Skocz do zawartości
IGNORED

Zaraz wiosna co pod żaglami!!!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Zydelek

Walczylem na Mamrach we wtorek z wiatrem...katorga, nie bylo w tym nic przyjemnego, po dwoch godz splyw do portu, nie pomagaly dwie bluzy, dwie kurtki i koszulki...dla mnie takie plywanie jest zbyt uciazliwe,

To nie ja chce wydac a znajomi i napalili sie na lodke z Polski, nie wiem dlaczego. Ceny?

W kazdym razie chca mnie zaciagnac przed komputer bym im cos szukal. No i pytanie jest, gdzie i co mozna znalezc. Nie wiem sam jaka to ma byc lodka bo SMS zawieral tylko dlugosc - okolo 25 stop. Pewnie to owe 8 metrow. Nawet nie wiem czy to ma byc zaglowe czy nie. Wiem, ze kabinowe. Cenowo takze znak zapytania bo maja 3 domy i pies wie czy chodzi im o bzdet czy o cos powaznego. To nie milionerzy a robole - praca najemna.

pzdrw

soso

Soso

Jesli dobrze rozumiem to chca sciagac lodz z polski (uropy do USA. Dziwny to kierunek jesli chodzi o uzywki. W USA mozna dorwac zaglowke sporo taniej niz w europie (nawet doliczajac oplaty i atesty europejskie). Drozsze jakchty uzywane lepiej jest kupic chyba jednak poza granicami polski.

Soso- polecam Delphię 27.

Kolega ma tę łajbę z pełnym wyposarzeniem: Lazy, szt. sztag, elektryczny patent do kładzenia masztu, el. winda kotwiczna, ster strumieniowy, silnik Volvo penta zabudowany, składana automatycznie śruba, ogrzewanie Vebasto, klimatyzacja, gorąca woda, wc morskie, prysznic, przetwornica prądu, radio cd, panoramiczny TV lcd, dvd, tuner sat., pokład tekowa klepka z pasami antypoślizgowymi, el. system refowania, kambus w pełni wyposarzony (mikrowela, piekarnik, lodówka, zamrażarka itd.), baryk w mesie, materace w kajutach podgrzewane, auto pilot, nawigacja, itd. Łajba jest balastowo mieczowa z wózkiem. Cena za to cacko w tym wyposarzeniu niemal okazyjna. Kumpel zapłacił jedyne tylko 420 tyś. zł.

Łajba jest niesamowicie bezpieczna, świetnie pływa pod żaglami jak i na 11 konnym silniku diesla, który jest cichy i ekonomiczny. Tak wiec gorąco polecam. Producentem jest stocznia jachtowa Sport Lake z Olecka.

Natomiast jeśli coś tańszego, to polecam ze stoczni mojego innego kumpla. Twistery 800 za ok. 120 tyś. brutto. Jeśli byłbyś zainteresowany mogę podesłać namiary.

Widzę też, że ktoś ma wątpliwości czy warto z Polski ściągać łajbę za granicę.

Jako żeglarz ze stażem 30-to letnim powiem ze warto!!!

W USA za starą krypę trzeba zapłacić od 50-100 tyś ziela:):) Żaglową. Motorówki są tanie ale nie żagielki :):)

Dane techniczne Twister800

Długość 800 cm

Szerokość 270 cm

Wysokość masztu 1050

Zanurzenie 45 cm

Zanurzenie z mieczem 160 cm

Wysokość wetrzu 190 cm

Powierzchnia żagli 32 m2

Miecz 115 cm, obrotowy

Silnik Honda 5 KM

Ilość miejsc do spania 7-8

Zbiornik na wode pitna 5 l

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-803-100002414 1170291652_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, ze Frank szybko "odrabia" pracę domową.

Poszukaj strony www.twister800-białystok.com lub coś podobnego. To będzie strona Krzysztofa Kłosowskiego właściciela tejze stoczni. Wielkie doświadczenie- jest starym zeglarzem pasionatem w tym co robi. Te jachty posiadają świetne okucia, maszty i bomy z firmy Kotnic, która jest uznanym producentem okuć w Europie. Na targach w La Rochelle ich wyroby są rozchwytywane.

Pan Zdzisiu robi nie gorsze,no i na dodatek w grodzie nad "Białą" :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

W stosunku do weekendu majowego ten czerwcowy był wyborny. Pogoda dopisała, chociaż powiało tylko we czwartek- na Darginie nawet się zarefowałem:) Dziś na koniec spadł deszczyk.

Niestety jeszcze nie wiem do kogo zakomunikować swoje uwagi. Otóż po ostatnich przypadkach wpłynięcia na starorzeczu Węgorapy żeglarzy na linię wysokiego napięcia oznakowano to miejsce. Natomiast jestem zaniepokojony bezmyślnością władz Węgorzewa. Otóż na rzece przed portem w Węgorzewie załozyli izolacje sieci energetycznej. To spowodowało jej obniżenie pod wpływem dociążenia. Wpływając od strony Mamr nie ma oznakowania jaka jest bezpieczna dopuszczalna wysokość łajby z masztem. Takie oznaczenie widnieje wyłącznie przy wypływaniu. Czyżby ludzie odpowiedzialni za to mieli w dupie wpływających do Węgorzewa?

Chodzi Ci o silniki zaburtowe?

Jesli tak to są to silniki pomocnicze i nie mają na celu osiągania prędkości a wyłącznie zastąpienie pracy żeglarza pagajami. Prędkość jacht ma rozwijać pod wpływem wiatru.

Znak jest, tyle że "twarzą" zwrócony do wypływających:):) Wpływając jednak żaden znak lub napis nie informuje. Rozmawiałem na ten temat z innymi zeglarzami. Wszyscy są zdumieni. Rozmawiałem również w bosmanacie portu. Niestety chłopaki tam zatrudnieni nie mają nic do gadania:):) Ich rola polega na zbieraniu opłat za cumowanie:) A szkoda...?

A może ten znak był ustawiony prawidłowo, tylko jakieś złośliwe chuligańskie wybryki go odwróciły? Stoi bowiem po prawidłowej stronie dla wpływających- tyle że plecami :):)

Az musze normalnie to sprawdzic:)) powiem Ci szczerze ze nie dalej jak w piatek wyplywalem na jezioro (potem oczywiscie tego samego dnia splynalem do portu) dalbym sobie reke uciac ze widzialem znak normalnie stojacy, a jestem dlatego zdziwiony bo wlasnie z kumplem na temat tych przewodow rozmawialismy i celowo na to uwage zwracalem, potem tez wplynalem na stary kanal tam gdzie byl ten wypadek...ale skoro jest tak jak mowisz to moze to wynikac z tego ze mieszlem (i mam nadzieje ze bede mieszkal) w Wegorzewie przez ponad 20 lat, teraz wpadam tam tez bardzo czesto i moze to przyzwyczajenie:))))

Mag

ja z powodu braku funduszy, zamiast na morze, bede się bawił na mazurach na tang'u 730. za t ow przyszłym tygodniu będę nad niesłyszem by pobawić się tam na FIN'ie :)

pozdrawiam brać żeglarską :)

Virus :):) tylko uważaj, bo Mazury potrafią być zdradliwe. Potrafi i na nich dmuchnąć nawet do 50 knots :):) w mgnieniu oka, czyli o wiele szybciej niż na morzu. Pływam prawie 30-ci lat, więc....

Pozdr. wodniaków melomano-audiofili.

kapelli pozdrawia przedwakacyjnie

i informuje że zapowiadają sie pierwsze od kilku lat wakacje bez łajby.

najpierw norwegia na ok 2 miesiące, wyjeżdzam za tydzien,

a potem.... jak kasa da

pomyślnych wiatrów żeglarze!

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.