżetówka ale gra jak dla mnie całkiem przyjemnie :-)

btw czy myślicie że zakup odtwarzacza CD może dużo zmienić w brzmieniu mojego zestawu?

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

SheikF16

SheikF16, 16 Kwi 2010, 11:06

>jozefkania

>chyba się ze mnie nabijasz ;-) że jestem audiofilem i że mam audiofilski sprzęt-to zwykła budżetówka

>ale gra jak dla mnie całkiem przyjemnie :-)

Nie nabijam się. Spytaj przechodnia czy zna firmę Acoustic Energy. Czy zna firmę Ixos. Czy może chociaż zna NADa. Masz audiofilski sprzęt.

SheikF16, 16 Kwi 2010, 11:06

>musiałem zapytać (skoro nawet na kablach jest kierunek podłączenia) to i takie czary wydawały mi się

>ważne i chciałem Was fachowców którzy siedzą głęboko w temacie o to spytać.

Jakby kierunek podłączania kabli miał znaczenie, to i taka kolejność też by je miała. Na szczęście nie od dziś wiadomo, że do głośników idzie prąd zmienny, do tego wysokie z niskimi nie mogą być z własnej natury w żaden sposób koherentne, więc problem podłączania nie istnieje.

Dzięki za wszystkie odp. Potrzebowałbym pomocy w jeszcze jednej kwestii: sprzęt gra bardzo sympatycznie i miło w pokoju odsłuchowym (lepiej by było napisać w pokoju gdzie jest zainstalowany) a problem jest w sąsiednim-moje dziecko skarży się kiedy słucham muzy że odczuwa dokuczliwe wibrujące basy siedząc przy kompie w narożniku swego pokoiku. Co zrobić aby to nie występowało -u mnie w pokoju wszystko gra i nie odczuwam nadmiaru niskich tonów? A i nie słucham głośno -nawet jak mam wzmocnienie na godz 7-8mej to dziecku przeszkadza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.