Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana konfiguracji. Rehdeko.

McKinley

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Powracam po pewnej przerwie do tematu zestawu grającego w moim pokoju. Obecnie tym od czego zaczyna się zabawa są Rehdeko Rk115 plus przewody głośnikowe i interkonekty Reson. Player to Pioneer PD 8500. Wzmacniacze to: Pioneer A400X (który zupełnie się nie sprawdza w tej konfiguracji) oraz Crimson pre 510 i końcówka 520. Jest lepiej ale może opowiem do czego zmierzam. Otóż miałem okazje słuchać tych głośników z Wegą na VFetach (bardzo przyjemny dzwięk z moim Pioneer'em), z jednym z Vincentów- niespecjalnie, z prawie wszystkimi nowymi Creekami ( z destiny jako tako ale to daleko od ideału) - bardzo mierne wrażenia. Zwłaszcza CD Creeka wydaje mi się wyjątkowo nietrafione, mało detali, mało przestrzeni, wyostrzenia (tak samo z r resztą Yamaha w tym względzie). Z Sugdenem- też nie gra to za dobrze. Dopiero Primaluna (chyba Dialogue na KT88) zagrała bardzo zgrabnie, bez wyostrzeń, muzykalnie.

I teraz pytanie czy lepiej poszukać staruszka jakiegoś z VFetami, czy jest coś innego w podobnym klimacie innych producentów (Może Sony, wiem że też maję pare konstrukcji na VFet)? Czy szukać w owych chińskich współczesnych produktach?

Odnoszę wrażenie, że większość tranzystorów kupowanych obecnie w sklepie za 5-7K ma cenę niewspółmierną do jakości. Bez obrazy ale bliżej im do Pioneera i Yamahy w brzmieniu niż do chociażby mojego starego Crimsona. CD za 4-5K to w ogóle jakaś deewolucja..

A może jeszcze inne sugestie? dziękuję i pozdrawiam.

PS: Głośniki absolutnie zostają. W tym względzie nie ma dyskusji.

https://www.audiostereo.pl/topic/63793-zmiana-konfiguracji-rehdeko/

A probowales tych innych zestawow z innymi kolumnami ? Moze to te "piekne" Rehdeko tak graja ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Tak jak pisałem. Głośniki oraz okablowanie są elementem nie podlegającym wymianie. Nie chciałbym żeby ktoś z posiadaczy wymienionych marek czuł się dotknięty, ja ich nie krytykuje tylko mówię, że mnie nie odpowiadają w tym połączeniu.

Zamykając temat chciałem przekazać zainteresowanym, że pozostanę przy Crimson'ie. Zwłaszcza, że firma Crimson zaoferowała mi upgrade do modelu 610. Oraz całkowity przegląd przedwzmacniacza i końcówki wraz z wymianą tego co już straciło swoje fabryczne parametry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.