Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana głośników i zwrotnic w kolumnach Tonsil ZgC-80-8-544 Menuet - opłaca się?

77nowy

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

pomyślałem ostatnio o 'ożywieniu' moich zabytkowych kolumn Tonsil ZgC-80-8-544 "Menuet", a właściwie o wykorzystaniu samych skrzyń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

głośniki mam tam popalone, to samo ze zwrotnicami. w tej chwili stoją sobie w magazynku, właściwie to miałem je wyrzucić.

czy opłaca się do nich wstawić nowe 'bebechy'?. chodzi mi o zestaw głośników który by podpasował pod mój wzmacniacz - o nim niżej]. jestem zielony w tym temacie, więc jestem ciekawy Waszego zdania.

Obecnie mam taki zestaw: wzmak Yamaha ax-500, cd Technics sl-pg580a [myślę o wymianie cd, np. na jakąś yamaszkę ;)], kolumny Magnat Monitor Supreme 200 [najsłabszy element zestawu :( ], plus podpięty komputer ze zintegrowaną kartą audio. słucham rocka/metalu progresywnego, czasem ambientu, trip hopu; generalnie wolę naturalne, 'lekkie' brzmienie - uwypuklona góra i średnica, bas trzymany w ryzach, konkretny i spójny. [pomieszczenie - zwykły pokój, kilkanaście m/2]

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie w każdym przypadku nie opłacało się kupić osobno wszystkich głośników + zwrotnic do nich + cała zabawa. Za drogo wychodzi, szkoda czasu i nie wiadomo jak to zagra.

Lepiej sprzedać pudła, poczytać i kupić stary "tani" dobry sprzęt na allegro. Często ludzie wystawiają po wyglądzie bo się nie znają.

nie opłaca sie, obudowy tych kolumn są najwęższym gardłem tych konstrukcji. tonsil robił dobre przetworniki ale obudowy zawsze były jak dla mnie liche. najlepiej zrobić tak jak radzi kolego powyżej :) Ja polecam jakieś stare niemieckie kolumny, bardzo miło Cie zaskoczą w porównaniu do tych tonsili :)

No dobrze, mówicie o używanych kolumnach. Jakieś konkretne marki, modele? Na allegro jest tego mnóstwo. czy do 500 pln da się znaleźć coś sensownego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.