Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z dostatecznym miejscem

adriang24

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku chciałbym się przywitać ze wszystkimi użytkownikami forum, sporo czasu spędzałem tutaj ale tylko biernie.

Przechodząc do problemu kończę remont salony i planuje zakup KD do ok 4k zł i tutaj pojawia się problem z miejcem. Na załączonych zdjęciach przedstawiłem dwa możliwe ustawienia które są mocna ograniczone:

Kolorem czerwonym zaznaczyłem miejsce ale odległość od ściany do półki (wnęka) to 18cm;

Kolorem zielonym odległość do ekranu po jego rozłożeniu to 20cm.

Najbardziej chciałbym postawić je jak w przypadku "czerwonym" tylko czy znajdę "coś" o szerokości do 18cm mając na myśli drewno czy po prostu kupić zestaw z kolumnami typu tallboy?

KD służyć ma w 50% do filmów, 50% do muzyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17305-100007480 1271000202_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/62927-problem-z-dostatecznym-miejscem/

ad czerwone:

a czy musza one byc tam upchniete? znacznie lepiej (dla dzwieku) byloby je ustawic wysuniete do przodu. daloby to ci tez odrobine wiecej miejsca do manewru prawa kolumna. minusem jest kiepskie strategicznie umieszczenie lewej kolumny praktycznie w przejsciu i prawa zaslaniajaca lekko okno.

ad zielone:

czy ekran masz "przezroczysty" dla dzwieku? bo jesli nie to umieszczenie zrodla dzwieku za ekranem to pomylka. to samo dotyczy centralnego. natomiast jesli centralny bedzie na dolnej polce to bedzie za nisko.

ps ta biala dolna belka ekranu ci nie "swieci" przy projekcji?

pps jaka jest konstrukcja tych polek? pytam bo mam remont i chetnie zamienilbym kupno jakiegos mebelka na taka polke.

server unreachable;--

Dziękuję za odpowiedź,

zielone:

Raczej odpada bo ekran jest gruby i nie ma opcji, aby przepuszczał dźwięk

czerwona:

Jedyne sensowne rozwiązanie, ale koniecznie chce upchać kolumnę w tą wnękę bo inaczej psuje wystrój całego salonu i teraz: Czy są jakieś sensowne kolumny które mógłbym tam wpakować? Oczywiście tak, aby zestaw nie przekroczył 4tys zł? Czy po prostu kupić jakiś plastik od samsunga czy lg?

Jeżeli chodzi o dolną belkę to póki co nie zauważyłem aby się świeciła (wyświetliłem tylko 4h)

Konstrukcja półki to płyta gk na profilu ściennym 100mm,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj adriang24,

rzecz jasna są nieliczne kolumny o wąskim froncie [np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Możesz też wybrać pasujące Ci brzmieniowo głośniki i zlecić wykonanie odpowiednio szerokiej obudowy do nich jakiejś manufakturze...

Przy budżecie 4 tys. PLN, obawiam się jednak, że każda z tych opcji jest nierealna :(

Poza tym, nawet jeśli jakimś cudem udałoby Ci się nabyć naprawdę dobre kolumny o żądanych wymiarach, moim skromnym zdaniem "zbrodnią" byłoby upychać je w tej ciasnej dziurze - zepchnięte w kąt bez możliwości manewru i optymalnego ustawienia.

Nie wykorzystasz po prostu ich możliwości. To jakby kupować Ferrari i jeździć tylko na drugim biegu...

Jeśli zmiana koncepcji wystroju pomieszczenia nie wchodzi w grę, pozostaje wspomniany przez Ciebie "jakiś plastik od samsunga czy lg" lub głośniki ścienne - nie jestem ich fanem, ale niemal na pewno [np. JBL] zagrają lepiej od budżetówek LG, a i w budżecie się zmieścisz.

Pozdrawiam serdecznie,

Ukryta Zawartość

Dziękuję za odpowiedź,

Przeglądając allegro znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bez podstawy szerokość to tylko 13,5cm więc zostaję kilka cm na regulację, tylko czy warto inwestować w taki kolumny?

Może ktoś kojarzy jakieś monitory, które bym mógł tam upchać? Ewentualnie budżetówki godne uwagi?

Dziękuje i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.