Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do Yamaha RX-V657 i 2x JBL E100

tdigdtd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich czytających mój temat.

Posiadam amplituner Yamaha RX-V657 (RMS Output Power 95W x 7) oraz dwie kolumny JBL E100 (Moc ciągła/moc szczytowa: 125W/500W)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny mają dość słabe basy. Szukam subwoofera który 'ożywiłby' zestaw w dobrym tego słowa znaczeniu. Słucham najróżniejszej muzyki CD Audio, FLAC no i trochę zwykłych MP3. Oglądam od czasu do czasu filmy gdzie brakuje mi w scenach akcji akcentu w postaci małego niskiego sprężystego bum (ale nie jestem osobą która słucha muzyki na pełen regulator niszcząc sprzęt). Pokój ok 30m2.

Mam na oku od pewnego czasu taki subwoofer: Velodyne Impact 10 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Naczytałem się sporo dobrych opinii o nim. Mam jednak pytanie co do podłączania, otóż ma dwa gniazdka RCA a ja w Ampie mam jedno:

657.th.png velodyne20impact201020t.th.jpg

I pytanie, czy wystarczy zastosować rozgałęźnik RCA > 2x RCA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niekoniecznie potrzebujesz rozgałęźnika, wystarczy pojedynczy kabelek - w subie podłączasz po kanał lewy (biały RCA)

Dzięki za odp. Akurat mam taki rozgałęźnik stąd pytałem czy podłączyć oba kanały pod jedno gniazdko w subwooferze (właściwie tak samo mam podpięty obecny subwoofer którego jednak nie jestem zadowolony).

Czy twoim zdaniem subwoofer z tematu będzie pasował do reszty zestawu?

Kolumny mają dość słabe basy. Szukam subwoofera który 'ożywiłby' zestaw w dobrym tego słowa znaczeniu. Słucham najróżniejszej muzyki CD Audio, FLAC no i trochę zwykłych MP3. Oglądam od czasu do czasu filmy gdzie brakuje mi w scenach akcji akcentu w postaci małego niskiego sprężystego bum (ale nie jestem osobą która słucha muzyki na pełen regulator niszcząc sprzęt). Pokój ok 30m2.

Hmm co jak co ale basu to im nie brakuje. Może jest nie najlepszej jakości ale występuję w dużych ilościach i schodzi wystarczająco nisko. Ampli do tych głośników zdecydowanie za słaby!

Ampli do tych głośników zdecydowanie za słaby!

Powiem ci że mając zakres od -80db do +16.5db przeważnie słucham na nie więcej niż -40db więc dla mnie starcza w zupełności.

Na -40db tony wysokie są już naprawdę głośno a niskie ledwo słychać.

Może mam je źle podłączone choć prawdę mówiąc nie wiem jak można je źle podłączyć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dsc00882c.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiem ci że mając zakres od -80db do +16.5db przeważnie słucham na nie więcej niż -40db więc dla mnie starcza w zupełności.

Na -40db tony wysokie są już naprawdę głośno a niskie ledwo słychać.

Może mam je źle podłączone choć prawdę mówiąc nie wiem jak można je źle podłączyć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dsc00882c.th.jpg

Spróbuj jeszcze włączyć funkcję straight, ominiesz w ten sposób tryby surround i może będzie lepiej z niskim w odsłuchu stereo. Z tego co widać na fotce to chyba masz tylko dwie kolumny. Może w takim przypadku lepiej pomyśleć o wzmacniaczu stereo. Te paczki potrzebują naprawdę mocnego pieca a nie ampli kina i to średniej niższej klasy. Aha sprawdź jeszce w opcjach czy nie masz ustawionych frontów jako small.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawdę mówiąc gdy kupowałem zestaw parę lat temu, to sam amp kosztował koło 1500zł i miał dobre opinie, docelowo chciałem mieć cały zestaw ot ciągle coś mi wypada aby dokupić resztę. Wiem że głośniki mają 125w a amp daje 95 na kanał ale może dzięki temu nie da się tych głośników uszkodzić (Czasem mnie nie ma w domu i domownicy korzystają). Tak mam ampa ustawionego na Large, oraz na 2ch stereo bo tak gra najlepiej.

Może trochę przesadziłem z tymi słabymi basami, bo kolega mówi że są basy i to niezłe, a dodatkowo po wpięciu subwoofera (taki mam od kolegi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) owszem jest różnica ale nie aż taka jaka by była gdyby same kolumny nie dawały basu. Ten tonsil jest taki sobie, trochę dudni, pewnie ten Velodyne Impact 10 nad którym się zastanawiałem to pare razy wyższa liga.

Ukryta Zawartość

Moc tego amplitunera jest tak troszkę wyssana z palca. Do tych kolumn na pewno jest za słaby i nie zapewni membranom odpowiedniej dawki mocy i szybkości cofnięcia. Porządny sub na pewno da wiele ale może lepiej do stereo pomyśleć o jakiejś porządnej końcówce mocy i podpiąć ją pod pre-out ampli skoro i tak na razie nie będzie kompletu kolumn do kina.

Moc tego amplitunera jest tak troszkę wyssana z palca. Do tych kolumn na pewno jest za słaby i nie zapewni membranom odpowiedniej dawki mocy i szybkości cofnięcia. Porządny sub na pewno da wiele ale może lepiej do stereo pomyśleć o jakiejś porządnej końcówce mocy i podpiąć ją pod pre-out ampli skoro i tak na razie nie będzie kompletu kolumn do kina.

A czy możesz mi pokazać przykładową końcówkę która pasowała by do tych głośników (ile minimum musiałbym zapłacić aby miało to sens). Bo reszta głośników, środkowy i tyły, które kiedyś pewnie kupie, na pewno były by słabsze i te mógłby ciągnąć amp jak rozumiem, a front rozumiem zamiast wpięty jak reszta hipotetycznych głośników bocznych i tylnych, była by wpięta do koncówki mocy która z koleji była by wpięta do Pre Out podobnie jak Subwoofer (który tez ma wbudowany wzmacniacz).

Aha głośniki mają impedancję 8ohm

Ukryta Zawartość

Dzięki za porady zawsze byłem nobkiem jeśli chodzi o ta tematykę.

Ukryta Zawartość

A czy możesz mi pokazać przykładową końcówkę która pasowała by do tych głośników (ile minimum musiałbym zapłacić aby miało to sens). Bo reszta głośników, środkowy i tyły, które kiedyś pewnie kupie, na pewno były by słabsze i te mógłby ciągnąć amp jak rozumiem, a front rozumiem zamiast wpięty jak reszta hipotetycznych głośników bocznych i tylnych, była by wpięta do koncówki mocy która z koleji była by wpięta do Pre Out podobnie jak Subwoofer (który tez ma wbudowany wzmacniacz).

Aha głośniki mają impedancję 8ohm

Ukryta Zawartość

Dzięki za porady zawsze byłem nobkiem jeśli chodzi o ta tematykę.

Jeśli szukasz dużej dawki basu to może rozejrzyj się za ciepło grającymi końcówkami HK Citation lub jakimś Rotelem

Ukryta Zawartość

Może w takim przypadku lepiej pomyśleć o wzmacniaczu stereo. Te paczki potrzebują naprawdę mocnego pieca a nie ampli kina i to średniej niższej klasy.

Powiem ci szczerze że im bardziej myślę o tym co mi napisałeś, tym bardziej dochodzę do wniosku że źle zrobiłem kupując 3 lata temu ten amplituner - trzeba było kupić wzmacniacz stereo.

Docelowo taki zestaw 2.0 (2.1) będzie podłączony do komputera, karty dzwiękowej Xonar DX (jak mniemam taki wzmak podłącza się do frontowego wyjścia głośnikowego a ew subwoofer do wyjścia centralnego/suba karty).

Czy mógłbyś być tak miły i podać mi konkretny model wzmacniacza który pasowałby do tych kolumn (jest dużo modeli a ja na prawdę się nie znam). Od razu dodam że nie stać mnie na wzmaka za 2000zł i nie jestem (nie stać mnie) na bycie audiofilem.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, kupię wzmaka, sprzedam amplituner, i zobaczę co dalej...

Powiem ci szczerze że im bardziej myślę o tym co mi napisałeś, tym bardziej dochodzę do wniosku że źle zrobiłem kupując 3 lata temu ten amplituner - trzeba było kupić wzmacniacz stereo.

Docelowo taki zestaw 2.0 (2.1) będzie podłączony do komputera, karty dzwiękowej Xonar DX (jak mniemam taki wzmak podłącza się do frontowego wyjścia głośnikowego a ew subwoofer do wyjścia centralnego/suba karty).

Czy mógłbyś być tak miły i podać mi konkretny model wzmacniacza który pasowałby do tych kolumn (jest dużo modeli a ja na prawdę się nie znam). Od razu dodam że nie stać mnie na wzmaka za 2000zł i nie jestem (nie stać mnie) na bycie audiofilem.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, kupię wzmaka, sprzedam amplituner, i zobaczę co dalej...

Jeśli zamierzasz naprawdę zrezygnować z kina na rzecz wzmacniacza stereo to odsyłam do sąsiedniego forum "stereo" tam na pewno koledzy lepiej poradzą co najlepiej dobrać do tych kolumn. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.