Skocz do zawartości
IGNORED

wadliwy wzm CA przydzwiek

marius

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czytajac forum doszedlem do wniosku ze tylko duza fachowa wiedza uczestnikow

jest "moja ostatnia nadzieja". Od roku mam nurtujacy mnie problem ze wzmacniaczem

CA A500 (od razu zastrzegam ze serwis twierdzi ze wzmacniacz spelnia parametry i jest ok).

Otoz bez wzgledu na polozenie pokretla sily glosu (zadne urzadzenie nie podlaczone do gniazd wejsciowych) wzmacniacz "brumi" czyli z odleglosci 15-20 cm od glosnika slychac

"buczenie"-przydzwiek sieciowy i ponadto syczenie (szum) z glosnika wysokotonowego (ma prawo byc tylko kwestia jak silny - jak jest w waszych systemach?). Nie wiem ale chyba nie jest to normalny objaw we wzmacniaczach kosztujacych jednak pare groszy (to nie mini wieze z rynku). Oczywiscie tego przydzwieku nie slychac w miejscu odsluchu, ale chyba nie powinno go byc

prawie wcale (moze jakis minimalny, ledwie slyszalny poziom po przylozeniu ucha pod sam glosnik). Przepraszam za dosc moze metne wywody ale kupujac ten wzmacniacz nie spodziewalem sie takiego efektu, na starszym technicsie ten efekt byl znikomy. Probowalem kombinacji z zasilaniem (oprocz kondycjonera), listwa nie pomogla, zmiana polaryzacji tez nie, zasilanie z innej linii tez. Mam instalacje sieciowa nowego typu (TN-S) trojprzewodowa z uziemieniem.

Probowalem obracac transformator toroidalny we wzm. - efekt mizerny. Moze wymiana transformatora, moze filtracja w zasilaczu ? Co moze byc przyczyna?

Czekam na cenne rady forumowiczow,

pozdrawiam

Mariusz

https://www.audiostereo.pl/topic/6550-wadliwy-wzm-ca-przydzwiek/

hmmm, jeśli jest tak jak piszesz, czyli niec nie podłączone do wejsc, a slychac przydzwiek - wyglada na to że po prostu jest to jakas usterka

Zawiez wzmak do serwisu, podlacz i sprawdz razem z Panami Serwisantami, czy tam bedzie tak samo. Jesli tak - nie daj sie splawic serwisowi (rozumiem ze wzmak jest na gwarancji).

Sam mam A500, i nic nie buczy, nawet na vol "do dechy", niewazne czy CD odlaczony od wejscia, czy podlaczony

Czy przydzwiek slychac w obu kanalach, i czy na wszystkich wejsciach?

Może to kwestia zakłóceń sieciowych? Od niedawna mam CA 640A i przy dużych obciążeniach w sieci (a takie się niestety zdarzają, bo np. sąsiad-majsterkowicz włącza jakieś ustrojstwo własnej roboty) pojawia się taki przydźwięk na chwilę. Wieczorami i w niedzielę jest spokój - sąsiad chyba śpi/święci dzień święty. Kondycjoner Heliona 1750XP problemu nie rozwiązał. Jeśli chodzi o szum w głośniku wysokotonowym, to też go mam, ale dopiero jak "odkręcę" potencjometr na maksa, jest niewielki, tutaj kondycjoner trochę pomógł (wcześniej był wyraźniejszy). Sam nie wiem, może te wzmaki takie czułe są? Kiedyś miałem Technicsa i mogło UFO lądować, a ten grał jakby nigdy nic. Mieszkasz w bloku, czy w domu wolno stojącym? Być może to kwestia instalacji? Najlepiej byłoby, gdybyś mógł u siebie podłączyć jeszcze jeden taki sam wzmak i zobaczyłbyś, czy grzeczny jest.

Dzieki wielkie za odzew, mieszkam w bloku i ten efekt przydzwieku jakos jest caly czas niezaleznie od pory dnia.

Przydzwiek slychac w obu kanalach i na wszystkich wejsciach. O podobnych przypadkach w tym wzmacniaczu

czytalem na grupie alt.pl.audiofil. Jakies pechowe egzemplarze, moze sprawa zaklocen w sieci zasilajacej. Musze znalezc kogos z takim wzmacniaczem i pozyczyc na probe. Moze jakis fachowy elektronik moglby sie wypowiedziec w tym temacie?

pozdr

Mariusz

Kolejny wzmacniacz "markowy", który buczy:( Buczenie może być spowodowane przez złą konfiguracje masy lub przez "jakieś zimne" luty. Ta druga opcja bardziej prawdopodobna, ale lepiej jak pójdziesz za radą kolegów i oddasz go do serwisu. POZDRAWIAM:)

moze to tzw. pętla masy, jeśli wszystkie urządzenia masz w jednym gniazdku elektrycznym z bolcem może wystąpić pętla masy. Należy przerwać pętlę masy tzn:

1) wpiąć jedno z urządzen (CD lub wzmak) do innego gniazda bez bolca

2) usunąć bolec z gniazda w scianie

Piszę z własnego doświadczenia, blok, Warszawa, CA pre i dwie końcówki oraz cd 500 se,, rozwiązanie 2 pomogło definitywnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.