Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-900V, czy te kondensatory są w porządku

tdigdtd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie jestem specjalistą od elektroniki, jedyne co umiem robić dość dobrze to lutować, stąd pytam ekspertów.

Zakupiłem wzmacniacz Denon PMA-900V, chodzi bardzo ładnie jednak zauważyłem parę niuansów:

a) przy minimalnym podłośnieniu słychać tylko lewa kolumnę - sprawy nie ma gdy zrobi się ciut głośniej

b) duże szumy na wyjściu słuchawkowym niezależnie od źródła, ale to mogę przeżyć korzystając z osobnego wzmacniacza słuchawkowego

c) zdarzyło się podczas odsłuchu że lewa kolumna nagle zaczęła ciszej grać i w tym samym momencie pojawiły się trzaski. Problem zniknął gdy wyłączyłem i włączyłem wzmacniacz.

Na czyszczenie potencjometru (pewnie by pomogło na problem 'a') jestem trochę zbyt cienki bo jest tam mało miejsca + mała płytka drukowana, co do słuchawek to pojęcia nie mam. Oglądając wnętrzności wzmaka zauważyłem pewną złotawą twardą wydzielinę wokół wszystkich kondensatorów. Wpierw pomyślałem że te kondensatory ciekną, ale żeby wszystkie 6 i to w równym stopniu?. Potem pomyślałem że może to jakiś rodzaj kleju bo w końcu są dość duże. Ten 'klej' znajduje się pod każdym kondensatorem na 3/4 jego powierzchni styku, warstwa wszędzie jest dość płaska, równomierna.

Oto zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dsc00898rz.th.jpg

Co o tym myślicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć. Kondensatory są w porządku- to klej. Jeżeli chodzi o 2 problem, to przyczyną jest często spotykana niedokładność w wykonaniu potencjometru i czyszczenie nie pomoże. W niektórych wzmacniaczach aby obejść ten problem, stosuje się przycisk "mute" (np -20dB), ponieważ na dalszych pozycjach potencjometru wszystko się wyrównuje i można słuchać cicho. Natomiast jeżeli zdarza Ci się, że jeden kanał nieraz gra ciszej, lub wcale, i ustępuje to po ponownym włączeniu wzmaka lub chwilowym zrobieniu głośniej, to winne są zanieczyszczone styki przekaźnika głośnikowego. Nie wiem niestety o co chodzi z szumami na wyjściu słuchawkowym.....

Pozdro!

Witam

Problem rozwiązałem zostawiając sobie amplituner yamahy, ma czyste wyjście słuchawkowe, potencjometr w dobrym stanie i pilota, podłączyłem wzmacniacz po pre out ampka zgodnie z radami pana który mi sprzedał denonka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.