Skocz do zawartości
IGNORED

ROTEL 02 + YAMAHA?

luke_t

Rekomendowane odpowiedzi

hej,

mam do Was pytanie. stoje przed zakupem i jestem bliski wyboru takiego zestawu:

- Rotel RA-02

- Rotel RCD-02

- glosniki Yamaha NS 300.

czy to Waszym zdaniem rozsadne polaczenie? czy nie ma tu jakiegos 'waskiego gardla'?

jakie waszym zdaniem powinienem kupic do tego kable? w tophifi proponuja mi audioquest copperhead + audioquest type 6. czy to jest 'srodek' czy raczej minimum? jakiego rzedu cenowego kable powinienem zakupic zeby byly odpowiednie do klasy elektroniki?

wole sie skonsultowac bo nie mam doswiadczenia w tego typu sprzecie. nie do konca potrafie powiedziec jaki lubie dzwiek. glownie chodzi mi o to, czy jest to 'spojne' polaczenie, tzn. bez elementow zdecydowanie gorszych od pozostalych.

z gory dzieki za wszelkie komentarze.

lt.

https://www.audiostereo.pl/topic/7060-rotel-02-yamaha/

Zaraz ktoś napiszę że Yamahy NS-300 są za kiepskie, i będzie miał trochę racji, ale nie do końca, bo mogą zagrać bardzo dobrze z Rotelem, notabene powinieneś podłączyć jakieś lepsze od NS-300. Te Yamahy chodzą po 1.900 zł (ze źródeł wiadomych) no i jeśli tylko tyle miałbyś na wydanie to tylo jakieś z drugiej ręki.

Myślę ze kabelki 60-70 zł za metr to już porządne kable, audioquest type 6 to chyba jeden z lepszych kabli w swojej cenie. Min. są to kable raczej w cenie ok. 25 zł/m a takie za 60-70 już podchodza w klasę medium, oczywiście zależy od systemu, ale do Rotela R02 wystarczające.

Połączenie może byc spójne, Yamahy mają wysoką efektywność, a Rotel 40 Watt na kanał, więc teoretycznie powinno grać nieźle, jednak najsłabszym źródłem jeśli już wybrać wdł. kwestii audiofilskich mogą okazać się kolumny, które powinny być o naturalniejszych barwach, bardziej neutralne i nie tak bardzo nerwowe, bo kolumny Yamahy grają trochę ostrawo.

Jeśli zdecydujesz się na inne kolumny pamiętaj aby miały równie wysoką skuteczność, żeby te 40 Watt Rotela nie miało problemów z ich nagłośnieniem.

https://www.audiostereo.pl/topic/7060-rotel-02-yamaha/#findComment-98797

słuchałem ostatnio Rotela RCD-02 ze wzmacniaczem dzielonym RB/RC-03, z kablami RealCable i głośnikowymi AQ Type 6+. W ramach odsłuchów przerobiliśmy ten zestaw na trzech rodzajach kolumn (AA Phoebe, tuningowana Koda i Radmory LS-40). Nie powiem Ci czy warto kupić ten zestaw z kolumnami Yamahy, na pewno warto posłuchać z różnymi - każdy ma inny gust i to co mnie się podoba Tobie nie musi. Polecam natomiast RB/RC-03 zamiast RA-02, nawet na trudnych kolumnach 4 ohmowych, było słychać, że ten wzmacniacz się spokojnie wyrabia. Różnica w cenie nowych klocków to 600 PLN - nie tak znowu dużo. Powodzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/7060-rotel-02-yamaha/#findComment-98800

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.