Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer sc-lx72 i acoustic energy aelite 3?

moods

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny są całkiem dobre,ale tak się zastanawiam dlaczego tak bardzo jestes wierny Pioneerowi ,bo widze ze w otobie zmieniasz 52 na ten wyższy model który tak naprawde nie wiele wnosi.Z wyglądu Pioneer bardzo mi sie podoba,ale juz w odsłuchu nie koniecznie,jest wiele amplitunerów dużo lepszych w tej cenie,skoro mierzysz w te głosniki to obawiam sie że nie bardzo bedziesz zadowolony.

Pioneera wybieram tylko i wyłącznie dlatego,że np SC-LX72 mogę miec za 3600zł co jest naprawde bardzo dobrą ceną.W przeciwienstwie do 52 ma to na czym bardzo mi zalezy czyli radio internetowe.Poza tym za ta kwote nie sadze abym kupił coś lepszego w tym segmencie(jestem wrecz pewny-choc moge sie mylić).Jezeli chodzi o 52 to od 2 dni mam ja w domu.Nie używam jej bo jest ona na sprzedaz a przychod z niej najprawdopodobniej przeznacze na sc-lx72.Jezeli mozesz to napisz z czym odsłuchiwałeś sc-lx72 i co ci sie w jego brzmieniu nie podobało?

To troche zmienia postać rzeczy,faktycznie cena jest dobra,konkurent 2065,6004,808,racze wielkiej róznicy miedzy nimi nie ma,wybór indywidualny.Denerwuje mnie to w nich ze czym nowszy model tym bardziej odchudzony od poprzednika.Syn ma starszego flagowca Pioneera 10 który wazy 29 kilogramów ten 72 troche ponad 15.Ale do rzeczy.Słuchałem tego Pioneera z zestawem MA br.W kinie nie poraziły mnie dynamitem ,a w srereo to naprawde słabo,poprosiłem aby fronty zostały podpiete pod taniutkiego Denona PMA 510ae,i ten wzmacniacz zagrał duzo lepiej niz ten amplituner który kosztował 5999 pln.Dlatego to mnie bardzo zniesmaczyło potem porównywałem jeszcze Marantza SR-6004 i ten amplituner w kinie niewymiatał ,ale był bardziej kinowy niz Pioneer,a w stereo zagrał juz zdecydowanie lepiej niz ten tani wzmacniacz.Dodam ze bardzo mi sie spodobał ten Pioneer bo miałem wtedy jeszcze BD 51 i chciałem kupic do niego amplituner,po tym odsłuchu,zmieniłem jednak zdanie,moze kolumny nie były dobrze dobrane,ale zdecydowałem sie sprzedac BD 51 bo strasznie mulił i postawiłemm na Marantza SR-6003 który był tanszy od 6004 o 900 pln,a praktycznie niczym sie nie róznił,i jestem zadowolony.

• 1 miesiąc później...

Witam po krótkiej przerwie.Wiec mam już tego Pionka podłączonego do ae aelite 1 w bi ampingu. Za około 3 tygodnie podepne je pod ae aelite 3;-)Naprawde nie wiem Dariusz jakiego Pioneera słyszałeś ale zakładam,że nie był to 72.Podpowiem,że system gra bez kalibracji i tylko na tych małych monitorkach a sygnał pochodzi z radia bo wszystko inne bede miał podłączone dopiero razem z 3-jkami.EQ w sposób bardzo konkretny bede ustawiał dopiero po podłączeniu do tv ze względu na menu ekranowe.Napisałeś,że 72 niewiele wnosi i wymiana 52 niewiele zmieni.52-jkę już sprzedałem a różnica między nimi jest DUUUZZZA na korzyść 72.Nie wiem jak jest z video bo nie mam go podpiętego pod tv,ale nie sądzę aby się gorzej sprawował w tej sekcji niż 52.Dodac należy,że dzwięk ulegnie zdecydowanej poprawie po podłączeniu cd,bd,aelite 3 i suba.

Witam po krótkiej przerwie.Wiec mam już tego Pionka podłączonego do ae aelite 1 w bi ampingu. Za około 3 tygodnie podepne je pod ae aelite 3;-)Naprawde nie wiem Dariusz jakiego Pioneera słyszałeś ale zakładam,że nie był to 72.Podpowiem,że system gra bez kalibracji i tylko na tych małych monitorkach a sygnał pochodzi z radia bo wszystko inne bede miał podłączone dopiero razem z 3-jkami.EQ w sposób bardzo konkretny bede ustawiał dopiero po podłączeniu do tv ze względu na menu ekranowe.Napisałeś,że 72 niewiele wnosi i wymiana 52 niewiele zmieni.52-jkę już sprzedałem a różnica między nimi jest DUUUZZZA na korzyść 72.Nie wiem jak jest z video bo nie mam go podpiętego pod tv,ale nie sądzę aby się gorzej sprawował w tej sekcji niż 52.Dodac należy,że dzwięk ulegnie zdecydowanej poprawie po podłączeniu cd,bd,aelite 3 i suba.Trudno aby zestaw za 10000 tyś tylko z frontami grał zle,a;e ja jestem pewien że za ta kase wszystko zagea ,chocby dlatego ze wydalismy znaczna sume pieniedzy,nie będe sie z toba spierał ale jak słuchałem np Pioneera 10 z B&W CDM7 to np teoretycznie lepsza 81 od twojej 72 bardzo była zawstydzona.A gra w stereo to już wstyd.

Witam po krótkiej przerwie.Wiec mam już tego Pionka podłączonego do ae aelite 1 w bi ampingu. Za około 3 tygodnie podepne je pod ae aelite 3;-)Naprawde nie wiem Dariusz jakiego Pioneera słyszałeś ale zakładam,że nie był to 72.Podpowiem,że system gra bez kalibracji i tylko na tych małych monitorkach a sygnał pochodzi z radia bo wszystko inne bede miał podłączone dopiero razem z 3-jkami.EQ w sposób bardzo konkretny bede ustawiał dopiero po podłączeniu do tv ze względu na menu ekranowe.Napisałeś,że 72 niewiele wnosi i wymiana 52 niewiele zmieni.52-jkę już sprzedałem a różnica między nimi jest DUUUZZZA na korzyść 72.Nie wiem jak jest z video bo nie mam go podpiętego pod tv,ale nie sądzę aby się gorzej sprawował w tej sekcji niż 52.Dodac należy,że dzwięk ulegnie zdecydowanej poprawie po podłączeniu cd,bd,aelite 3 i suba.

Możliwe, że nie wiesz jeszcze czego tak naprawdę w dobrym dźwięku szukać i podniecasz się efektownym a nie dobrym dźwiękiem. Akurat Darek przerobił troszkę tego sprzętu (z niższej jak i wysokiej półki) i na pewno dobrze ci radził. Tak jak wspomniał te nowe LX wypadają słabiutko na tle starszych wysokich modeli tego producenta (oczywiście poza wszystkimi nowymi wodotryskami).

Możliwe, że nie wiesz jeszcze czego tak naprawdę w dobrym dźwięku szukać i podniecasz się efektownym a nie dobrym dźwiękiem. Akurat Darek przerobił troszkę tego sprzętu (z niższej jak i wysokiej półki) i na pewno dobrze ci radził. Tak jak wspomniał te nowe LX wypadają słabiutko na tle starszych wysokich modeli tego producenta (oczywiście poza wszystkimi nowymi wodotryskami).

Witaj to nie jest tak że ja czy kolega Stempel,czy Szwed czepiamy się Najlepszy sprzet do kina był jednak robiony w latach 2000-2005 i tu nie ma żadnej dyskusji,ale nie oznacza to ze ludzie zamozni nie mają prawa kupywać nowych klocków.Tylko proszę nie pisać bajek jak to pięknie gra,bo fascynacja szybko mija.Zapewniam wszystkich owszem zdażają się amplitunery lepsze jak Onkyo 805,905,Yamaha 3900,Marantz 6003.Ale to tylko dobre a nie wybitne klocki.Pioneery,Denony i Sony to coraz gorsze klocki.Pare lat temu te marki wiodły prym Sony ES777,Pioneer10,Denony avc a1xv i9 i Yamaha a1,ax1,az1,az7,to były klasyki.Ktoś napisze że kosztowały fortune,i ma racje ,ale było wiadomo za co płacimy.Teraz te za7000-10000 tys to wypociny.

Nie neguję doświadczenia Darka i tego jaki i ile sprzętu przerobił.Doceniam to,że zabrał głos w tym temacie i chciał pomóc za co dziękuje.Mam przecież prawo się z daną opinią nie zgodzić i wyrazić swoją.Chodziło mi o porównanie do konkretnego modelu 52 i o to,że 72 zdecydowanie więcej wnosi niż 52.To,że dawny flagowiec vsa....10 gra lepiej w stereo niż 81 czy 72 to mnie wcale nie dziwi..Myślisz,że np za jakiś czas jak wejdzie lx84 bedzie on grał lepiej niz susano? Nie sądze.Mój post dotyczy tylko i wyłącznie 2 modeli 52 i 72 które Dariusz stawiał prawie na tej samej półce,z czym się nie zgodziłem bo nie z teorii lecz z praktyki usłyszałem dużą zmianę.Dla mnie i moich uszu to są 2 rózne ampli.Jeżeli chodzi o podnietę to doznaję jej przy mojej żonie a nie przy muzyce więc muzyka jest tylko miłym dodatkiem ;-)Jeżeli chodzi o cenę jaką podał Dariusz za fronty i ampli to jest ona baaardzo zawyżona.Kilka postów powyżej napisałem,że zapłaciłem za ampla 3600zł.Co do ae aelite 3 to kosztowały mnie nowe 2,5 tyś zł za parę.Razem oscyluje to w granicy 6100zł.Czyli prawie połowa tego co napisał Artur.Za taką kwotę trudno byłoby coś nowego na tym samym poziomie kupić.

Nie neguję doświadczenia Darka i tego jaki i ile sprzętu przerobił.Doceniam to,że zabrał głos w tym temacie i chciał pomóc za co dziękuje.Mam przecież prawo się z daną opinią nie zgodzić i wyrazić swoją.Chodziło mi o porównanie do konkretnego modelu 52 i o to,że 72 zdecydowanie więcej wnosi niż 52.To,że dawny flagowiec vsa....10 gra lepiej w stereo niż 81 czy 72 to mnie wcale nie dziwi..Myślisz,że np za jakiś czas jak wejdzie lx84 bedzie on grał lepiej niz susano? Nie sądze.Mój post dotyczy tylko i wyłącznie 2 modeli 52 i 72 które Dariusz stawiał prawie na tej samej półce,z czym się nie zgodziłem bo nie z teorii lecz z praktyki usłyszałem dużą zmianę.Dla mnie i moich uszu to są 2 rózne ampli.Jeżeli chodzi o podnietę to doznaję jej przy mojej żonie a nie przy muzyce więc muzyka jest tylko miłym dodatkiem ;-)Jeżeli chodzi o cenę jaką podał Dariusz za fronty i ampli to jest ona baaardzo zawyżona.Kilka postów powyżej napisałem,że zapłaciłem za ampla 3600zł.Co do ae aelite 3 to kosztowały mnie nowe 2,5 tyś zł za parę.Razem oscyluje to w granicy 6100zł.Czyli prawie połowa tego co napisał Artur.Za taką kwotę trudno byłoby coś nowego na tym samym poziomie kupić.

Z tym kupnem to i tak i nie :-) Bo choćby Marantz SR 6004 w cenie 3k zł i masz dobre kino i stereo. Co do reszty to tak jak piszesz masz prawo mieć swoje zdanie ale właśnie po to piszemy na forum aby od razu ukierunkować innych w dobrą stronę aby nie musieli kilkanaście razy zmieniać sprzętu w celu poszukiwania złotego środka.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Cześć.

Ja mam Onkyo 905 właśnie z zestawem Acoustic Energy Aelite 5.1 z tym że na tyłach mam Aelite 2 a nie Aelite1. Polecam to rozwiązanie. Teraz Aelite 2 mozna nabyć za 1400zł. Przy słuchanu np. koncertów gdzie słuchasz 5.1 lub na czterech głośnikach warto z tyłu też mieć coś mocniejszego.

Z tym kupnem to i tak i nie :-) Bo choćby Marantz SR 6004 w cenie 3k zł i masz dobre kino i stereo. Co do reszty to tak jak piszesz masz prawo mieć swoje zdanie ale właśnie po to piszemy na forum aby od razu ukierunkować innych w dobrą stronę aby nie musieli kilkanaście razy zmieniać sprzętu w celu poszukiwania złotego środka.

[/quote

Jeżeli chodzi o marantza to nie miał tego na czym mi zalezało tzn radio internetowe podobnie jak 52.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.