Skocz do zawartości
IGNORED

Mildton 110 wymiana basów a zwrotnice

przemcio17

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kolumny głośnikowe Mildton 110W 8-omowe. Chciałbym wymienić głośniki basowe na jakieś mocniejsze np. 250W, bo te które mam prawie sie już rozsypały:] (ahh te imprezy ;P). Czy przy wymianie glośników na mocniejsze potrzebna jest też wymiana całego układu zwrotnic?? Co się stanie jeżeli tego nie zrobie??

Większej pojemności obudowy z powodu zwiększenia mocy głośnika??? Pierwsze słyszę - ciekawe jakie jest uzasadnienie takiego spostrzeżenia.

Pytanie nadaje się do działu DIY raczej. Przede wszystkim inny głośnik pociągnie za sobą konieczność dostrojenia zwrotnicy - prawie całej - nie tylko toru niskotonowego. Nie zależy to od mocy głośnika - jakbyś założył słabszy też będzie trzeba os nowa zrobić zwrotnicę. Również konieczność wzmacniania obudowy będzie zależna jeszcze od paru innych parametrów.

Wniosek - nie kombinuj, bo prochu nie wymyślisz ;)

Jeżeli uszkodzenie głośnika polega na tym ze rozsypały się piankowe zawieszenia to w www.umifon.pl kupisz nowe oryginalne do tych GDNów 25/60 i sobie przykleisz na butapren;) albo dasz komuś kto to zrobi. Jeżeli cos więcej - to kupisz nowego GDN 25/60/1 (ok.140zł./szt.) i go wstawisz bez zmian w zwrotnicy.

A tak w ogóle to po co chcesz mieś większą obciążalność?

pozdr.

no masz racje rozsypało mi się tylko zawieszenie (głośniki sa GDN 30/80/2 o ile dobrze pamiętam). Myśle, że jednak tylko naprawie te głośniki ( musze poszukać gumowego zawieszenia, bo to piankowe się szybko niszczy), bo zbyt dużo roboty by z tym wszystkim było ;)

Qubric

Chyba masz racje - zastanowilem sie i wyglada na to, ze zwiekszenie komory przesuneloby akustyczne czestosci wlasne w dol. Zmiana pojemnosci komory bedzie zalezec bardziej od srednicy glosnika (ogolniej od stosunku sztywnosc/masa membrany) niz obciazalnosci. W wibroakustyce jedno jest pewne - nic nie wiadomo na pewno ;-) Zreszta nie odbiegajmy od tematu.

Sorry za confusion.

Przemcio - i wszyscy wynalazcy ;) - zapamiętajcie sobie, że głośnik to nie jest wycinanka na pracach ręcznych i nie można dowolnie do niego kleić czego się chce!

GDN 30/80/2 to bardzo dobry głośnik, o dobrej odpowiedzi impulsowej już w 60-70 litrowej obudowie. Jeżeli było tam zawieszenie piankowe to takie trzeba kupić i to oryginalne do tego właśnie modelu głośnika. Umifon sprzedaje części do głośników Tonsila (zresztą nie kupisz zawieszenia gumowego osobno a na pewno go nie dopasujesz od innego głośnika).

Jak ci to zrobi fachowiec to głośnik będzie jak nowy i utrzyma wszystkie parametry przez następna 10 lat co najmniej (zobacz na Allegro – tam się jakaś firma ogłaszała z Częstochowy – też sprzedaje zawieszenia Tonsila i robi takie wymiany, to samo robi Umifon we Wrześni – cena naprawy nie powinna przekroczyć 15-20% ceny nowego głośnika).

Pozdr.

Wibroakustyka? To przy pracy młotem pneumatycznym chyba ;)

Objetośc obudowy Bass Reflex zalezy od parametrów TS głośnika. Dokładnie od jego dobroci wypadkowej i objetości zastępszej. Zależy tylko pośrednio od średnicy głośnika, bo sa wypadki że mniejszy głosnik moze wymagac większej obudowy niż większy. Ale to równiez nie wyczerpuje zagadnienia.

pozdr.

Qubric

Przy pracy mlotem pneumatycznym tez. Ogolnie - w czynniku scisliwym (jak powietrze) flae dzwiekowe to nic innego jak fala cisnieniowa (podluzna se swej definicji). Dale gazu doskonalego c^2=p/rho gdzie c jest predkoscia dzwieku a rho - gestoscia czynnika. W ciele stalym mamy doczynienia ze sprezystymi drganiami struktury - c zalezy od E(modul Younga i gestosci)i koreluje sie c^2=E/rho. Oczywiscie w przypadku, kiedy mamy do czynienia z inetrackja fal cisnieniowych w czynniku scisliwym (powietrzu) i cialem stalym - bedzie istniec sprzezenie. Takie sprzezenie czuje np. dyfuzor wylotowy sprezarki - kiedy 'slyszy' poszcegolne harmoniczne generowane przez wience stojanowe i wirujace sprezarki. Zdarza sie np. ze 200 lopatek wienca sprezarki obracajacych sie z np. w=10000 obr/min bedzie generowac fale cisnieniowe o takiej czestotliwosci, ze sciany dyfuzora zarezonuja - to oczywiscie bylby zly design.

Membrana glosnika i pudlo to podobne zagadnienie - tu tez wystepuje sprzezenie. Wszystkie zastepcze zwiazki wiazace dobroc, TS itd. glosnika z parametrami geometrycznymi obudowy wynikaja z tego co wyzej napisalem i sa uproszczeniem zagadnienia - nie mozemy wymagac od konstruktora kolumny, zeby za kazdym razem budowal model MES i go liczyl :-)

Zarowno zreszta membrana jak i obudowa (jak kazdy uklad mechaniczny) posiadaja jakies czestosci rezonansowe i sprzezone z nimi postacie drgan - membrana oczywiscie wpadnie w rezonans przy nizszych czestosciach niz obudowa. Ale niekoniecznie przy nizszych niz wystapi rezonans akustyczny wewnatrz skrzyni obudowy. Oczywiscie jakie sa dokladnie czestosci rezonansowe wiemy tylko z testow - matematycznie zagadnienie wlasne (z dowolnie przyjetym badz nie modelem tlumienia) moze nam dac wynik z 10-15% marginesem bledu. Poniekad z odleglosci (wyrazonej w Herzach) od czestotliwosci rezonansowej glosnika zalezy stromosc filtru (rzad filtracji) jakiego trzeba uzyc.

Oj zboczylismy z tematu. W kazdym razie moja wypowiedz na temat zmiany pudla nie byla do konca przemyslana - co zreszta przyznalem.

Pozdrawiam

Wow ale żeście się tu rozpisali :P ja chciałem tylko konkretniej odpowiedzi na moje pytanie, a tu się nagle jakieś kółko matematyczno-fizyczne zawiązało :), ale spox, ileż to się można ciekawych rzeczy jeszcze dowiedzieć :]

No to - Przemcio17 - już wczesniej odpisałem jakie zawieszenie kupić, gdzie i jak przykleić. Najlepiej zamówić w Umifonie lub sprawdzić ceny na Allegro. Głośnik będzie jak nowy. A tak w ogóle masz jakieś doświadczenie w takiej "robocie"?

pozdr.

Sure do - konczymy matematyczno-fizyczno-mechaniczne kolko :-)

Qubric - a czemu by nie - naddzwiekowe kolumny - to by bylo cos - stoisz poza stozkiem macha we wlasnym pokoju i nic nie slyszysz :-))

qb_1 przeczytałem dokłądnie Twoją wypowiedź i zauważyłem jedną nieprawidłowość:

"membrana oczywiscie wpadnie w rezonans przy nizszych czestosciach niz obudowa. Ale niekoniecznie przy nizszych niz wystapi rezonans akustyczny wewnatrz skrzyni obudowy."

Częstotliwość rezonansowa obudowy to właśnie ten rezonans wewnątrz skrzyni.

Sam rezonans można ocenić z dokładnością 1-2Hz z wykesu charakterystyki impedancji.

Nie, żebym się czepiał...

Qubric wiesz co coś tam lubie pomajsterkować, nie ukrywam, no ale w tym temacie to jestem niemalże zielony dlatego się spytałem na forum :) dzięki za wszystkie odpowiedzi :P

no jeśli masz zdolności manualne i troche wyobraźni to takie zawieszenie sam możesz przykleić. Trzeba uzunąć to stare zawieczenie. Klej rozpuszcza się acetonem. Przecierasz kosz watą w acetonie aż klej zejdzie. A wacikiem na patyku czyscisz spód krawędzi membrany - tylko ostroznie zeby jej nie rozmiękczyć. I jak wyschnie to wklejasz nowe zawieszenie na butapren. Ważne żeby podczas wklejania nie naciągnąć go.

Jeśli się nie czujesz na siłach to wyslij te głośniki do naprawy. Cena będzie wyższa ale i tak sie opłaci bo te głosniki kosztują chyba ponad 200zł. za sztukę.

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.