Skocz do zawartości
IGNORED

jaki będzie efekt pytam jako laik

slon

Rekomendowane odpowiedzi

moc znamionowa w instrukcji radia jest 4x40 watt ale z tego co się oriętuję faktycznie może być 4x18 chyba że się mylę a co z tymi tylnymi dwoma głośnikami ona mają 30watt opłaca się je powiększać?

kupienie mocniejszych głośników do tyłu, nie spowoduje Ci że zagra to głośniej!!!

Jak chcesz głośno, to przy wyborze kieruj sie efektywnością głośników im wyższa tym lepiej (jeżeli chcesz mie głośniej w aucie).

Co do tych orginalnych 30-tek, ja bym ich nie zmienił, co chyba że Ci ich brzmienie nie odpowiada, wtedy zmień.

To co napisałem to tylko rady i tak może sz postą pić jak chcesz.

Moc wzmacniacza nie ma nic wspólnego z kontrolą głośnika.

Na kontrolę głośnika (jego tłumienie) największy wpływ mają kable i zwrotnica. Wbrew pozorom DF wzmacniacza ma bardzo mało do powiedzenia.

"Jesli pomierzona efektywnosc kolumny wynosi np. 90 db/W z 1m tzn. z grubsza ze sterujac je sygnalem 1 W w odleglosci 1 m dostajesz natezenie dzwieku 90 dB. Teraz o ile efektywnosc jest liniowa to sterujac sygnalem o mocy 4 W powinienes miec natezenie sygnalu 93 dB, 16W 96 dB itd."

Nie! ;-)

1W wytworzy 90dB

2W wytworzy 93dB

4W wytworzy 96dB

Tak jest poprawnie. Dwa razy większa moc daje nam przyrost efektywności o 3dB.

-> _igod_ - true - praca potrzebna na 2-krotnie wieksze wychylenie membrany zalezy liniowo od wychylenia i dynamika tez. Poniewaz dostarczamy ja w tym samym czasie to i moc liniowo. Zatem (1W - 90 dB , 2W- 93 dB , 4 W 96 dB). Jak na faceta zajmujacego sie mechanika na co dzien - nie blysnalem ;-)

fadeover spokojnie, nadrobimy w innych postach.

qb1 dokładnie ;-)

PIOTREQ nooo, ciężko powiedzieć, plany są (projekt subsonica z opisem, filtr hi-end do suba z opisem itp:), ale z czasem ciężko.

W tej chwili mam do realizacji jakies 2kW mocy sumarycznej... w 2-3 tygodnie ;-)

igod

naswojej stronie internetowej napisales

Dzięki dużej mocy wyjściowej wzmacniacz bardzo dobrze kontroluje głośnik dzięki czemu bas jest bardz szybki.

A wtym watku powyzej:

Moc wzmacniacza nie ma nic wspólnego z kontrolą głośnika.

No to jak to jest ? Co za belkot czlowieku uskuteczniasz? Wiesz co piszesz?

Tylko co z tego co piszesz jest prawda ? Napisalem juz schowaj sie do piwnicy ze wstydu.

moc... no nie wiem, ale zauwazylem jakis osad! a moze to dlatego, ze w srodku kabla zamontowalem lampki choinkowe, co doradzila mi moja duzo mlodsza kuzynka. Teraz pewnie powietrzny rdzen wewnatrz kabla nie spelnia juz swojej roli:( A bylo tak ladnie;(

Mam pytanie - czytalem wspomniany watek 6914 - ktokolwiek mialby racje (uwazam, ze rozumowanie fadeovera nie bylo pozbawione sensu) to nadal pozostaje w mocy pytanie, ktore chce zadac:

KTO TO JEST Torens? CO TO ZA IDIOTA, ktorego sposob prowadzenia pseudopolemiki jest porownywalny jedynie z Samoobrona. Chlopcze - pochwal sie co sam zrobiles, zanim zaczniesz szykanowac kogokolwiek. Uwazam, ze takich cymbalow nalezy bezwzglednie wykluczac z kazdego forum podobnego do niniejszego. Mozna go oczywiscie lekcewazyc i nie czytac wpisow, jednak swiadomosc, ze takie g... produkuje sie na tym forum juz przeszkadza - wiem,ze to troche bolszewickie podejscie, ale jest odpowiedzia na NSDAP'owski ton dyskusji narzuconej przez wspomniana osobe.

-> torens - sorry za ostry ton, ale cokolwiek nie chcialbys pokazac, np. fakt, ze niektorzy jada na innych nie pokazujac ZADNYCH wlasnych obliczen itp. itd. (przy calym szacunku dla wiedzy - zakladam - _igod_'a we wspomnianym watku ograniczyl sie jedynie do krytyki- pokazujac 0 konkretow), przekroczyles jak na moj gust prog, za ktorym to Ty bedziesz uosabiany jako ktos wojujacy obelgami.

Nie bardzo pasuje mi to na forum, ale mam wybor, moge nie czytac i tyle.

Fakt, ze _igod_ i fadeover troche rzucili sie sobie do gardel - przy rozwazaniach, ktore moim zdaniem nie zawsze maja jednoznaczne rozstrzygniecie. Nie zajmowalem sie elektroakustyka, ale w ukladach automatyki odstrojenie filtru o 1/20 dekady moze miec pomijalny a moze miec b.duzy skutek - zalezy od ukladu. Na temat glosnikow wole sie nie wypowiadac.

Koncze temat ze swojej strony bo chyba powiedzialem, co chcialem powiedziec :-) Wiecej nie bede chyba komentowal tego typu wypowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.