Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i kolumny do 3-4 kPLN ?

jurek l

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega chcial zeby bylo cieplo - wiec Vincent nie jest najlepszym pomyslem moim zdaniem.

Ale zapomnialem o sobotnich odsluchach - jak sie nie boisz polskiej produkcji to poszukaj info o ABOXie na forum - wzmak za ok 1800 pln albo skontaktuj sie z Darkulem (tez namiary na forum) i pytaj go o wzmak tez za ok 1800 pln - obydwa to ciekawe propozycje budzetowe gdzie nie placisz za marke - sluchalismy ich w sobote i za te pieniadze ciezko znalesc cos ciekawszego. Ewentualnie jesli naprawde chcesz ciepla to moze jakas niedroga lampka?? :)

Lampka - firma J R Electronics z Gdanska - na forum znajdziesz namiar - jedyny minus - trzeba sie tam wybrac na odsluchy. Ewentualnie Amplifon Wl 25 - ale to bodajze 2800 - mozesz posluchac w Audiopunkcie na Batorego. ABOXa mozesz za kaucja dostac do domu (nawet chyba jest teraz w Warszawie), co do wzmaka Darka - musisz sie z nim kontaktowac w sprawie odsluchow.

wzmacniacze jakie ludzie Ci tu polecaja sa z roznych bajek:)

na sam poczatek powinienes posluchac nie marek ale rodzajow konstrukcji. Z lamp porownaj williamsony (wiekszosc tanich lamp) z ukladami SE (konstruktorzy beda wiedzieli o co chodzi). Porownaj tez DIY na opampach z tymi na elementach dyskretnych pytaj o klasy pracy tych wzmacn. W duzym stopniu charakter brzmienia mozna wiazac z rodzajem konstrukcji do czego nie doszli jeszcze niektorzy redaktorzy pisemek:)

pomocy!!!!

Powiem szczerze (a raczej napisze), ze jestem skolowany. Po pierwsze kocham muzyke i kocham dzwiek. Powiedzmy, ze nie docenialem wczesniej jakosci jaka moze dac dobry sprzet. Mialem kiedys finezje i amatora, potem mala wieze unitry (to jeszcze lata osiemdziesiate), potem radmora i kolumny sony (niewiele mozna bylo wtedy kupic, gralo to u mnie prawie 10 lat, oczywiscie z "konturem" i przekreconymi galkami niskich i wysokich na maksa), jak Radmor siadl, postanowilem kupic amplituner kina domowego. I kupilem DENONA 1601 i Quadrale Platin. Oczywiscie nie odsluchiwalem Denona wczesniej bo bylem przeswiadczony, ze wszystko gra podobnie. Do denona nie moglem sie przyzwyczaic. Wiec go sprzedalem (quadrale tez) i kupilem Yamahe (ktora grala w sposob zblizony do radmora czyli do tego do czego bylem przyzwyczajony przez lata). Ale Yamahy juz nie moglem sluchac, mimo wszystko zaczelem wspominac Denona i przede wszystkich zaczalem sluchac muzyki z ustawieniem na zero regulacji tonow. Wiec przeszedlem metarmofoze; Aby calkowicie sie nie poddawac probowalem amplituner Yamahy z roznymi kolumnami takimi jak Vivace, Omegi, Hyperion, itp.

W koncu podjalem decyzje, ze nic sie nie da zrobic i trzeba kupic wzmacniacz i kolumny (Yamaha niech zostanie jako produkt uboczny, do kina).

Ale boje sie kupic teraz czegokolwiek bo juz doswiadczylem, ze tak jak cos brzmi dobrze w salonie u mnie brzmi inaczej. Stad byla moja prosba abyscie mi doradzili ewentualne zestawy: wzmak+kolumny z zalozeniem zlego akustycznie pomieszczenia i poszukiwanego dzwieku raczej cieplego, z dobrym basem i przestrzenia.............

Wiem, wiem, ze wszystkiego trzeba posluchac samemu, ale propozycje...................;

Troche stracilem energii............

propozycji masz tu calkiem sporo - teraz sie po prostu troche zakrec by przynajmniej kilku z tych klockow posluchac - te ktore Ci sie spodobaja w salonach postaraj sie wypozyczyc do domu, a jak cos w domu zagra dobrze - bedziesz mial odpowiedz :)

Jeszcze moje trzy grosze.

Jeśli chodzi o niedrogie zestawy, to dwa tygodnie temu w Audiopunkcie przypadkiem syszałem (raczej nie słuchałem, bo przysiadłem tylko na minutkę) Amplifona WL25 podłączonego do podłogowych Visatonów (sądząć po cenie, ok 1,8kzł, to te same, o których wspomina pal w jednym z wpisów powyżej). Grało bardzo miło: dość ciepło, ale nie kluchowato; szczegółowo, ale bez żadnej natarczywości; bas się nigdzie nie rozlewał.... Jakiś jazzik leciał i podobało mi się. (A źródłem był niedrogi Harman Kardon, nie pamiętam modelu ale chyba kosztował ok. 1kzł.)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.