Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć kable bi-wiring?

rozmaryn

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny Dali 6006 4 ohm, wzmacniacz NAD 304. Z tyłu wzmacniacza jest napisane "A or B min. 4 ohm", "A and B min. 8 ohm". Czy mogę parę od basu podłączyć jako A, a drugą parę jako B? Nie spali się wzmacniacz?

Jarzabek: "podłączasz tylko jedną parę kolumn"

Czyżby? Przy zdjętych zworach obwody niskośredniotonowe i wysokotonowe kolumn są rozseparowane, co jest analogiczne z równoległym podłączeniem dwóch niezaleznych obwodów - czyli np. dwóch par kolumn (A+B). Tak czy owak, można bezpiecznie dla wzmacniacza podłączyć poszczególne sekcje kolumn do wejść A i B, pamiętać należy oczywiście o zdjęciu zwor.

Teo, zgadza się, że moja wypowiedź nie była specjalnie precyzyjna i wyrafinowana, ale przy ustawieniu (A or B) wzmacniacz "zobaczy" jedną parę kolumn niezależnie od tego, co zrobimy ze zworami w kolumnach. Od tego właśnie jest ten przełącznik!

Pozdrawiam

Obwód średnio i wysokotonowy jest podłączony przez kondensator. W tym wypadku wzmacniacz widzi obciążenie tylko od strony głośnika niskotonowego.

Sprawy czasami komplikują się, gdy mamy kolumny dwu i pół drożne.

Czy na pewno takie połączenie jest bezpieczne? Ja mam identyczne wyjścia we wzmacniaczu, kolumny to 2,5 drożne Dali 450. Gdzieś na forum czytałem, że takie połączenie może spalić wysokotonówki w kolumnach.... Nie lepiej podłączyć wszystko do jednej pary gniazd?

Hurtem, jesli można:

romekp: "Teo, wciąż są połączone równolegle"

- a co ja innego napisałem? Toż to właśnie ;)))

Jarzabek: "przy ustawieniu (A or B) wzmacniacz "zobaczy" jedną parę kolumn"

- veto. Przy podłączeniu poszczególnych sekcji do odzielnych par gniazd, zdjęciu zworek, i ustawieniu A LUB B grać będą tylko wysokie, lub tylko niskie. W takiej konfiguracji we wzmacniaczu wybrać należy A ORAZ B.

_igod_: "Sprawy czasami komplikują się, gdy mamy kolumny dwu i pół drożne"

- nic się nie musi komplikować. Zdjęcie zworek przy gniazdach kolumn rozłącza zwrotnicę na dwa niezależne obwody. Niezależne. Wyłącznie od konstruktora zależy, gdzie przebiega podział (np. góra / reszta, góra i środek / bas).

MarkoPolo: "Czy na pewno takie połączenie jest bezpieczne?"

Jest bezpieczne. Przenosisz po prostu miejsce równoległego połączenia obu torów kolumny z tejże do wzmacniacza, i to wszystko. Na pewno nie uszkodzi ci to wysokotonówek (są chronione przez dokładnie te same elementy zwrotnicy, co przy połączeniu jedną parą kabli), ani wzmacniacza. Może jakieś wzmacniacze - wynalazki przy wyborze "A and B" łączą gniazda szeregowo, ale wtedy taka zabawa a) niczym nie grozi, b) będzie natychmiast słyszalna.

"Nie lepiej podłączyć wszystko do jednej pary gniazd?"

- można, ale tracisz zalety biwiringu. Jeśli masz kabel umożliwiający takie połączenie, warto spróbować. Jeśli musiałbyć kupować drugi - niekoniecznie warto.

BTW, podaj email albo napisz do mnie na priv, teo73 na serwerze o2 w pl.

Fabianek: "jagby"

Ja cię proszę, bez takich...

Pozdrawiam ;)

Teo

Aaaa, to chyba jednak Jarzabek jest ciemny jak tabaka w rogu ... Rozmaryn, nie słuchaj Jarzabka bo to tylko trener drugiej kategorii;-)

Założyłem, że połączenie (A+B) to połączenie równoległe, a (A or B) - coś jakby szeregowe. Tym sobie wytłumaczyłem tę zalecaną przez producenta wzmacniacza różnicę parametrów. Czemu zatem służy ten przełącznik?

przełącznik jest po to, żeby można było podłączyć dwa zestawy kolumn, np. nagłaśniając dwa pomieszczenia. jak widać przydaje się do biwire. ograniczenie jest dla tego, że jak podłączysz równolegle dwa zestawy kolumn około 4 ohm, to obciążenie wzmacniacza będzie około 2 ohm, czego konstruktorzy jak widać się obawiają.

We wzmacniaczach nie ma pozycji przełącznika oznaczonej "A or B". Są A, B, A+B. Przez określenie "A lub B" rozumie się po prostu wybranie wyjść A bądź wyjść B, NIE zaś ubydwu.

W zasadzie wszystko jedno, czy w typowym wzmacniaczu ( łączącym wyjścia równolegle przy wybraniu A+B) wetkniemy oba komplety kabli do biwiringu w jedną parę wejść, czy w dwie. We wzmacniaczy nietypowym (łączący szeregowo - są takie?) rozwiązania "nie zagra", ale bez niebezpieczeństwa dla sprzętu. Teoretycznie przynajmniej żadnego takiego niebezpieczeństwa nie widzę ;)

Wskazówka: jeżeli producent wzmacniacza przy "A or B" zezwala na niższą impedancję kolumn, niż przy "A+B", to wzmacniacz łączy wejścia równolegle. Przy połączeniu szeregowym byłoby odwrotnie, przy "A+B" możnaby użyć kolumn o niższej imp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.