Skocz do zawartości
IGNORED

czy tak rozstawione kolumny zagrają? mieszkanie w fazie projektowania

leptonhead

Rekomendowane odpowiedzi

cześć,

normalnie ustawiłbym i sprawdził, ale nie mam możliwości, bo jeszcze mieszkanie przed aranżacją wnętrza.. tak więc wolę zapytać o Waszą ekspercką opinię niż mieć przykrą niespodziankę. :) w załączeniu rzut.

dzięki i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

IMO - jesli poprawnie zagospodarujesz lewa strone (a marnie to chyba bedzie - okno, duze drzwi ?? - czyli powierzchnie, ktorych nie da sie akustycznie zaadaptowac) to zagrac powinno. Jesli nie zagospodarujesz, to wg. mnie bedziesz miec kopnieta rownowage na prawo. 

Primodium. Medium. Finis.

Było na "wasze ustroje" kiedyś, może postawić po lewej taki ozdobny parawan, albo coś takiego co odbije fale uciekające na lewo, parawan miałby tę przewagę ze możesz go regulować lub kompletnie złożyć,schować czy przenieść w inne miejsce jak potrzeba.

Na ile by pomógł to nie wiem bo trzeba posłuchać, na początek możesz coś tam prowizorycznie postawić w celu sprawdzenia zanim wydasz pieniądze.

Albo zmiana projektu.

okno da się zasłonić zasłonami, to nie jest duży problem :) natomiast bardziej martwi mnie salon otwarty na przedpokoj i brak ściany za kanapą (bedzie tam niska jakby szafka z lampami tylko..).. czy to nie będzie się negatywnie odbijało na basie?

A ja w takim ukladzie sprobowal bym kolumny ustawic po skosie w prawy dolnym rogu, gdzie jest kwiatek. Co to bu dalo?

1. Bedzie symetria, bo po obu stronach bazy podstawowej beda sciany i to pod tym samym katem

2. Obie sciany po bokach wysylaja piersze odbicia w "kosmos" a nie do uszu sluchacza, najprawdoodobniej bylaby fajna stereofonia

nsnotes

A ja w takim ukladzie sprobowal bym kolumny ustawic po skosie w prawy dolnym rogu, gdzie jest kwiatek. Co to bu dalo?

1. Bedzie symetria, bo po obu stronach bazy podstawowej beda sciany i to pod tym samym katem

2. Obie sciany po bokach wysylaja piersze odbicia w "kosmos" a nie do uszu sluchacza, najprawdoodobniej bylaby fajna stereofonia

nsnotes

yy, a miejsce do siedzenia też po skosie? kiepsko sie bedzie oglądać filmy na rzutniku :)

yy, a miejsce do siedzenia też po skosie? kiepsko sie bedzie oglądać filmy na rzutniku :)

Albo rybka albo akwarium.... albo zwijany ekran ;-)

nsnotes

hmm, wpadł mi jeszcze jeden pomysł - w załączeniu (v3). jak sądzicie, jak będzie lepiej? w poprzednim projekcie (v2) obawiam się braku basu przez zbyt dużą otwartą przestrzeń, brak ściany za kanapą oraz zbyt wąskie i asymetryczne rozstawienie głośnikow. tutaj w v3 znowu głosniki mają po bokach wejścia, oraz stół stoi w kuchni (albo przedpokoju ;) dzięki i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IMO - lepiej, rownowaga powinna byc zdecydowanie lepsza niz poprzednio, ale kilka uwag. Dzwiek nadal bedzie Ci uciiekal z lewej strony, tam gdzie masz otwarty salon na inne pomieszczenia. Moze jakis ruchomy ustroj, typu parawan, na czas sluchania ? Kanapa nie moze byc pod sama sciana, chyba ze mocna ja zagospodarujesz akustycznie (odbicia, znam ten bol z autopsji). Ogolnie napewno zagra - ale im lepiej zagospodarujesz salon, tym lepiej zagra (sciany, dywan, itp.)

Primodium. Medium. Finis.

hmm, wpadł mi jeszcze jeden pomysł - w załączeniu (v3). jak sądzicie, jak będzie lepiej? w poprzednim projekcie (v2) obawiam się braku basu przez zbyt dużą otwartą przestrzeń, brak ściany za kanapą oraz zbyt wąskie i asymetryczne rozstawienie głośnikow. tutaj w v3 znowu głosniki mają po bokach wejścia, oraz stół stoi w kuchni (albo przedpokoju ;) dzięki i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Może z punktu widzenia odsłuchu będzie (nieco) lepiej, ale funkcjonalnie do codziennego życia to ten drugi wariant jest do bani...

Ukryta Zawartość

funkcjonalnie wariant poprzedni jest lepszy, to wiem.. dziewczyna będzie napewno nalegać na poprzedni ;) tam boję się, że nie będzie basu - powstaje wielka otwarta przestrzeń ponad 40 mkw, do tego miejsce odsłuchowe wypada mniej więcej w połowie.. no i rozstaw głośników będzie dość wąski, bo albo zajdą za kanapę, albo na biurko. odległość do głośników od słuchacza będzie ok 4m, a rozstaw głosników ok 2m

Może z punktu widzenia odsłuchu będzie (nieco) lepiej, ale funkcjonalnie do codziennego życia to ten drugi wariant jest do bani...

Proponuje w pierwszym wariancie spróbować odsunąć kolumny nieco w lewo - już mają jakieś 40-50 cm do prawej ściany, więc dodatkowe 10-20 powinno jeszcze pomóc i wysunąć je do przodu. Jeżeli na prawej ścianie dasz jakieś panele, albo inne pochłaniacze to 'asymetrii' dzwięku aż tak bardzo nie odczujesz...

funkcjonalnie wariant poprzedni jest lepszy, to wiem.. dziewczyna będzie napewno nalegać na poprzedni ;) tam boję się, że nie będzie basu - powstaje wielka otwarta przestrzeń ponad 40 mkw, do tego miejsce odsłuchowe wypada mniej więcej w połowie.. no i rozstaw głośników będzie dość wąski, bo albo zajdą za kanapę, albo na biurko. odległość do głośników od słuchacza będzie ok 4m, a rozstaw głosników ok 2m

Bass, bass... myślisz, że jak dasz 1,5m ścianki na środku pomieszczenia to ci go przybędzie?

4m odległości od głośników to faktycznie nie najlepiej, więc możesz się zastanowić czy potrzebne ci aż dwie sofy - każde z was ty i twoja dziewczyna musi mieć własną? Może lepiej jedną z nich zastąpić 'mobilnym' fotelem, który do odsłuchów możesz przysunąć bliżej?

no wiesz, czasem zapraszamy gości, pozatym dodatkowa sofa robi za panel akustyczny na ścianie ;) bardziej chodziło mi o to, czy głośniki nie będą za wąsko, w poprzednim mieszkaniu słuchaliśmy ich z 4.10m i było ok, teraz przejściowo stoją w odległości 3,20 od odsłuchu i się duszą.. to spore głośniki. pozdr ;)

no wiesz, czasem zapraszamy gości, pozatym dodatkowa sofa robi za panel akustyczny na ścianie ;) bardziej chodziło mi o to, czy głośniki nie będą za wąsko, w poprzednim mieszkaniu słuchaliśmy ich z 4.10m i było ok, teraz przejściowo stoją w odległości 3,20 od odsłuchu i się duszą.. to spore głośniki. pozdr ;)

Niestety nawet małe, ale dobrze ustawione głośniki w pomieszczeniu 'użytku codziennego' to zawalidrogi, bo stoją gdzieś na środku - przejścia, sofy, regału... więc albo wciskasz je w kąt, godząc się na niedostatki soniczne, ale masz 'wizualny' porządek, albo stawiasz, tam gdzie mają stać żeby dobrze grały i modlisz, żeby nikt ich nie przewrócił, albo się nie zabił o kable...

Niestety nawet małe, ale dobrze ustawione głośniki w pomieszczeniu 'użytku codziennego' to zawalidrogi, bo stoją gdzieś na środku - przejścia, sofy, regału... więc albo wciskasz je w kąt, godząc się na niedostatki soniczne, ale masz 'wizualny' porządek, albo stawiasz, tam gdzie mają stać żeby dobrze grały i modlisz, żeby nikt ich nie przewrócił, albo się nie zabił o kable...

no, albo kot na nie wskakuje i przewraca na podłogę robiąc mega dziurę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.