Skocz do zawartości
IGNORED

HD 201 wymiana kabla

LamaBojowa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem, ponieważ postanowiłem znowu wprowadzić w życie moje stare słuchawki a dokładnie Sennki HD 201, pewnej nocy zaatakował je kot i zjadł pół metra kabla :P tak wiec stoję przed małymi problemami technicznymi,tzn dostęp do śrubek , a w zasadzie jego brak. Jestem laikiem co do tego przeróbek technicznych, i nie wiem na co zwracać uwagę, jaki przewód kupić,(zaznaczam że nie będę długo użytkownikiem sprzętu wiec kabel nie musi być super jakości jak i sprzęt nie jest super ekstra). Proszę o porady, a jak ktoś robił już coś takiego to będę bardzo wdzięczny :))

PS. jeżeli jest już taki post to przepraszam, szukałem chyba z godzinę czegoś podobnego, i nie znalazłem, Pozdro.

https://www.audiostereo.pl/topic/64834-hd-201-wymiana-kabla/

Rwij łam kombinuj,lutuj:)

A tak na poważnie to zdejm najpierw pady potem zobacz czy gdzieś się nie ukrywaja jakieś śrubki,ew słuchawki są na zatrzaski,więc trzeba to rozegrać będzie siłowo oraz sposobem,potem to już tylko wyjęcie przetwornika i odlutowanie starego kabla,co do wymiany kabla to nie pomogę jak chcesz jakiś audiofilski to odsyłam do www.forummp3store.pl tam się tym zajmują,jak chcesz byle jaki z jakich kolwiek słuchawek to poprostu musisz przylutować,to wszystko jest proste tylko ludzie jakoś mają lęki w kwestji rozkręcania,jeśli boicie się roskładać sprzet na kawałki to przez dotyk jeszcze nikt nic nie naprawił,chyba że jakiś czarownik:)

"if you can't open it - you don't own it" ;-)

Te słuchawki maja dlugi kabel więc może starczy? (chociaż mi się rozpadł po dwóch latach - kabel bo wtyk jak to w senn poleciał wcześniej)

Ja używam wtyków neutrika.

rozłożyłem je i dalej wszystko niby było skręcone śrubkami, lecz nie ma możliwości otworzenia bez wyłamania, a i tak nie wiem czy w środku nie jest wszystko zalane, i czy przy wyłamywaniu nie uszkodzę, np. przetwornika. a co do nowego kabelka to kolo w shopie poradził mi żeby kupić przewód jack 3.5 mm - 2x chinch, i po prostu uciąć go w odpowiednim miejscu, długość mi pasowała, jakość też nie musi być super wielka bo aż tak bardzo mi na tym nie zależy w tym momencie, (zawsze mogę oddać ten kabelek do sklepu).

Największym moim teraz problemem jest jak dojść do środka tych słuchawek, bo męczę się z nimi już dobre 2h i nie mogę się do nich dobrać.

Pomóżta ludziska. :P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27681-100000052 1280998344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

po odkręceniu śrubek obstawiam na jakiś wredny klej,nic się nie bój weż noża i delikatnie od krawedzi tych puszek na przetworniki zacznij podważać (musi odejsć)jak ci coś pęknie to da się skleić,uważaj tylko na przetworniki aby dziury nie zrobić

moja ostateczna podpowiedz jest taka że nie rozbieraj dalej tych puszek na siłę tylko utnij przy nich kabel,ten co kupiłeś utnij te dwa cincze,z każdego czincza będą wychodzić dwie żyły,razem 4,przeciągnij L-kanał 2żyły przez muszlę słuchawki i dolutuj wewnątrz do kikutów które wcześniej uciołeś przy tych puszkach od przetworników,tylko pamiętaj żeby przed dolutowaniem zrobić supeł na kabelku tak jak jest w orginale aby ci przewód nie wypadał.

ZROBIONE :)

niestety wszystkie luty i izolacje musiałem robić poza obudową słuchawek(ze wzgl. na srednice nowego kabla ) więc wygląd nie jest super estetycznie ale gra nawet lepiej niż przed atakiem kota,

Dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.