Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i CD do Dynaudio Focus 110

funiks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Szukam wzmacniacza i kompaktu do Dynaudio Focus 110.Słucham mocnego rocka ,jazzu i progressive metal.Pokój ma wymiary 4X3m.Kwota do wydania to maks 10000 zł.Sprzęt z drugiej ręki wchodzi w rachubę.Wzmacniacze lampowe też biorę pod uwagę.Oczekuję brzmienia przejrzystego z dobrą sceną.Dźwięk o fajnej barwie z dobrze kontrolowanym, zwartym i szybkim basem.Mam na myśli takie klocki:Naim 5i cd + wzmak , Jolida 302B,Jolida 305B.Ewentualnie coś droższego z drugiej ręki np:Krell s-300i.Proszę o pomoc .Sugestie mile widziane.Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/70710-wzmacniacz-i-cd-do-dynaudio-focus-110/

Witam.Szukam wzmacniacza i kompaktu do Dynaudio Focus 110.Słucham mocnego rocka ,jazzu i progressive metal.Pokój ma wymiary 4X3m.Kwota do wydania to maks 10000 zł.Sprzęt z drugiej ręki wchodzi w rachubę.Wzmacniacze lampowe też biorę pod uwagę.Oczekuję brzmienia przejrzystego z dobrą sceną.Dźwięk o fajnej barwie z dobrze kontrolowanym, zwartym i szybkim basem.Mam na myśli takie klocki:Naim 5i cd + wzmak , Jolida 302B,Jolida 305B.Ewentualnie coś droższego z drugiej ręki np:Krell s-300i.Proszę o pomoc .Sugestie mile widziane.Pozdrawiam.

Funix

Jak kupiłeś sobie Dynki to możesz zapomnieć o Lampach chyba,że masz na myśli żarówki do oświetlenia pokoju odsłuchowego.Dynki to kolumny,które kochają prąd.Niestety każde.Jeśli mają grać tak jak chcesz to poszukaj prądowo wydajnego wzmaka tranzystorowego.Naim może sie sprawdzić.

Funix

Jak kupiłeś sobie Dynki to możesz zapomnieć o Lampach chyba,że masz na myśli żarówki do oświetlenia pokoju odsłuchowego.Dynki to kolumny,które kochają prąd.Niestety każde.Jeśli mają grać tak jak chcesz to poszukaj prądowo wydajnego wzmaka tranzystorowego.Naim może sie sprawdzić.

Potwierdzam w/w zdanie... Próbowałem (z ciekawości) u kolegi Dynaudio 42 oraz Contour 1.1 z Amplifon-em. "pocił się" - Dynki nie są do lampy ! (chociaż ?!)

Jeśli już to w tym budżecie znajdziesz fajny wzmacniacz np. dzielony system Naim-a ewent. lub Supernaita ewnt. Electrocompanieta

Potwierdzam w/w zdanie... Próbowałem (z ciekawości) u kolegi Dynaudio 42 oraz Contour 1.1 z Amplifon-em. "pocił się" - Dynki nie są do lampy ! (chociaż ?!)

Jeśli już to w tym budżecie znajdziesz fajny wzmacniacz np. dzielony system Naim-a ewent. lub Supernaita ewnt. Electrocompanieta

Jak grają Focusy z wzmacniaczem Naim 5i?Czy ktoś z forum słuchał tych kolumienek z krellem KAV 300i?

Gość intenser

(Konto usunięte)

szczerze polecam zestawienie z naimem

miałem kiedyś serię 5i z 110 - grało w swych $$ arcyzacnie

jeśli masz 10 klocków to bez wahania inwestowałbym z serię XS z second-handu

krell to moim zdaniem (podkreślam moim, bo nie chce by się tu zlecieli wyznawcy..) bezduszna i bezuczuciowa maszyneria

Witam

miałem kiedyś focus 140 i electrocompaniet 3 , - chmura dźwięku , tragedia. Ale to grało w 18 m ???

na dniach będę miał 110 i też będę miał problem z czym to połączyć , może primare a 30.1 ? , miałem ,ale w innym zestawieniu , wcale nie był taki suchy .

mogę kupić po przystępnej cenie BAT 300x se , ale ponoć jego dźwięk jest specyficzny.

Może ktoś , kto ma focusy 110 niech napisze jak grają , ponieważ podejrzewam , że nie ma co stawiać wszystkich monitorów dynaudio w jednym rzędzie ?

Witam

miałem kiedyś focus 140 i electrocompaniet 3 , - chmura dźwięku , tragedia. Ale to grało w 18 m ???

na dniach będę miał 110 i też będę miał problem z czym to połączyć , może primare a 30.1 ? , miałem ,ale w innym zestawieniu , wcale nie był taki suchy .

mogę kupić po przystępnej cenie BAT 300x se , ale ponoć jego dźwięk jest specyficzny.

Może ktoś , kto ma focusy 110 niech napisze jak grają , ponieważ podejrzewam , że nie ma co stawiać wszystkich monitorów dynaudio w jednym rzędzie ?

To może powiedz dlaczego nie ma co stawiać Dynek w jednym rzędzie?

Wszystkie są trudne do wysterowania dla słabowitych wzmacniaczy.

Swoje C-2 napędzić musiałem EC AW-400 a wcześniej podpinałem całą serie różnych wzmaków i o różnych możliwościach prądowych.Nie chciało zagrać,dopuki nie podpiąłem AW-400.

szczerze polecam zestawienie z naimem

miałem kiedyś serię 5i z 110 - grało w swych $$ arcyzacnie

jeśli masz 10 klocków to bez wahania inwestowałbym z serię XS z second-handu

krell to moim zdaniem (podkreślam moim, bo nie chce by się tu zlecieli wyznawcy..) bezduszna i bezuczuciowa maszyneria

[/quote

Słuchałem kiedyś w MegaHZ w Katowicach zastawienia Focus 140 i Naim Nait 5i cd+wzmak przez godzinkę z hakiem.Grało to bardzo fajnie,fajna barwa,basik i bardzo gładko na wysokich.

Jaka jest różnica między 5i a XS???

To że potrzebują prądu to fakt , rozchodzi mi się o strojenie . Focusy 140 u drugiego właściciela grają w 30 m i są odsunięte od tylnej ściany 2m . I dopiero zagrały .

Jeżeli piszesz , że to jedno i to samo, to 40 czy 42 w porównaniu do 1.1 i focus 110 , to jest to samo granie ? .

Gość intenser

(Konto usunięte)

FUNIKS

naim 5i + 140-tki również u mnie gościły - i tu było słabo , po prostu bez ikry

5-tka świetnie napędzała 110-tki , większym focusom jednak nie dawała rady

różnica pomiędzy 5i a XS? - przepaść - tyle i aź tyle

To że potrzebują prądu to fakt , rozchodzi mi się o strojenie . Focusy 140 u drugiego właściciela grają w 30 m i są odsunięte od tylnej ściany 2m . I dopiero zagrały .

Jeżeli piszesz , że to jedno i to samo, to 40 czy 42 w porównaniu do 1.1 i focus 110 , to jest to samo granie ? .

[/quote

Przed Focusami miałem Audience 50.Jedne a drugie to zupełnie inne brzmienie.Audience na tle Focus są mniej neutralne,szczegółowe mają gorsze stereo i większy słabiej kontrolowany bas.Ale barwy były lepsze na NAD 320 który obecnie posiadam.

modrzew47

nie rozchodzi mi się o prąd , tylko o fakturę dźwięku 110 , jaki wzm . dobrać ?

Wiadomo ze do dynek trzeba prądu .

Niby te budżetowe , nie są drogie , ale trzeba im dostarczyć nie byle jakiego pieca i tu pojawia się problem .

Poczytaj uważniej co pisze.Dynaudio to wymagające prądu kolumny-wszystkie bez różnicy.Chyba wyraźnie..co?

FUNIKS

naim 5i + 140-tki również u mnie gościły - i tu było słabo , po prostu bez ikry

5-tka świetnie napędzała 110-tki , większym focusom jednak nie dawała rady

różnica pomiędzy 5i a XS? - przepaść - tyle i aź tyle

Jeśli możesz to napisz coś o dźwięku Focus na XS

modrzew47

nie rozchodzi mi się o prąd , tylko o fakturę dźwięku 110 , jaki wzm . dobrać ?

Wiadomo ze do dynek trzeba prądu .

Niby te budżetowe , nie są drogie , ale trzeba im dostarczyć nie byle jakiego pieca i tu pojawia się problem .

Oczywiście zrozumiałem.Zauważ tylko,że to bardzo indywidualna sprawa i prąd ze wzmaka jest podstawową informacją dla użytkownika Dynek.

Co do faktury,to dynki dysponują dobrym,wypełnionym dźwiękiem o gęstej fakturze a więc potrzebują szybkiego i prądowego wzmaka,który na forum nie zagra.To problem.Najlepiej jakbyś mógł wypożyczyć do odsłuchu,powiedzmy Naima z oznaczeniem ES zagra dużo lepiej od tego niższego modelu ale cena też jest większa.Może jak cię stać,poszukaj na wtórnym rynku końcówkę Pliniusa,lub Passa(Aleph)wtedy CD możesz kupić z regulowanym wyjściem np.AudioAero Capitole i odpadnie PRE.Kombinuj raczej w tą strone.

Poczytaj uważniej co pisze.Dynaudio to wymagające prądu kolumny-wszystkie bez różnicy.Chyba wyraźnie..co?

Prawie każdy głośnik o skuteczności 84 - 85 db i przy 4 ohm , potrzebuje kopa - tak? , czy to będzie dynaudio czy xyz.

rozchodzi mi się o barwę dźwięku

Oczywiście zrozumiałem.Zauważ tylko,że to bardzo indywidualna sprawa i prąd ze wzmaka jest podstawową informacją dla użytkownika Dynek.

Co do faktury,to dynki dysponują dobrym,wypełnionym dźwiękiem o gęstej fakturze a więc potrzebują szybkiego i prądowego wzmaka,który na forum nie zagra.To problem.Najlepiej jakbyś mógł wypożyczyć do odsłuchu,powiedzmy Naima z oznaczeniem ES zagra dużo lepiej od tego niższego modelu ale cena też jest większa.Może jak cię stać,poszukaj na wtórnym rynku końcówkę Pliniusa,lub Passa(Aleph)wtedy CD możesz kupić z regulowanym wyjściem np.AudioAero Capitole i odpadnie PRE.Kombinuj raczej w tą strone.

muszę Tobie powiedzieć że miałem swego czasu , końcówkę Pliniusa 100mk3 i audio aero capitole , monitory jean marie ... takie francuzy 4 omowe , było bosko .

Ale teraz wiem że jak bym dodał prawdziwy pre , choćby taki metaxas - to by było jeszcze lepiej

Prawie każdy głośnik o skuteczności 84 - 85 db i przy 4 ohm , potrzebuje kopa - tak? , czy to będzie dynaudio czy xyz.

rozchodzi mi się o barwę dźwięku

Prawie robi jednak różnice...nie każdy,ale Dynaudio tak.Poza tym większość kolumn jest budowana w okolicach 90db.Dynaudio nie,pewnie ma to związek z doświadczeniem konstruktorów a i z brzmieniem również.Należy słuchać.

muszę Tobie powiedzieć że miałem swego czasu , końcówkę Pliniusa 100mk3 i audio aero capitole , monitory jean marie ... takie francuzy 4 omowe , było bosko .

Ale teraz wiem że jak bym dodał prawdziwy pre , choćby taki metaxas - to by było jeszcze lepiej

Wszystko się zgadza,tylko jest drożej ale na pewno lepiej.

Prawie robi jednak różnice...nie każdy,ale Dynaudio tak.Poza tym większość kolumn jest budowana w okolicach 90db.Dynaudio nie,pewnie ma to związek z doświadczeniem konstruktorów a i z brzmieniem również.Należy słuchać.

To w końcu , po co jest te forum ?

mamy tutaj wymieniać swoje doświadczenia z słuchanym już sprzętem , w jakimś tam warunkach lokalowych , a nie założenia konstruktorów .

Nie stać niektórych na zakup drogiego sprzętu , a później rozczarowanie .

Ostano miałem głośniki Bösendorfer v7 , wersja exs , za 20 tyś dolców , u mnie w 18 m grały dobrze , a u kolegi w 35 m gorzej niż źle.

a w opisach na necie ich miejsce jest w dużych pomieszczeniach i co ?

Jedynym usprawiedliwieniem może być , że kolegi pokój ma 220 wysokości

a co myślisz o supernaicie ?

Miałem Focusy 110 , sprzedałem je właśnie ze wzgledu na trudność w ich wysterowaniu a mam zestaw pre/koncowka linna moc (140W/4) zagrały wyśmienicie dopiero z koncówką meridiana 557 , dynaudio 110 to wyjatkowe monitory takie granie mozna się podobać ale trzeba mocnego pieca.

Raczej ciężko jest znaleźć monitory tej klasy ze skutecznością 90db.

Drożej nie zawsze znaczy lepiej ale tutaj to się sprawdza. ;)

Funiks pomyśl o Denon PMA seria 2000 lub 2010. Dynki bez najmniejszego problemu zostaną napędzone a i zagra to z rock'owym wykopem. U mnie audience 50 grają z Denon avc a1sr i nie mam większych powodów do narzekania.

U mnie contoury 1.1 graja z manleyem stingrayem, i jest wszystko-kop,bas,barwa,szczegolowosc, itd., lepiej nie rozpowiadac, ze nie zagra dynaudio z lampa,

ja teraz bede zmienial na focusy, i slyszalem, ze z nimi tez lampa daje rade

rs

U mnie contoury 1.1 graja z manleyem stingrayem, i jest wszystko-kop,bas,barwa,szczegolowosc, itd., lepiej nie rozpowiadac, ze nie zagra dynaudio z lampa,

ja teraz bede zmienial na focusy, i slyszalem, ze z nimi tez lampa daje rade

rs

I o to chodzi.

mamy tu wpis namacalnego użytkownika dynaudio 1.1 - z lampą zagrały { też miałem 1.1 grały z marantz 17 mk2 kim , nie narzekałem } , aczkolwiek , podejrzewam że jakbym wtedy miał pliniusa 100mk3 , to czapki z głów .

ponoć Cyrusy grają z dynkami - tylko jakie ? - chyba te drogie końcówki mono .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.