Skocz do zawartości
IGNORED

jaki będzie efekt pytam jako laik

slon

Rekomendowane odpowiedzi

troszeczke balaganu wkradło sie w temat decybali.nie wdajac sie w poprzednia dyskusje chcialbym napisac ,ze:

+3dB dla mocy oznacza dwukrotny przyrost mocy(oczywiscie to prawda)

+3dB dla sygnału(U lub I) oznacza dwukrotny przyrost U lub I(to tez prawda)

jednak +3dB mocy nie oznacza, ze sygnal tez przyrosł o 3dB bo przyrosł o 6dB.co z tego?? a no to, ze wychylenie menbrany jest proporcjonalne do U lub I(jak kto woli)-wzgledem impedacji glosnika obciazonego powietrzem.tak wiec dopiero 4 krotne zwiekszenie mocy spowoduje dwukrotny wzrost wychylenia drgania menbrany.

->taak - jak definiujesz obciazenie powietrzem? Jesli jest proporcjonalne do wygenerowanego cisnienia dynamicznego (rhoV^2/2) to moc wtedy zalezalaby z 3-potega. Przy predkosciach membrany sily od cisnienia dynamicznego sa pomijalne, membrana nie jest sprezyna, wiec energia membrany nie zalezy kwadratowo od jej ugiecia. Membrana dziala jak oscylator wiec 2 krotny przyrost mocy (+3dB) powoduje 2-krotny przyrost ugiecia membrany - a wiec i efektywnosci (+3 dB). Ja sie juz uderzylem w piers...

-> Fabianek - a co mierzysz w tych dB - jezeli moc, to 6dB wzrost mocy oznacza 2-krotny wzrost sygnalu (U lub I), ale jesli mierzysz modul sygnalu w dB to +3 dB sygnal oznacza +6 dB wzrost mocy.

Definicja skali decybelowej:

A0 - skalarna wielkosc 'odniesnienia'

A1 - skalarna wielkosc mierzona (miano to samo co A0).

jesli tak to

lg 10 = 1B = 10dB

zatem 1B=10dB -> A1/A0=10.

2B=2-dB -> A1/A0=100 itd.

lg - logarytm przy podst. 10.

Jeszcze raz dla jasności cytuję "+3dB dla sygnału(U lub I) oznacza dwukrotny przyrost U lub I(to tez prawda)" -

Tak napisał człowiek o pseudo. Taak.

Napewno +3 db niepowoduje dwukrotnego wzrostu napięcia, ani prądu. Mocy tak.

n[dB]=20log(u1/u2). n[dB]=20log(I1/I2)

n[dB]=10log(P1/P2)

Wzrost napięcie o 3dB powoduje podwojenie mocy , ale nie napięcia jak to Taak napisał.

qb_1>>>> ja uwazam ze ty niepotrzebne biles sie w piersc. 90% zdan na temat decybeli w tym watku jest prawdziwe jednak ja chcialem zaznaczyc, ze czterokrotny wrost mocy powoduje dwukrotny wzrost wychylenia. a to nie wynika z tych 90% prawidlowych zdan.

co do fabianka to juz ktos mu odpowiedzial - ja moge tylko dodac zeby zobaczyl charakterystyka dB jakiegos filtru oraz charakterystyke dB np zestawu glosnikowego lub anteny.

taak, Fabianek -> dobra - postanowilem juz nie gdybac i odnosnie:

1. zwiazku miedzy moca a wychyleniem - scalkowalem rownanie oscylatora, zakladajac ten sam okres T dla amplitu A i 2A, zeby otrzymac moc. Oczywiscie po zamianie zmiennych wychodzi, ze moc zalezy od A^2 (pojawia sie A pod calka po drodze), ale jeszcze jakobian przeksztalcenia przejscia z wychylenia na czas tez jest proporcjonalny do A wiec A^2 - wiec ostatecznie - 4-krotnie wieksza moc powoduje 2 -krotnie wieksze wychylenie membrany. Tak wiec wychylenie JEST proporcjonalne do sygnalu a nie do mocy (napisalem wiec wczesniej herezje).

2. Oczywiscie takie stosowanie skali decybelowej to umowa - po prostu mierzymy moc w dB a potem przeliczamy skale decybelowa dla mocy na skale decybelowa (raczej decybelopodobna ;-) ) dla sygnalu przez proste pomnozenie przez 20 czy tez 2 (dla skali w B) co odpowiada potedze 2 pod logarytmem.

Gdybysmy jednak mierzyli modul sygnalu w dB to byloby odwrotnie, trzeba byloby pierwiastkowac pod logarytmem - jednak tak nie robimy, chociaz z puntku widzenia formalizmu matematycznego byloby ok.

Teraz kieruję sie chłopską logigą.

Jak dostarczysz do głośnika 4 krotnie wiekszą moc to oprócz amplitudy wychylenia wzrasta prędkośc liniowa membrany ( trzeba w tym samym czasie mocniej ją wychylić ) , więc tak sobie spekuluję, że faktycznie 4 krotnie wieksza moc spowoduje 2 krotne większe wychylenie membrany. Tutaj zastrzegam, że są to moje spekulacje i mogę się mylić.

-> Fabianek - perfectly right - nie mylisz sie. Masa membrany stala (zakladamy przyp. idealny - sztywne wychylenie membrany - bez odksztalcen sprezystych), 2-krotnie wieksza amplituda, ten sam czas. Praca na wychylenie rosnie 4-razy to i moc w tym samym czasie 4 razy. Tez tak rozumowalem, stosujac liniowe usrednienie, ale dla pewnosci scalkowalem i nie mam juz watpliwosci - nie bylo tzw. triumfu wiedzy nad zdrowym rozsadkiem :-)

Cisnienie dynamiczne powietrza wypychanego przez membrane rosnie z kwadratem predkosci membrany a wiec proporcjonalnie do mocy, ktora sterujemy glosnik.

Roznice mechaniczne w zakresie 'normalnej' pracy membrany sa male i wynikaja z podatnosci membrany (odksztalca sie sprezyscie).

dzięki za wszystkie odpowiedzi jestem wdzięczny za tak czasami wyczerpujące odpowiedzi reasumując mogę wzmocnić moje głośniki choć efektu waraźnie lepszego nie będzie za mała powierzchnia samochodu tak mi się wydaje tak czy inaczej dzięki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.