Skocz do zawartości
IGNORED

Ogrzewanie(zimą) a sprzęt muzyczny

reina

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie troche z kosmosu wzięte. Chodzi o to że zmuszony zostałem do postawienia szafki ze sprzętem muzycznym tuż koło grzejnika. Tzn. szafka stoi obok pierwszego żeberka kaloryfera. Czy w związku z tym zimą jak pójdą mrozy i trzeba będzie grzać,to czy nic się nie uszkodzi? W sumie na mój sprzęt wydałem jakieś 5 tysiaczków, także bardzo interesuje mnie ta kwestia.

Pytanie troche z kosmosu wzięte. Chodzi o to że zmuszony zostałem do postawienia szafki ze sprzętem muzycznym tuż koło grzejnika. Tzn. szafka stoi obok pierwszego żeberka kaloryfera. Czy w związku z tym zimą jak pójdą mrozy i trzeba będzie grzać,to czy nic się nie uszkodzi? W sumie na mój sprzęt wydałem jakieś 5 tysiaczków, także bardzo interesuje mnie ta kwestia.

nie demonizuj! imho swietny pomysl! kable sie wygrzeja!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Kup sobie jakiegoś fajnego mocnego lampiaka. Będziesz miał ciepełko, po pokoju będziesz w majtach chodził, a kaloryfer będziesz mógł zakręcić i problemu nie będzie :)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Kup sobie jakiegoś fajnego mocnego lampiaka. Będziesz miał ciepełko, po pokoju będziesz w majtach chodził, a kaloryfer będziesz mógł zakręcić i problemu nie będzie :)

trzeba przeliczyc 1 kW na 15 mkwdratowych pokoju i stosowny wzmacniacz zakupic

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Jeżeli masz bardzo mocno grzejący się wzmacniacz np. końcówkę mocy grającą w klasie A lub wz. lampowy i dodatkowo utrzymujesz bardzo wysoką temperaturę w domu, to ciepło z grzejników może nadmiernie nagrzewać wzmacniacz. Jeżeli masz zwykły wzmacniacz i normalną temperaturę - to nie ma żadnego problemu.

Nic im sie nei bedzie działo.

Ja Yaqinem MC10L spokojnie ogrzewałem pokój, Jungsonem JA-88D też.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Skoro twierdzicie, że stawianie sprzętu blisko źródła ciepła nie wpływa negatywnie na sprzęt mam inne pytanie. Jak stosunkowo duże amplitudy temperatur wpływają na sprzęt ? Mam na myśli fakt, że np. gramofon stoi u mnie na ziemi. W zimie w pokoju mam trochę powyżej 20 stopni. Czasem otwieram okno, w związku z czym wpuszczam do pokoju zimne powietrze które może mieć powiedzmy minus 10 stopni Celsjusza. Ma to jakiś negatywny wpływ na sprzęt ?

sprzęt jest zrobiony na przetrwanie w wyzszych temperaturach niz moze sie nagrzec powietrze przy grzejniku

zawsze tez mozna załozyc termostat na grzejnik jesli nie chcesz grzac podwojnie mieszkania a oslona tyłu szafki zmienic cyrkulacje powietrza

Skoro twierdzicie, że stawianie sprzętu blisko źródła ciepła nie wpływa negatywnie na sprzęt mam inne pytanie. Jak stosunkowo duże amplitudy temperatur wpływają na sprzęt ? Mam na myśli fakt, że np. gramofon stoi u mnie na ziemi. W zimie w pokoju mam trochę powyżej 20 stopni. Czasem otwieram okno, w związku z czym wpuszczam do pokoju zimne powietrze które może mieć powiedzmy minus 10 stopni Celsjusza. Ma to jakiś negatywny wpływ na sprzęt ?

im zimniejsze powietrze, tym szybciej biegna elektrony w kablach...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

zmieniaja sie nastawy mechaniczne dlatego kiedys dla zegarów mechanicznych wymyslono mechanizmy kompensujace kurczenie i rozszerzanie materiałow konstrukcji :)

a tak na poważnie moze jakies wykroplenie wigoci wystapic na zimnym elemencie ale to raczej gdybanie, dawno temu podobno tak załatwiłem telewizor/według serwisanta/

im zimniejsze powietrze, tym szybciej biegna elektrony w kablach...

dlatego foxbat zawsze w czapce chodzi:)

a pokoj masz nasloneczniony? stolik ze sprzetem jest skierowany na wschod czy na zachod? polnoc czy poludnie??

OK Ktoś wcześniej napisał że sprzętowi mojemu nic się nie stanie. To mi wystarczy. Wiem że pytanie było może troche dziwne ale jestem audiofilem a jak każdy audiofil chucham i dmucham na swój sprzęcik:) A zimą będę troche mniej grzał po prostu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.