Skocz do zawartości
IGNORED

Zaraz wiosna co pod żaglami!!!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie dowierzam do końca mapom. Parę lat temu do gazety Rejs była dołączona mapa starego żeglarza, którą wykonywał sam przez 50 lat. Oczywiście chodzi o Śniardwy. Jako wędkarz zimą z echosondą od dwóch lat badam jego odkrycia. Jak na razie się potwiedzają. Groźnych głazów mało i mozna pływać śmiało. Często po tym akwenie pływam z pomocą GPS i jak dotychczas szczęśliwie, czego Tobie i innym równiez życzę.

Może po prostu miałeś szczęście. Ja już raz wpadłem, na szczęście venuską lub starym conradem przerobionym na kilowo-mieczowy, więc nic specjalnego się nie stało. Ale za życzenia dzięki!

PS: zazdroszcze wytwałości w badaniach - Śniardwy to w końcu kawał jeziora...

Conradem 600 przed laty pływałem. Bardzo dzielna łódka balastowo-mieczowa. Świetnie żegluje na silnych wiatrach. Kiedyś syn nią wpadł na kamienie na Darginie. Od wyjścia ze Sztynortu po prawej stronie płynąc na Mamry. łodka przezyła.:):):)

• 1 miesiąc później...

Właśnie wróciłem z pływania oceanicznego. Pogoda wyśmienita, dobrze dmuchało (do 33 węzłów)od lądu, tak więc nie było większych fal niż 2 metrowe. Tydzień minął tak szybko czego bardzo żałuję:):):)

Pozdr. wszystkich żeglujących forumowiczów.

• 2 tygodnie później...

Nie tak dawno wróciłem z żagli z oceanu, a tu miniony weekend był wspaniały na Mazurach. Od piątku do niedzieli odbywały się regaty aktorów w Mikołajkach. W sobotę było główne swięto- dni Mikołajek. Kupa atrakcji, występy, przyciągnięcie ze Śniardw mikołajskiego jesiotra, petardy i fajerwerki.Pogoda dopisała, było i słońce i wiatr. Ludzi full. Szkoda, że nikogo z forumowiczów nie spotkałem :):):) Pozdr. dla Zildjiana,który do mnie dzwonił.

Tak!!! Dziś odebrałem- dzięki i szkoda!

Wiatr, słońce, ogień i dym ogniska, pieczyste, noi ognista woda i zupa chmielowa:):)

A Frank obiecał wykonać trap:):):)

Jednak nic straconego, bo sezon długi.

Pozdr.

W trakcie odpoczynku i prac siłowych (wybieranie szota przy wietrze o sile 34 knots)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-773-100005630 1170271258_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O witaj Macieju :)

Ja tyle co miałem z roboty wychodzić, ale taka ulewa ze jak wyje to cały mokry bede,

a rano słoće i w ogóle pogoda jak marzenie.

Ale nie martwcie się - pracuje nad wyjazdem na łajby w sierpniu no i moze sie uda wyjechac :)

ale nic nie mowie - zobacze jak bedzie :)

miłego picia ;-)

• 3 tygodnie później...

Grochówka jest fajna. Swoją pozycję zdobyła dziędzi Frankowi, który tam gościod kilku lat (bliskie sąsiedztwo Lwa Rywina).

Wnajbliższą sobotę weekendową moja łajba Taurus cumuje w porciena Wierzbie. Jeśli ktoś z forumowiczów będzie w pobliżu? To zapraszam.

• 4 tygodnie później...

Dwa tygodnie temu odbyły sie w Mikołajkach regaty dziennikarzy.Niestety z prasy audio nikogo nie było. Chyba tyłki za cięzkie i poprzyrastały do foteli:):):) Brak krzepy i kondychy wyłazi. Natomiast w najbliższy weekend zlot oldtimerów. Jest to najzacniejsza impreza mazurska. Pozdrowienia Kapellemu-szkoda, zesmy byli natak odległych wodach:):)

Ja wczoraj wieczorem z MAzur wrociłem.

Było fajnie, wiało przyjemnie, słońce świeciło konkretnie.

Szkoda zesmy sie Zydelku spotkać nie mogli, ale w Sztynorcie mnie przytrzymało jeden dzień nadprogramowo ;)

A do weekendu zostać nie mogłem, bo kumpel musiał wracac :(

przez dwa tygodnie siedziałem na Mazurach, było b. fajnie tylko niestety nic nie wiało...przez dwa tyg. tylko raz dmuchnęło 3-4 i tego samego dnia spadł jedyny deszcz!! wrrr... No ale co tu zrobić - taki urok Mazur.

Ja jutro z rańca wypadam. Wpierw płyne na górkę w jednej zatoczce na Ryńskim. Rosnatam rydze (dwa tygodnie temu już były).żona nazbiera, usmaży na masełku + złowiona rybka, a potem do Mikołajek na zlot:):) Powrót wieczorem w niedziele.

cold fire- niestety grzybków nie było za sprawą suszy:):) Była rybka, kobiety wino i śmiech.

Impreza niezwykle udana. Ludziska dopisały. Wczoraj w Mikołajkach było tyle łódek, co w środku sezonu. Kto spłynął po 19-tej miał problem. Pontony w wiosce i betonowa keja od mostu aż do końca nabrzeża była wypełniona. Pogoda letnia, słonecznie i b. ciepło. Słaby był wiaterek, ale dziś od popołudnia zaczęło troszkę dmuchać. Przewiduję, że tegoroczny sezon potrwa jeszcze i będzie frajda zeglować do października.

• 4 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Już wkrótce znów będziemy mieli wiosnę i coraz cieplejsze dni. Patrzeć tylko jak rozpocznie sie nowy sezon żeglarski w kraju. W tym roku weekend majowy przypada na aż 9-dni. Mozna wiec zaplanować już teraz długi wypad na piekne Mazury. Kto planował żeglować?

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Współczuję tym żeglarzom, którzy z powodu czarteru musieli być zmuszeni do pływania.

Zero frajdy i przyjemności, a jedynie walka o przetrwanie, chlód, wilgoć i pomyłki metereologów z określeniem pogody i jej przewidywalności :):) Wiatr szkwałowy dobry na godzinę szaleństwa i nic poza tym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.