Skocz do zawartości
IGNORED

CIEPŁE KOLUMNY...

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam nadzieję że tym razem ktoś odpisze, bo na tym forum to generalnie gada się samemu do siebie...

Chciałbym poradzić się fachowców co do kolumn trochę ocieplających muzykę. Mam zestaw trochę za ostry jak na moje ucho (Harman/Kardon), a słucham dużo jazzu, klasyki i wolałbym żeby dźwięk wydobywający się z głośników potrafił mnie "utulać" :-)

Zastanawiałem się nad Tannoy'ami z serii M, bo podobno grają ciepło. Pokój mam niezbyt wielki- ok. 20m2, ale czy np. Tannoy M-2 nie byłby tu za mały?

Kasy zbyt dużo nie mam - około 1000zł. Myślę dlatego też o czyś używanym...

Czekam na opinie fachowców.

https://www.audiostereo.pl/topic/6437-ciep%C5%82e-kolumny/

Tannoy m2 do 20m2 powinien wystarczyć zwłaszcza do jazzu itp rzeczy. (zależy jeszcze od mocy wzmacniacza -ja mam po 50W) Co do brzmienia i ogólnej charakterystyki to nie będę się mądrzył bo nie mam doświadczenia. Mam tanojki i grają ciepło przyjemnie, perkusja mi się podoba. Jak już je sensoenie ustawię na czymś to będę mógł powiedzieć coś więcej.

Pordrowienia dla romkap -też jestem Romek :)

https://www.audiostereo.pl/topic/6437-ciep%C5%82e-kolumny/#findComment-90393

No niestety Tannoyami m2 nie nagłośnisz odpowiednio pokoju 20 m2, za 1000 zł radzę Eltaxy Symphony 8.3 lub 6.3, słuchałem 8.3 i grały swobodnie i łagodnie trochę ciepło, 6.3 nie słuchałem ale wdł redaktora miesięcznika hi-fi i muzyka grały lepiej niż 8.3, w tej cenie to chyba najlepszy wybór do 20m2.

https://www.audiostereo.pl/topic/6437-ciep%C5%82e-kolumny/#findComment-90394

Każde tanie kolumny testuje sobie na Yamaha AX-596 i staram się w domu i właśnie słuchałem m2 i eltaxów 8.3, napiszę najpierw o tannoyach, bardzo muzykalne i faktycznie ciepłe brzmienie, niektóre utwory słuchane na nich potrafią wprawić w euforię, bas nie był szybki, był ciepły i jak na takie małe monitory schodził naprawdę nisko, wokale potrafią tak deliktanie pieścić ucho że aż strach, wysokie tony bardzo umiarkowane, mało i faktycznie nie najlepsze ale dość miłe i w miarę przejrzyste, ogólnie dziwna kolumienka ze swoim charakterem, lekko zamglonym i utulonym.

Opiszę 8.3 bo tylko tych słuchałem, brzmienie 8.3 jest troszę podobne do m2, w 8.3 jest lekkie ocieplenie, jakby zamglenie, ale inne niż w m2, nie ukrywam że ocieplenie było lepszej jakości w m2 ale niedużo, było bardziej pełniejsze, bas 8.3 schodził niżej niż m2 i to sporo, był bardzo potężny i sprężysty, nie ociągał się ale słychać było czasami lekkie dudnienie, nieduże ale jednak, średnica 8.3 była mniej barwna niż w m2 ale nie była sucha, Eltaxy potrafiły grać głośno i nie męczyć, tannoye też nie męczą niczym ale nie osiągną takiej głośności co Eltaxy, góra Eltaxów trochę zamaszysta ale poprawna, w Tannoych góry jest mniej i rzadziej ale ciut lepszej.

https://www.audiostereo.pl/topic/6437-ciep%C5%82e-kolumny/#findComment-90416

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.