Skocz do zawartości
IGNORED

Rega Planet wersja I

zwisu123

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję budżetowego źródła z drugiej ręki, a że gust mam już ukierunkowany zastanawiam się m.in. nad tą właśnie pierwszą Regą Planet. Niestety nie było mi dane usłyszeć nigdy Regi więc nawet nie miał bym porównania gdyby starsza wersja miała wiele cech wspólnych z nowymi CD tej marki.

Prosił bym kolegów znających to urządzenie o opisanie własnych doświadczeń sonicznych z tym modelem.

Ewentualnie na jakie maszyny zwrócić uwagę. Zależy mi na średnicy, barwie i dość otwartym ale niejasnym charakterze. Odpadają wszelkie Cambridge, Nady, Rotele, Harmany, Denony itp. Z tańszych rzeczy w grę wchodził Xindak 06 - podobał mi się brzmieniowo. A z nowości Pro-Ject CD Box SE może być "dla mnie" ciekawy.

Rega (lub inny) miała by grać z cieplejszym, ale rozdzielczym Sphinxem. Gdyby Rega także była pastelowa, płynna itd sytuację powinien uratować u mnie PBJ Kimbera.

Dziękuje z góry za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/65656-rega-planet-wersja-i/

napisz do Tomaena, miał tego cedeka. Ja słuchałem u siebie w porównaniu z linnem (wtedy porównanie ze wzmacniaczem naima nait3R) i wg mnie porównywalna klasa z mimikiem linna, ze wskazaniem na Regę ze względu na "wyraźniejszy" bas...

pzdr

sorry za kolejny wpis, ale jakoś mało składnie mi wyszło...

Reasumując:

w zestawieniu ze wzmacniaczem naima nait 3R i kolumnami sonus oliva na revelatorach cedek Regi był porównywalny z linnem mimik, miał nawet lepiej zaznaczony bas.

Jeżeli akceptujesz wygląd i brak pilota, uważam, ze to świetne, tanie źródło.

pzdr

Dzięki Staszku. Miałem Mimika, więc porównanie do niego jest bardzo na miejscu. Mówisz zaznaczony bas... ale szybszy niż w Linnie? Bałem się że Rega to takie jeszcze bardziej plastyczne granie niż Mimik, a taki charakter grania ma już wzmacniacz Sphinxa więc nie chciał bym jednej, miękkiej poduchy dźwięku.

A co do pilota to była opcja, i jak akurat mam możliwość wzięcia z takowym tego CDka.

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.