Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmaczniacz do kolumn DIY Visaton

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie posiadam kolumny DIY zrobione na głośnikach Visaton AL170 + KE25SC. Zrobione według projektu Borysgo z poprawioną zwrotnicą - oficjalną do tych głośników ze strony visatona. Aktualnie gra to w kinie domowym z amplitunerem Yamaha RX-V765 lecz gra to paskudnie - normalna rzecz z amplitunerem. Przyszedł czas na zamianę kina na stereo ponieważ oglądam bardzo mało filmów, a jak już to przeważnie z włączonym lektorem - warunek mojej kobiety:) Więc stwierdziłem że kino nie jest mi wcale potrzebne ponieważ 80% to muzyka a 20% to filmy.

Kolumny mają raczej zimny charakter brzmienia i określam go raczej jako ostry. Chciałbym dobrać do moich kolumienek jakiś wzmacniacz do 2500zł który je złagodzi, przede wszystkim niższy zakres wysokich tonów a doda szczegółów. Ponieważ lubię dźwięk ciepły choć nie kluchowaty z dużą ilością szczegółów.

Muzyka jakiej słucham to przeważnie elektronika czyli Bjork, Hybrid, Chemical Brother ale też Coldplay, Myslovitz, Enigma, Massive Attack, Radiohead i dużo muzyki filmowej w stylu soundtracka z K-pax, City of Angel... Gdybym zaczął tak wymieniać to by miejsca nie starczyło;) Ale wniosek jest taki że słucham chyba wszystkiego prócz disco polo i tandetnego techno, choć lubię posłuchać dobry minimal.

Pokój w którym będę słuchał muzyki to 17m2

Źródłem jest na razie komputer i PS3 chyba że za 3000zł znalazł bym jakiś ciekawy zestaw cd + wzmacniacz. Oczywiście sprzęt nie musi być nowy, ale musi mieć pilota - to nie moje wymaganie i nie da się obejść tego fantu:)

Proszę was o ogólne podpowiedzi co do doboru wzmacniacza lub wzmacniacz + cd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/65020-wzmaczniacz-do-kolumn-diy-visaton/

Zmień zwrotnicę. Tamta wg symulacji jest do kitu. Widać jakie są powody ostrości i zimnego dźwięku. Podbite 6kHz ponad całe pasmo i wycofane średnie częstotliwości. Zgranie fazowe też pozostawia wiele do życzenia.

Ukryta Zawartość

Zaprojektuję zwrotnicę (za pomocą symulacji w programie Visatona) która na pewno ociepli, złagodzi i uszlachetni dźwięk. Poprawi także zgranie fazowe. Wcale nie trzeba latać i szukać dziesiątek wzmacniaczy. Żaden nie da takiej zmiany. Tu są konieczne korekty o dobrych kilka dB.

post-17766-100000040 1282415827_thumb.jpg

post-17766-100000041 1282415827_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje poprawki. Bez wielkiej rewolucji w elementach. Zawsze można rewolucję zrobić. Te zmiany wiele poprawią. Z okolic 6kHz odjęto prawie 4dB. Tego żaden normalny wzmacniacz nie zrobi. Chyba, że jakiś celowo popsuty.

Wyszedł lekki dołek przy górnym środku, co złagodzi brzmienie. Więcej płyt będzie się dało słuchać bez nerwów.

Czy ja wiem jak to zagra? Nie wiem. Wiem tylko, że zmiany na pewno pójdą w stronę złagodzenia brzmienia.

Zgranie fazowe jest po modyfikacji o niebo lepsze. Reverse-null do ponad -30dB. Schemat zwrotnicy w zakładce DIY.

Ukryta Zawartość

post-17766-100000020 1282420029_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.