Skocz do zawartości
IGNORED

nowe słuchawki

dbx

Rekomendowane odpowiedzi

miałem słuchawki PHILIPS SHP 895, grały dobrze, ale zepsułem i teraz chcę nowe na ich miejsce. Jest jednak problem przy zakupie, ponieważ nie ma opcji by w sklepie przed zapłatą możliwy był ich odsłuch. Może ktoś słuchał SHP 895 i podpowie,

czy np. SHP 9000 to ten sam kierunek ? A może inne, grające podobnie, ale dające jeszcze więcej...tylko nie wymieniajcie modeli jakie przyjdą do głowy, ... trochę poczytałem i wiem, że jest spory wybór.

Moje byłe Philipsy niech są punktem odniesienia.

Nie grały "do głowy", miały dobry bas, rozdzielczość i ogólnie były ok. Pady obejmowały całe ucho i były z weluru, co było dużym plusem.

https://www.audiostereo.pl/topic/64011-nowe-s%C5%82uchawki/

Amar, 8 Cze 2010, 22:48

>Mój typ Sennheiser HD595..ale nie określiłeś pułapu cenowego..

o ile będzie warto to do ok. 700zł, ale na pewno w okolicach 400zł.

proponowałeś w innym wątku SHURE SRH840, biorę je pod uwagę, ale zdaje się, że grają ostro, a to mi nie odpowiada,... to, że są zamknięte, jakoś można przeżyć, choć może być mało komfortowe. Napisz coś więcej o tym modelu.

Warto aby wypowiedział się ktoś, kto zna brzmienie Philipsów.

Shure SRH840 w żadnym wypadku nie grają ostro. Brzmienie jest delikatne u góry z niezwykle rozdzielczą średnicą i zaznaczonym niskim basem...taki przyjemny pomruk.. Jak na zamknięte słuchawki scena jest przyzwoita a lokalizacja źródeł i separacja nad podziw dobra. Z całym szacunkiem do wspomnianych Philipsów ale i jedne i drugie dzieli od nich przepaść..

ok. jednak zamknięte są ostatecznością. Zależy mi na dużej scenie i by nie raziły natarczywością. Bas musi być i nie może to być tylko przyjemny pomruk :):) Z tego co piszesz wynika, że znasz Philipsy i oceniasz je wg. własnej wiedzy. Mi nie zależy na marce i tym, że coś jest modne lub przez kogoś uważane. Słuchawki muszą spełniać oczekiwania o jakich piszę.

Za taką cenę, wygodne, z szeroką sceną i pięknym dźwiękiem proponuję AKG.

Mają świetną przestrzeń, to o czym mówiłeś, konkretnie modele HD 272 lub K 241 Mk II

Oczywiście możesz pójść wyżej i zainwestować w k 701 lub k 601.

Hi-end_headphones, 9 Cze 2010, 20:21

>Za taką cenę, wygodne, z szeroką sceną i pięknym dźwiękiem proponuję AKG.

>Mają świetną przestrzeń, to o czym mówiłeś, konkretnie modele HD 272 lub K 241 Mk II

fakt, że są bardzo ładne, ale mają mało basu...pasmo tylko do 16kHz. To konstrukcja zamknięta, więc przestrzeń może być raczej nie teges.. :) Powiedz, miałeś je ?

Z całą stanowczością należy podkreślić, ze aby w.w. słuchawki AKG (K601 i K701) zagrały na dobrym poziomie potrzeba wielokrotnie droższego wzmacniacza słuchawkowego, wręcz elektrowni a i wtedy szukający basu o solidnej fakturze i masie będzie najprawdopodobniej rozczarowany.. K272HD w porównaniu do K271 są po prostu słabsze pod każdym względem ale też przeznaczenie nieco inne.. K271 są to typowo profesjonalne nauszniki monitorowe, K272HD to juz seria bardziej domowa ale niczym nie rzucająca na kolana jak na cenę jaką za nie wołają.. IMHO Twoje wymagania spełnią HD595 bez dwóch zdań..ale dobrze, ze pojawiają się też inne propozycje bo to da Ci pewien kierunek poszukiwań i pamiętaj aby najpierw wybrać się na odsłuch an dobrego salonu audio..nie do MM czy saturna bo tam podpięta wystawka gra z jakiejś strasznej kaszany a nie źródła..ale o tym pewnie wiesz:)

kopaczmopa, 9 Cze 2010, 21:47

>HD380 i nie trzeba dalej szukac

oj trzeba, nie spodziewałem się, że kierunek jaki proponujecie będzie tak dziwny. Ten model - 380 - konstrukcyjnie jest absurdem. Tak miękki plastik, który nie wiadomo jak trzymać, by się nie rozpadł w rękach, ma być "PRO" ? Jedyną rzeczą na ich plus, i to malutki zresztą, było to, że grają ciutkę lepiej od 555, które niestety, nie grają.

Wybacz jeśli nie doczytałem ale z czym owe słuchawki mają zagrać?

p.s. nie lekceważ pochopnie walorów brzmieniowych HD380 PRO a i o wykonanie się nie martw..posłuchaj wpierw później formułuj wnioski :)

No to może ja wypowiem się na temt Philipsów, obecnie używam modelu SHP 8900, miałem swego czasu i 895 i 9000 jak również Pioneery SE-A1000 i z czystym sumieniem mogę polecić tak 9000 jak i SBC HP1000 które są zdecydowanie najlepsze z tych wymienionych.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

I żeby nie fakt, że ostatnio mało mam czasu na odsłuchy słuchawkowe to pewnie zamieniłbym na SBC HP1000.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Amar, 10 Cze 2010, 10:22

>p.s. nie lekceważ pochopnie walorów brzmieniowych HD380 PRO a i o wykonanie się nie martw..posłuchaj

>wpierw później formułuj wnioski :)

nie można się nie martwić o wykonanie, jeśli biorąc "słuchawki" w ręce, nie wiadomo co z nimi dalej się stanie. Naprawdę nie wiem, czy miałeś w ręku model 380 ??? one na zdjęciach wyglądają możliwie, ale w naturze, jest to jakaś abstrakcja, a nazwanie ich chińskim chłamem, jest dla nich pochlebstwem, niż zarzutem.

Jeśli porównujesz do SHR840 to istotnie budowa 380 PRO to chiński chłam ale w skali ogólnej nie uważam, zeby były nadzwyczaj żle wykonane.. w rękach sie nie rozpadną na głowie tez.. Zresztą cenowo to też nie jest najwyższa półka..trzeba przełknąć pewne kompromisy:)

Amar, 10 Cze 2010, 12:33

>Jeśli porównujesz do SHR840 to istotnie budowa 380 PRO to chiński chłam ale w skali ogólnej nie

>uważam, zeby były nadzwyczaj żle wykonane.. w rękach sie nie rozpadną na głowie tez.. Zresztą cenowo

>to też nie jest najwyższa półka..trzeba przełknąć pewne kompromisy:)

>SHR840< co to takiego ?

nie przyrównuję... oczekuję, by słuchawki wyglądały jak słuchawki, działały jak słuchawki i grały dobrze...nie ma w tym niczego wspólnego z przełykaniem kompromisu, bo nie ma takiej potrzeby, by kompromisy przełykać.

Niemniej, przyjrzałem się bliżej senheiserom, głównie ich budowie. Moje zdanie, jest o nich jak najgorsze.

Uważam, że wspomniane na począku Philipsy SHP9000 spokojnie spełnią Twoje wymagania, dźwiękowo to własciwie Sennki HD595, tyle że są tańsze, niestety trudniej dostępne. Można też spóbować AKG K240 Studio bądź K242HD - nie patrz się na suche dane techniczne na papierze, że bas schodzi do 16 Hz, bez odsłuchu się nie obejdzie - one naprawdę nie cierpią na niedobór basu.

<><

Bardzo dobre sa ATH AD700 (ponizej US$150) i drozsze ATH AD900 (US$250). Otwarte, bardzo wygodne i precyzyjne w odtwarzaniu dzwieku. AD900 ma nieco silniejszy bass. Nie mylic z seria A700 i A900. Pewnie malo znane w Polsce bo polecalem kilka razy ale bez oddzwieku a szkoda. W tej grupie cenowej nie znalazlem lepszych ale nie znam wszytkich. Np Twego Philipsa co zdechl nie znam. Z bardzo tanich polecam sennheiser px-100.

pozdrawiam,

vik, 10 Cze 2010, 16:39

>Bardzo dobre sa ATH AD700 (ponizej US$150) i drozsze ATH AD900 (US$250). Otwarte, bardzo wygodne i

>precyzyjne w odtwarzaniu dzwieku.

szkoda, że dopiero teraz dałeś znać i zapodałeś model słuchawek. aaa, moje philipsy nie zdechły, to bardzo wytrzymałe słuchawki, po prostu zepsułem je.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_63883.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Apetyczny, 10 Cze 2010, 18:31

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_63883.html

no właśnie, czytałeś ten wątek uważnie ? super podpowiedzi, takie same jak ta twoja tutaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Amar, 10 Cze 2010, 19:53

>Nie rozumiem trochę Twojego nadęcia.. czy Ty robisz komuś łaskę żądając pomocy ?

źle odczytałeś moje nastawienie...jeśli nawiązujesz do ostatniej podpowiedzi, to czy sam byłbyś z niej zadowolony ? co komu po wklejonym linku do tematu, gdzie wymiana informacji polega na dopowiadaniu "a może te" "a może inne" i ktoś ostatecznie napisze:HD380 i koniec.

Napisałem w temacie tak:

"Moje byłe Philipsy niech są punktem odniesienia. "

>gelson< napisał na temat, bo je słuchał...>Bednaar< polecił ale nie wiem dlaczego... po ostatnich odsłuchach senheiserów mogę powiedzieć, że daleko im do Philipsów które miałem.

Czy uważasz, że wystarczy czyjś, jakiś wpis w temacie, aby nie mieć wątpliwości i nie odnosić się do niego, zgodnie z moim zamiarem ?

Twoja uwaga o "nadętości" sugeruje, że nie należy dążyć do swego, a zadowalać się byle czym.

dbx, 10 Cze 2010, 20:19

>Bednaar< polecił ale nie wiem dlaczego...

Odpowiedź jest prosta: poleciłem, bo słuchałem i uważam, że to, co polecam, spełni Twoje wymagania, a czy skorzystasz z mojej propozycji to już Twoja brocha...

<><

moja rada jest taka, obleć sklepy i sobie posłuchaj, wątpię że ktoś na tym forum tylko czekał aby, zapomnieć o całym świecie i dogodzić twoim wymaganiom słuchowym, a wymagasz niemożliwego, do tego jeszcze twoje nastawienie, to tak jak płacę-wymagam, tylko ty nie płacisz...

Bednaar, 10 Cze 2010, 22:30

poleciłem, bo słuchałem i uważam, że to, co polecam, spełni Twoje wymagania,

>a czy skorzystasz z mojej propozycji to już Twoja brocha...

jasne że moja...słuchawki zamówione

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.